Direktlänk till inlägg 6 november 2014
Antal: 1½-2 liters form
Ugn: 175 grader i 1½-2 timmar
Ingredienser:
200 g maraschinokösrbär
100 g dadlar eller fikon
200 g russin
60 g syltat apelsinskal
60 g suckat
½ dl konjak
½-1 dl spad från körsbären
225 g smör
2½ dl strösocker
4 ägg
4½ dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kryddnejlika
1 msk kakao
100 g hasselnötskärnor
Till formern:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Skär körsbär och dadlar eller fikon i småbitar.
Blanda alla fruktsorter i en skål och häll över konjak och körsbärsspad.
Låt frukterna dra minst 1 timme.
Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggen, ett i sänder.
Blanda mjöl, kryddor och grovt hackade nötkärnor med fruktblandningen och rör så att frukten blir väl mjölad.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Rör om försiktigt och smaka av om det behövs mer kryddor.
Häll smeten i en smord och bröad form, 1½-2 liter.
Släta till ytan och grädda kakan på nedre falsen i 175 grader 1½-2 timmar.
Prova med en sticka som ska vara torr när den dras ur en färdig kaka.
Låt kakan svalna, stjälp upp den och packa den i folie.
Låt den mogna i kylskåpet 3-4 veckor.
Kan förvaras ytterligare ett par månader när den är väl inslagen.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|