Alla inlägg under november 2014

Av Maria - 5 november 2014 14:45

Ingredienser:

1 kg hals och 1 kg lägg av så späd kalv som möjligt

½ morot

½ gul lök

Salt

1 msk vitpepparkorn


Gör så här:

Lägg köttet i en gryta.

Mät upp och häll så mycket vatten att köttet täcks.

Tillsätt 2 tsk salt/liter vatten.

Låt köttet koka upp.

Skumma.

Lägg i skalad morot och lök samt pepparkorn.

Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är välkokt och lossnar från benen, ca 1½ timme.

Ta upp köttet och lossa benen.

Låt köttet kallna.

Koka ihop buljongen med benen tills den reducerats till ca 1 liter.

Sila buljongen.

Skär köttet i tärningar.

Lägg dem i buljongen och låt allsammans koka upp.

Häll upp köttet med sin buljong i en större eller flera mindre formar och låt syltan stelna på kall plats.

ANNONS
Av Maria - 5 november 2014 09:30

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

4-6 urvattnade saltsillfiléer

1 burk (400 g) krossade tomater

2 msk vinäger

2 msk olja

3/4 dl socker

10 krossade svartpepparkorn

2-3 msk sherry


Gör så här:

Skär sillfiléerna i 2 cm breda bitar.

Blanda resten av ingredienserna väl och häll blandningen över sillen.

Låt den stå några timmar i kylskåpet före serveringen.

ANNONS
Av Maria - 5 november 2014 09:00

Antal: 1 stor eller 2 mindre kakor

Ugn: 175 grader, ca 60 minuter 


Ingredienser:

200 g smör eller magarin

2 dl strösocker

½ dl honung, gärna ljunghonung som har kraftig honungssmak

3 stora ägg

½-1 dl finhackad syltad ingefära 

1 dl skalad och grovhackad mandel

2 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl


Tilll formen:

Matfett

Ströbröd


Gör så här:

Grädda kakan i en stor avlång form, eller dela upp smeten och grädda i två mindre runda formar samt i några höga muffinsformar.

Smörj och strö formen eller formarna.

Rör matfett vitt och poröst.

Tillsätt socker och honung.

Rör smeten pösig igen.

Knäck ner äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje ägg.

Tillsätt ingefära och mandel.

Blanda bakpulvret med mjölet och vänd ner det i smeten.

Rör inte mer än nödvändigt.

Fyll smeten i formen eller formarna.

Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader.

En stor form behöver minst 60 minuter.

Prova med en sticka.

Lägg folie över om kakan är på väg att bli för mörk.

Kakor i mindre formar behöber 45-60 minuter, de små muffinsformarna ca 30 minuter.


OBS! I stället för syltad ingefära kan man ta 2 tsk nyriven torkad ingefärsrot, men då måste mjölmängden minskas med 1 dl.

Bakat · Jul
Av Maria - 4 november 2014 17:45

Antal: ca 50 kakor

Ugn: 150 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller magarin

2½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

½ dl kakaopulver

½ tsk hjorthornssalt

5 dl vetemjöl


Gör så här:

Rör matfett och socker vitt poröst.

Blanda vaniljsocker, kakao, hjorthornssalt och vetmjöl.

Vänd ner blandningen i fettet och arbeta ihop degen.

Rulla ut den till jämna bollar och lägg dem glest (de flyter ut lite) på smorda eller papprade plåtar.

Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 25 minuter.

Låt kallna på galler och förvara dem i tät burk.

Bakat · Jul
Av Maria - 4 november 2014 14:30

Ugn: 175 grader, 6-8 minuter


Ingredienser:

Pepparkaksdeg
Parmesanost
Flingsalt

 

Gör så här:


Riv parmesanost. 
Kavla ut degen och skär 2 cm långa remsor. 
Strössla parmesanost och flingsalt över degen. 
Placera på bakplåtsklädd långpanna och grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, 6-8 min.

Är degen tjockare, grädda på lägre temperatur under längre tid. 

Bakat · Jul
Av Maria - 3 november 2014 06:00

Antal: ca 80-100 kakor

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

175 g mjukt magarin

1,5 dl strösocker

1,5 dl brun farin

1 tsk vaniljextrakt (se nedan) eller vaniljsocker

2 ägg

350 g hackad choklad (mörk eller ljus blockchoklad)

Ev 2 dl hackade valnötter


Gör så här:

Blanda mjöl, bikarbonat och salt.

Blanda magarin, socker, farin och vaniljsocker.

Vispa i äggen.

Rör ner mjölblandningen och blanda ljus eller mörk blockchoklad i knappt ärtstora bitar samt ev valnötter.

Klicka ut smeten - inte för nära varandra - med stor sked på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda 10-12 minuter mitt i ugnen i 175 grader.


Vaniljextrakt: Lägg 2 vaniljstänger klippta i småbitar i en liten ren glasburk och skeda över 4 msk vodka. Sätt på tätt lock och skaka om burken 1-2 gånger om dagen i fyra veckor. Sila genom kaffefilter över i annan glasburk och förvara i kylen. Mycket starkare än vaniljsocker.

Bakat · Jul
Av Maria - 2 november 2014 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g frysta blåbär

100 g färska blåbär

100 g créme fraiche, ungefär 1 dl

100 g keso, ungefär 1 dl


Gör så här:

Kör de frysta bären i matberedare med créme fraiche.

Rör ner keso och färska är och servera direkt.

För dig som tycker att det blir för syrligt så toppa med en gnutta honung.

Av Maria - 2 november 2014 10:30

Antal: ca 100 kakor

Ugn: 175 grader, ca 8 minuter + 75 grader, minst 3 timmar


Ingredienser:

250 g magarin

3 dl strösocker

1 tsk bakpulver

ca 8 1/3 dl vetmjöl

2 ägg


Mandelgarnering:

ca 3 dl mandlar

3 1/3 dl florsocker

Finrivet skal av 1 citron

3-4 (ca 1 dl) äggvitor

eller:

300 g mandelmassa

Finrivet skal av 1 citron

Äggvita


Gör så här: 

Rör magarin och socker pösigt.

Blanda ner bakpulvret i en del av mjölet och arbeta in blandningen tillsammans med resten av mjölet och äggen till en deg.

Ställ den kallt över natten.

Kavla ut degen tunt, ca 2 mm.

Sporra strimlor 4*14 cm och lägg dem på papprad plåt.

Grädda mitt i ugnen 8 minuter i 175 grader.

Skålla och mal mandlarna.

Blanda mandlar, florsocker, citronskal och så mycket äggvita att mandelgarneringen blir till en smet, dock ej så tunn att den flyter ut.

Spritsa en sträng av mandelgarneringen mitt på varje kaka.

Torka kakorna med ugnsluckan på glänt i 75 grader minimum 3 timmar eller över natten.

Bakat · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se