Alla inlägg under november 2014
Ingredienser:
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0,5 tsk ättika
Garnering:
Frystorkade bär
Gör så här:
Blanda vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.
Koka upp och låt koka på svag värme till 125 grader, det tar 25-30 minuter i en stor kastrull.
Rör då och då.
Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 20x30 cm.
Strössla på frystorkade bär.
Låt svalna i rumstemperatur.
Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv.
Förvara i rumstemperatur inslaget individuellt i cellofanplast eller i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager.
Antal: 4 stycken
Jäsning: Natten + 30-40 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
½ liter porter och öl blandat
1½ liter rågsikt
100 g margarin elelr smör
½ liter mjölk
50 g färsk jäst
1 msk salt
2-2½ dl sirap, gärna mörk
1 msk anis, fänkål, kummin och mald pomerans
ca 2 1/4 liter vetemjöl
Gör så här:
Förberedelser på kvällen:
Ljumma ölet och slå det över rågsikten.
Arbeta degen kraftigt och täck sedan över den och låt den stå i rumstemperatur till följande dag.
Följande dag:
Smält margarinet och häll i mjölken.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Lös jästen i det ljumma degspadet.
Häll blandingen över rågsiktdegen.
Tillsätt salt, sirap, kryddor och 2 liter vetemjöl.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. ytterligare vetemjöl.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i fyra delar.
Baka ut till knubbiga eller avlånga limpor.
Låt dem jäsa på plåt 20-30 minuter.
Grädda i 200 grader omkring 45 minuter.
Pensla limporna mot slutet av gräddningen med ljummet vatten.
Låt limporna svalna i bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ röd chili
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 tomater
1/4 burk passerade tomater
1 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
½ lime
1 krm malen kummin
2 krm oregano
2 krm salt
Gör så här:
Kärna ur och hacka chilin.
Skala och finhacka den gula löken och vitlöken.
Hacka tomaterna.
Blanda chili, lök och tomater med passerade tomater, olivolja och limesaft.
Smaka av med kummin, oregano och salt.
Låt stå kallt minst 3 timmar.
Ingredienser:
1 l vatten
3 kanelstänger
3-5 kryddnejlikor
3 pomeransskal
1,5 dl farinsocker
1 apelsin, saften
Gör så här:
Koka alla ingredienser och häll på flaska.
Låt kryddorna ligga med och dra för intensivare smak.
Vid servering värm vin försiktigt, och smaksätt med glühweingrunden till önskad smakstyrka.
Servera gärna med en apelsinskiva.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl gräddmjölk
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 g saffran
1½ dl russin
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Rör äggen och sockret pösigt och tillsätt mjölken.
Blanda mjölet med bakpulvret, det stötta saffranet och russinen, rör ner det i smeten och tillsätt matfettet.
Häll smeten i smord och brödbeströdd hålform, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 45 minuter.
Låt kakan stå ett dygn innan den serveras.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|