Alla inlägg under november 2014

Av Maria - 23 november 2014 16:00

Antal: 10 portioner

Kyl: ca 2 timmar


Ingredienser:

3 gelatinblad

50 g smör

125 g pepparkakor, ca 24 stycken

300 g ädelost

2 dl créme fraiche eller färskost

2-3 färska fikon


Gör så här:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.

Smält smöret.

Krossa pepparkakorna i mortel eller matberedare.

Blanda med smält smör.

Tryck ut papparkaksmixen i en form med löstagbar botten, 22 cm i diametern.

Mixa ädelost och créme fraiche.

Smaka av, vill du ha den mildare rör ner lite créme fraiche. 

Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.

Smält gelatinet försiktigt i en kastrull på svag värme.

Vispa snabbt ner ostmixen och vispa ordentligt så det inte bildas gelatinklumpar.

Häll smeten över pepparkaksbotten.

Ställ i kylen i ca 2 timmar.

Garnera med färska fikon.

ANNONS
Av Maria - 22 november 2014 16:00

Antal: 4 stycken

Jäsning: Natten + 30-40 minuter + 20-30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:
½ liter porter och öl blandat

1½ liter rågsikt

100 g margarin elelr smör

½ liter mjölk

50 g färsk jäst

1 msk salt

2-2½ dl sirap, gärna mörk

1 msk anis, fänkål, kummin och mald pomerans

ca 2 1/4 liter vetemjöl


Gör så här:
Förberedelser på kvällen:

Ljumma ölet och slå det över rågsikten.

Arbeta degen kraftigt och täck sedan över den och låt den stå i rumstemperatur till följande dag.


Följande dag:
Smält margarinet och häll i mjölken.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Lös jästen i det ljumma degspadet.

Häll blandingen över rågsiktdegen.

Tillsätt salt, sirap, kryddor och 2 liter vetemjöl.

Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. ytterligare vetemjöl.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.


Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.

Dela degen i fyra delar.

Baka ut till knubbiga eller avlånga limpor.

Låt dem jäsa på plåt 20-30 minuter.


Grädda i 200 grader omkring 45 minuter.

Pensla limporna mot slutet av gräddningen med ljummet vatten.

Låt limporna svalna i bakduk.

Bakat · Jul
ANNONS
Av Maria - 21 november 2014 16:00

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

2 ägg

3 dl socker

1½ dl gräddmjölk

3 dl (180 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 g saffran

1½ dl russin


Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.

Rör äggen och sockret pösigt och tillsätt mjölken.

Blanda mjölet med bakpulvret, det stötta saffranet och russinen, rör ner det i smeten och tillsätt matfettet.

Häll smeten i smord och brödbeströdd hålform, ca 1½ liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 45 minuter.

Låt kakan stå ett dygn innan den serveras.

Av Maria - 20 november 2014 11:30

Antal: 15 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1-2 brietårtor i olika storlekar


Röda päron:

2-3 dl glögg

2-3 fasta päron

Vatten


Glöggsirap:

1 dl av vätskan från röda päron

1 dl socker eller sirap till glöggsirapen


Vita päron:

3 dl vitt matlagningsvin

1 tsk kardemumma

1 apelsin, det finrivna skalet

2 dl socker

½ dl honung

2-3 fasta päron

1 påse aprikoser, 200 g

Vatten


Gör så här:

Röda päron:

Koka upp glögg i en kastrull.  Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande vätskan. Fyll upp med vatten så de täcks. Sänk temperaturen, sjud på låg värme tills päronen är mjuka. Det kan variera beroende på hur mjuka päronen är från början. Godast blir päronen om de får suga åt sig av vin och kryddor i 30-45 minuter. När päronen är mjuka, ta upp dem och låt dem svalna något.



Glöggsirap:

Gör en sirap av glöggen. Låt ca 1 dl vätska sjuda tillsammans med 1 dl socker tills konsistensen blir som tunn sirap. Ta av och låt svalna. Låt den inte bli för tjock för då blir den hård när den stelnat.


Vita päron:

Koka upp vitt vin i en kastrull tillsammans med kryddor och socker. Skala päronen och lägg dem i den sjudade vätskan tillsammans med 1 påse aprikoser. När päronen är mjuka ta upp dem och spara aprikoserna.


Brieosten:

Ca 15 minuter före servering, sätt ugnen på 200 grader. Ställ in osten i ca 10 minuter så att den mjuknar något. Ta ut osten och fördela hela och halva päron. Ringla över glöggsirapen.


Aprikoserna:

Mixa aprikoserna, servera dem till osten eller häll upp på en burk och förvara kallt till ett senare tillfälle. De kan användas vid tillagning av mjika kakor, paj eller bröd. Kan även användas som pålägg eller till ostbricka.

Jul · Päron
Av Maria - 19 november 2014 11:30

Antal: 10 personer

Mängd: 2 liter

Tid: 15 minuter + 2 timmar att dra


Ingredienser:

2 dl farinsocker

2½ dl vatten

2 kanelstänger

2 tsk krossad kardemumma, 9-10 kapslar

1 msk svartpeppar

2 stjärnanis

10 nejlikor

25 g färsk ingefära,

1 citron, det yttersta finrivna skalet

2 liter äppeljuice


Servera med: 

Lingon


Gör så här:

Blanda socker och vatten i en kastrull.

Lägg i kryddorna och koka upp.

Skala ingefära.

Skiva bitar och lägg i koket tillsammans med citronskal.

Låt sjuda i ca 15 minuter.

Ställ åt sidan och låt dra ca 2 timmar.

Ska äppelmusten inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag, men ta upp citronskalen. 

Förvara kallt.

Värm upp essensen tillsammans med juicen.

Smaka av, tillsätt mer juice om det är för sött eller rör ner socker omdet behöver sötas.

Servera med lingon.

Av Maria - 18 november 2014 11:30

Ingredienser:

450 g  inläggningssill
3 dl  vatten
2 dl  socker
1 dl  ättika 12 %
1  rödlök
3  lagerblad
5  stjärnanis
½  apelsin i skivor
1  apelsin, zest (skal)

 

Gör så här:


Koka upp 1-2-3-lagen (ättika, socker och vatten) tillsammans med stjärnanis och lagerblad, se till att sockret har löst sig.   
Skala och skiva rödlöken i tjocka skivor.

Tvätta och riv skalet på en apelsin med ett rivjärn.

Skiva halva apelsinen i skivor.   
Öppna burkarna med sillen och sila av spadet, skär sillen i 2 cm tjocka skivor. 
Varva lök, apelsin, zest med sill och täck med lagen, låt stå minst två dygn

Av Maria - 17 november 2014 09:15

Antal: ca 30 kakor

Ugn: 200 grader, ca 4 minuter


Ingredienser:

100 g smör

1,5 dl florsocker

100 g mandlar, skållade

3/4 dl vetemjöl


Garnering:

1 uppvispat ägg

Hackade oskållade mandlar


Gör så här:

Rör smör och socker vitt och pösigt.

Mal mandlarna (i mandelkvarn) och tillsätt dem tillssammans med mjölet.

Arbeta degen smidig och låt den vila i kylskåpet några timmar eller över natten.

Rulla degen till längder och dela dem i 4-5 cm stora bitar.

Doppa dem i ägg och mandelhack.

Lägg dem med stora avstånd på en plåt med bakplåtspapper, kakorna flyter ut och blir tunna och sköra.

Grädda dem ljust gulbruna ca 4 minuter mitt i ugnen i 200 grader.

Bakat · Jul
Av Maria - 16 november 2014 11:30

Ingredienser:

2  meter svinfjälster
700 g  fläskfärs
300 g  rimmat sidfläsk i bit
3 klyftor  vitlök
1  gul lök
1  spansk peppar
1 tsk  salt
2 msk  mild ajvar
2 tsk  oregano
1 tsk  honung

 

Gör så här:


Lägg fjälster i blöt efter anvisningar på förpackningen. 
Skär sidfläsket i mindre bitar.

Skala och dela ner löken i 2 cm bitar, dela och kärna ur chilifrukten.

Skala vitlöksklyftorna.

Hacka sönder fläsket och löken tillsammans med ajvar, oregano, salt och chili i matberedare. 
Blanda fläsk- och lökhacket med fläskfärsen i en bunke. 
Trä på fjälstret på en korvhorn som är placerat i en spritspåse, fyll spritspåsen med korvsmet. 
Spritsa en lång korv, snurra och knyt korven efter önskad längd. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se