Alla inlägg under november 2014

Av Maria - 15 november 2014 11:30

Ingredienser:

1  purjolök

1  morot
1 bit  pepparot
1 kruka  dill
840 g  5-minuterssill färdig i lag (spara lagen)
15  kryddpepparkorn
3  lagerblad
3 dl  frysta lingon

 

Gör så här:


Skala och skär långa remsor av moroten.

Skala och slanta pepparroten.

Strimla det gröna på purjolöken tunt.

Hacka dillen grovt. 
Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar. 
Varva sill och grönsaker, med lagerblad, kryddpeppar och lingon. 
Häll på lagen från sillförpackningarna. 

ANNONS
Av Maria - 14 november 2014 11:30

Ingredienser:
1 kg laxfilé med skinn

3 dl frysta lingon

2 msk akvavit, t.ex skåne

Ev. 1-2 krm rödbetskulör

3/4 dl strösocker

3/4 dl salt

2 krm grovstötta vitpepparkorn


Till garnering:

ca 1 dl frysta lingon

Gärna lingonris


Gör så här:

Plocka bort eventuella ben från laxen. 

Frys den tre dygn.

Blanda lingon, akvavit och ev. rödbetskulör.

Gnid in allt väl på laxsidan.

Blanda socker, salt och stötta pepparkorn, gnid in väl på köttsidan.

Lägg över laxen i dubbla plastpåsar.

Låt grava i två dygn.

Vänd laxen ett par gånger.

Skrapa bort kryddor och lingon från laxen.

Skär den i tunna skivor.

ANNONS
Av Maria - 13 november 2014 11:15

Antal: 12 personer

Mängd: 13 dl

Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra


Ingredienser:

3 dl strösocker eller rörsocker

½ dl farinsocker

3 dl vatten

3 kanelstänger

1 msk krossad kardemumma, ca 8-10 kapslar

15 kryddnejlikor

1 bit torkad pomerans

1 msk svartpeppar

2 stjärnanis

30 g färsk ingefära, 3-4 cm

1 liter rödvin


Servera med:

Mandlar

Russin


Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull.

Lägg i kryddorna och koka upp.

Skala och skiva ingefäran oc lägg ner i koket.

Låt sjuda i ca 15 minuter.

Ställ åt sidan och låt dra ca 2 timmar.

Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar någon dag och dra.

Sila sedan bort dem.

Förara svalt.

Värm essensen tillsammans med vinet.

Låt det inte koka.

Smaka av, tillsätt vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.

Servera med russin och skalade mandlar.


Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag. Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar. Byt ut vattnet med konjak för exta smak. Förvara svalt. Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock. Tillsätt sedan vinet men koka inte

Av Maria - 12 november 2014 15:30

Ingredienser:

125 g  senapskorn
5 msk  vatten
1 dl  vit balsamvinäger
2 msk  citronskal
3 msk  honung
3 msk  olja
1 msk  Colman's senapspulver

 

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i skål med mixerstav.

Av Maria - 12 november 2014 11:15

Antal: 1 stor burk


Ingredienser:

3 burkar matjesfiléer (á 200 g) + 2 msk av spadet


Sås:

½ rödlök

½ rött äpple

2 dl ekologisk créme fraiche

2 msk lättmajonnäs

3/4 tsk currypulver

Några droppar flytande honung

1 msk brännvin

Några stänk worchestersås

½ dl finskuren gräslök

½ dl finskuren dill

Ev. en nypa salt

Nymalen svartpeppar


Gör så här:
Skär sillfiléerna i bitar och lägg dem i en skål.

Skala och finhacka löken.

Skär äpplet i mycket små tärningar.

Rör ihop alla ingredienser till såsen med 2 matskedar sillspad.

Vänd ner såsen i sillen.

Låt gärna smakerna blanda sig någon timme före servering.

Av Maria - 11 november 2014 15:30

Ugn: 175 grader, 20 minuter


Ingredienser:

REVBENSSPJÄLL TILL JUL
1 kg  revbensspjäll
1 st  gul lök
2 st  lagerblad
Svartpeppar

 

GLASERING TILL REVBENSSPJÄLL
2 dl  honung
1 dl  olivolja
1,5 tsk  flingsalt
1 tsk  malen ingefära

 

Gör så här:
Revbensspjäll till jul:

Koka revbensspjäll i vatten tillsammans med övriga ingredienser i 30 minuter. 

Placera revbensspjället i långpanna. 


Glasering:

Blanda alla ingredienserna till en glasering. 

Pensla glaseringen på revbensspjällen. 
Griljera dina revbensspjäll i ugnen cirka 20 minuter, 175 grader. 
Pensla på mer glasering under tiden revbensspjällen är i ugnen.

Av Maria - 11 november 2014 11:15

Antal: 12 personer

Mängd: 13 dl

Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra


Ingredienser:

3 dl strösocker eller rörsocker

3 dl vatten

2 kanelstänger

2 tsk krossad kardemumma eller 9-10 kardemummakapslar

1 vaniljstång, delad på längden

30 g färsk ingefära, 3-4 cm

1 apelsin, saft och det yttersta finrivna skalet

1 citron, det yttersta finrivna skalet

1 liter vitt vin


Servera med:

Kumquats

Granatäpple


Gör så här:

Blanda socker och vatten i en kastrull.

Skala och skär ingefäran i bitar.

Lägg i med kryddorna och koka upp.

Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.

Lägg kärnor och stång i koket.

Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen.

Låt sjuda i carka 15 minuter.

Ställ åt sidan coh låt dra ca 2 timmar.

Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citronskal och apelsinskal.

Förvara svalt.

Sila bort kryddorna före servering.

Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte.

Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.

Servera med granatäpple och skivade kumquats.


Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag. Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar. Byt ut vattnet med konjak för exta smak. Förvara svalt. Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock. Tillsätt sedan vinet men koka inte.

Av Maria - 10 november 2014 06:15

Antal: ca 48 kakor

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + 25 minuter


Ingredienser:

Smördegsbotten:

100 g smör

0,5 dl strösocker

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk vaniljsocker


Fyllning:

2 vispade ägg

1 1/4 dl kokos (kan uteslutas, ta då totalt 3 dl hackade nötter)

2 msk vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3,5 dl brunfarin

2 msk vatten

200 g finhackade nötter (kan hackas i matberedare)

0,5 tsk salt


Glasyr:

3,5 dl florsocker

1 msk smält smör

Pressad citronsaft


Gör så här:

Botten: Blanda ingredienserna i matberedare eller för hand. Tryck ut degen med händerna i en liten långpanna ca 20*30 cm. Grädda ca 15 minuter i 175 gradig varm ugn.

Fyllning: Blanda övriga ingredienser i de vispade äggen till en tjock smet. Bred ut den över den varma kakbottnen. Grädda ytterligar 25 minuter på andra falsen. Låt kallna.

Bred på glasyr av florsocker blandat med smält smör och så mycket citronsaft att den blir smidig.

Skär kakan i rutor.

Kan frysas men håller sig också i burk i rumstemperatur.

Bakat · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se