Alla inlägg under november 2014

Av Maria - 9 november 2014 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 meter  svinfjälster
300 g  rimmat sidfläsk i bit
1  gul lök
3 klyftor  vitlök
1  chili
2 msk  mild ajvar
1 tsk  salt
2 tsk  oregano
700 g  fläskfärs
1 tsk  honung
Ev vatten

 

Gör så här:


Lägg fjälster i blöt efter anvisningar på förpackningen. 
Skär sidfläsket i mindre bitar.

Skala och dela ner löken i 2 cm bitar, dela och kärna ur chilifrukten.

Skala vitlöksklyftorna.

Hacka sönder fläsket och löken tillsammans med ajvar, oregano, salt och chili i matberedare. 
Blanda fläsk- och lökhacket med fläskfärsen i en bunke.

Tillsätt honung och eventuellt en skvätt vatten för att få bra konsistens. 
Trä på fjälstret på en korvhorn som är placerat i en spritspåse, fyll spritspåsen med korvsmet. 
Spritsa en lång korv, snurra och knyt korven efter önskad längd. 

ANNONS
Av Maria - 9 november 2014 12:30

Antal: 1½ liters form

Ugn: 150 grader, ca 1 1/4 timme


Ingredienser:

200 g smör eller magarin

2 dl strösocker

3 ägg

1 dl hasselnötskärnor

3½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 dl russin

Rivet skal av 1 citron


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Rör smör och socker pösigt.

Tillsätt äggen, ett i sänder.

Grovhacka nötterna och rör ner dem i smeten.

Blanda mjöl, bakpulver, russin och citronskal.

Vänd ner blandningen i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad 1½ liters form.

Grädda på nedre falsen i 150 grader ca 1 1/4 timme.

Låt kaka svalna lite innan den stjälps upp på galler och får kallna helt.

Frys in kakan om den ska förvaras länge.

Bakat · Jul
ANNONS
Av Maria - 8 november 2014 18:15

Antal:1 portion


Ingredienser:

1 dl tomatjuice/rödbetsjuice

50 g bladspenat

50 g böngroddar

3 msk avokado

1 msk röd paprika

1 tsk citronsaft


Eventuellt:

1 msk multipulver (nässla, blåbär, nypon)

1 msk osötat protienpulver


Gör så här:

Blanda alltsammans i en hög bunke och stavmixa.

Ställ nded alltsammans i vasken så riskerar du inte att skvätta allför mycket.

Av Maria - 8 november 2014 09:30

Antal: 1½ liters hålform

Ugn: 175 grader, 45 minuter


Ingredienser:

200 g mjukt smör eller magarin

2 dl strösocker

3 ägg

½ dl saft av en apelsin

Rivet skal av 1 apelsin

1 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

2 dl russin


Till formen: 

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Rör smör och socker pösigt.

Blanda ner äggen, ett i sänder, samt apelsinsaft och apelsiskal.

Blanda bakpulvret i vetmjölet.

Mjöla russinen med 1/4 av mjölet.

Rör ner mjölet i smeten och blanda därefter försiktigt ner russinen.

Häll smeten i en smord och bröad 1½ liters hålform.

Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader 45 minuter.

Låt kakan svalna ett tag i formen innan den stjälps upp på galler och får kallna helt.

Bakat · Jul
Av Maria - 7 november 2014 18:15

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 dl valfri yoghurt

½ dl keso

1 dl färska eller frysta bär

½ dl hyvlade paranötter eller kokosflingor


Gör så här:

Vänd ihop yoghurt och keso.

Toppa med bär, nötter och kokosflingor.

Detta kan göras i förväg och stå kallt i kylen, tills man är sugen på det.

Smakerna har då blandat sig med varandra.

Lika gott som mellanmål.

Av Maria - 7 november 2014 09:30

Antal: 1½ liters form

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

200 g magarin

2½ dl strösocker

3 ägg

1 dl grädde

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Rivet skal av en apelsin

100 g fikon, finhackade

3 msk konjak

50 g nötkärnor, malda

ca 50 g blockchoklad, hackad


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Rör magarin och socker pösigt.

Tillsätt äggen, ett i sänder, och grädde.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Rör ner mjölblandningen, apelsinskalet, fikonen, konjak, nötter och choklad.

Häll smeten i en smord och bröad 1½ liters (krans)form.

Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader ca 45 minuter.

Stjälp upp kakan på galler medan den är ljummen och låt den kallna under formen.

Bakat · Jul
Av Maria - 6 november 2014 15:00

Ingredienser:

Sockerlag:
2 dl  socker
1,5 dl  vatten
2 st  tunna apelsinskalsstrimlor, ca 4 cm

 

Vin & sprit:
1 st  hel flaska lite sött vitt vin

2-3 dl  brännvin special


Kryddor:
1 msk  kardemummakärnor
1 st  kanelstång
Russin


Servering:
Russin
Mandel

 

Gör så här:

Koka en sockerlag av vatten och socker.

Låt svalna. 
Skär tunna strimlor av apelsinens skal. 
Blanda sockerlagen, vinet och alla övriga ingredienser utom mandeln.

Värms försiktigt upp till kokpunkten.

Får inte koka. 
Servera med mandel och eventuellt fler russin.

Av Maria - 6 november 2014 09:15

Antal: 1½-2 liters form

Ugn: 175 grader i 1½-2 timmar


Ingredienser:

200 g maraschinokösrbär

100 g dadlar eller fikon

200 g russin

60 g syltat apelsinskal

60 g suckat

½ dl konjak

½-1 dl spad från körsbären

225 g smör

2½ dl strösocker

4 ägg

4½ dl vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

½ tsk kryddnejlika

1 msk kakao

100 g hasselnötskärnor


Till formern:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Skär körsbär och dadlar eller fikon i småbitar.

Blanda alla fruktsorter i en skål och häll över konjak och körsbärsspad.

Låt frukterna dra minst 1 timme.

Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggen, ett i sänder.

Blanda mjöl, kryddor och grovt hackade nötkärnor med fruktblandningen och rör så att frukten blir väl mjölad.

Rör ner blandningen i äggsmeten.

Rör om försiktigt och smaka av om det behövs mer kryddor.

Häll smeten i en smord och bröad form, 1½-2 liter.

Släta till ytan och grädda kakan på nedre falsen i 175 grader 1½-2 timmar.

Prova med en sticka som ska vara torr när den dras ur en färdig kaka.

Låt kakan svalna, stjälp upp den och packa den i folie.

Låt den mogna i kylskåpet 3-4 veckor.

Kan förvaras ytterligare ett par månader när den är väl inslagen.

Bakat · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se