Direktlänk till inlägg 11 november 2014
Antal: 12 personer
Mängd: 13 dl
Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra
Ingredienser:
3 dl strösocker eller rörsocker
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 tsk krossad kardemumma eller 9-10 kardemummakapslar
1 vaniljstång, delad på längden
30 g färsk ingefära, 3-4 cm
1 apelsin, saft och det yttersta finrivna skalet
1 citron, det yttersta finrivna skalet
1 liter vitt vin
Servera med:
Kumquats
Granatäpple
Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Skala och skär ingefäran i bitar.
Lägg i med kryddorna och koka upp.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
Lägg kärnor och stång i koket.
Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen.
Låt sjuda i carka 15 minuter.
Ställ åt sidan coh låt dra ca 2 timmar.
Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citronskal och apelsinskal.
Förvara svalt.
Sila bort kryddorna före servering.
Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte.
Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.
Servera med granatäpple och skivade kumquats.
Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag. Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar. Byt ut vattnet med konjak för exta smak. Förvara svalt. Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock. Tillsätt sedan vinet men koka inte.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|