Alla inlägg under december 2014

Av Maria - 30 december 2014 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg räkor med skal, gärna färska av fin kvalitet
2 äggulor
2 tsk senap
1 msk vitvinsvinäger
6 dl matolja
1 kruka dill
10 cm färsk pepparrot, skalad
4 skiva vitt bröd (ej levain)
smör, till stekning
50 g löjrom
1 citron


Gör så här:

Skala alla räkor och ställ åt sidan.

Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke.

Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden.

Använd elvisp eller handvisp.

När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.

Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget.

Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av.

Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting.

Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använd en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd.

Stek sedan gyllene i smör.

Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom.

Avsluta med en dillkvist och en citronskiva.

Av Maria - 30 december 2014 07:45

Antal: 4-5 portioner


Ingredienser:

200-250 g laxfilé
 
Vinegrette:
2 msk honung
0,5 citron, saften
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 salt
 
Garnering:
2 msk pinjenötter, rostade
basilika, hackad
havssalt
 
Gör så här:
Dela laxfilén i stavar (ca 2x2x8 cm).
Värm ett grilljärn tills du inte kan hålla handen 4 cm ovanför järnet i mer än 4 sekunder.
Det ska vara riktigt riktigt varmt!
Rulla laxen i grilljärnet när den släpper från järnet.
Tar ca 10-15 sekunder om järnet är riktigt riktigt varmt.
Låt laxen svalna i kylskåpet.
Dela den sedan i 5 mm tjocka skivor.
Dessa moment kan med fördel göras timmar innan det är dags för servering.
 
Vinegrette:
Vispa ihop honung, citronsaft och balsamvinäger.
Tillsätt olivoljan och en nypa salt.
Detta kan också förberedas innan servering.
 
Servering:
Placera laxskivorna på en platt tallrik.
Ringla över vinegretten och strö över havssalt.
Strö över de rostade pinjenötterna och garnera med hackad basilika.
Njut!
Av Maria - 29 december 2014 08:30

Antal: 8-10 glas


Ingredienser:

4 dl vit glögg (t ex vitvinsglögg eller äppelglögg)
1 apelsin
2 kanelstänger
4 stjärnanis
is
750 ml mousserande vin, t ex Prosecco eller Cava


Gör så här:

Blanda all ingredienser förutom bubbelvinet i en stor glasskål.
Häll över bubblet och servera i vinglas.

Av Maria - 29 december 2014 08:30

Antal: 16 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

4 skivor Pågen Lantgoda
1 dl honung
0,5 g saffran
450 g brieost
1,5 dl valnötter
flingsalt
färsk timjan


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Värm honungen försiktigt och blanda med saffran.

Låt stå.
Hacka nötterna grovt och lägg i en ugnssäker form.

Häll över 2-3 msk honung och rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills nötterna fått fin färg.

Låt svalna något.
Skär bort kanterna på brieosten och skär den krämiga mitten i små kuber.

Mixa sedan osten med stavmixer eller i en matberedare tills helt slät och krämig.
Stek bröden i lite smör tills de fått en härligt rostad yta och skär sedan upp skivorna i 4 små snittar.
Toppa med den vispade brien, honungsnötterna, lite färsk timjan, flingsalt och eventuellt mer saffranshonung.

Av Maria - 29 december 2014 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g skalade räkor
4 msk majonnäs
salt
vitpeppar (eller citronpeppar)
4 skivor vitt bröd 

smör (att steka i)
80-100 g löjrom
citron


Gör så här:

Skala och hacka räkorna.
Blanda räkorna med majonnäs och kryddor.
Stansa ut rundlar av brödet och stek rundlarna i smör. 

Bred räkmajonnäsen på brödet och toppa med löjrom
Servera med en citronklyfta.

Av Maria - 29 december 2014 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8-12 pilgrimsmusslor
2 msk smör, rumstempererat
gourmet flingsalt
svartpeppar
2 klyftor vitlök 

1 schalottenlök, finhackad
persilja, hackad


Gör så här:

Rör ihop det mjuka smöret med salt, peppar, pressad vitlök, hackad schalottenlök och persilja.
Värm upp en stekpanna.

När pannan är het, tillsätt smörblandningen och låt smälta och bli varm.

Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smöret., max 1 minut per sida.
Lägg upp pilgrimsmusslorna på en tallrik.

Häll smöret över och garnera med persilja.

Servera genast!

Av Maria - 29 december 2014 07:30

Antal: 6 stycken


Ingredienser:

200 g salmalax
1 tsk inlagd ingefära, finhackad (eller riven färsk)
1 msk gräslök, finhackad
0,5 äpple, finhackat (gärna Granny Smith)
1-2 tsk sesamolja 
salt
svartpeppar, nymalen

Sojaemulsion:
2 msk majonnäs (Hellmans)
2 krm japansk soja (ljus)

Dekoration:
gräslök, finhackad
shisoblad (lila)
 
Gör så här:
Skär ned laxen i små tartarbitar, lägg i en skål.
Finhacka gari (inlagd ingefära), eller riv en färsk bit.
Lägg i skålen med laxen.
Finhacka gräslök och ett halvt skalat äpple, lägg ner i skålen.
Tillsätt sesamolja och blanda samman allt till en fin och glansig tartar.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt stå svalt till uppläggning. 
Blanda samman sojaemulsionen, smaka av och lägg i en liten spritspåse.
Förvara i kylen.
Skeda snyggt upp tartaren som ”ägg” med två skedar och lägg över på en serveringssked.
Dekorera med fint hackad gräslök och lila shisoblad.
Av Maria - 28 december 2014 19:00

Ingredienser:


3 dl quinoa

1 st aubergine i tunna skivor

1 st Zucchini i tunna skivor

2 st avokado delade i mindre tärningar

Hackad purjolök

Juicen från en halv citron

1 näve russin

1 pressad vitlöksklyfta

Salta hackade mandlar

1 näve koriander


Gör så här:


Koka quinoan efter anvisningar på paketet och tillsätt sedan russin.

Låt svalna och börja med nästa steg.

Rosta aubergine- och zuchiniskivorna i ugnen bara så att de sjunker ihop något, lägg dem sedan i en bunke tillsammans med vitlök, lite salt och blanda runt med en stänk olja.

Blanda sedan ner koriander, avokado och purjolöken.

Tillsätt citronsaften och nötter i quinoan och servera sedan härligheterna tillsammans med aubergine- och zucchiniröran.


Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards