Alla inlägg under december 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg räkor med skal, gärna färska av fin kvalitet
2 äggulor
2 tsk senap
1 msk vitvinsvinäger
6 dl matolja
1 kruka dill
10 cm färsk pepparrot, skalad
4 skiva vitt bröd (ej levain)
smör, till stekning
50 g löjrom
1 citron
Gör så här:
Skala alla räkor och ställ åt sidan.
Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke.
Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden.
Använd elvisp eller handvisp.
När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.
Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget.
Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av.
Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting.
Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använd en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd.
Stek sedan gyllene i smör.
Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom.
Avsluta med en dillkvist och en citronskiva.
Antal: 4-5 portioner
Ingredienser:
Antal: 8-10 glas
Ingredienser:
4 dl vit glögg (t ex vitvinsglögg eller äppelglögg)
1 apelsin
2 kanelstänger
4 stjärnanis
is
750 ml mousserande vin, t ex Prosecco eller Cava
Gör så här:
Blanda all ingredienser förutom bubbelvinet i en stor glasskål.
Häll över bubblet och servera i vinglas.
Antal: 16 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 skivor Pågen Lantgoda
1 dl honung
0,5 g saffran
450 g brieost
1,5 dl valnötter
flingsalt
färsk timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Värm honungen försiktigt och blanda med saffran.
Låt stå.
Hacka nötterna grovt och lägg i en ugnssäker form.
Häll över 2-3 msk honung och rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills nötterna fått fin färg.
Låt svalna något.
Skär bort kanterna på brieosten och skär den krämiga mitten i små kuber.
Mixa sedan osten med stavmixer eller i en matberedare tills helt slät och krämig.
Stek bröden i lite smör tills de fått en härligt rostad yta och skär sedan upp skivorna i 4 små snittar.
Toppa med den vispade brien, honungsnötterna, lite färsk timjan, flingsalt och eventuellt mer saffranshonung.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g skalade räkor
4 msk majonnäs
salt
vitpeppar (eller citronpeppar)
4 skivor vitt bröd
smör (att steka i)
80-100 g löjrom
citron
Gör så här:
Skala och hacka räkorna.
Blanda räkorna med majonnäs och kryddor.
Stansa ut rundlar av brödet och stek rundlarna i smör.
Bred räkmajonnäsen på brödet och toppa med löjrom
Servera med en citronklyfta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8-12 pilgrimsmusslor
2 msk smör, rumstempererat
gourmet flingsalt
svartpeppar
2 klyftor vitlök
1 schalottenlök, finhackad
persilja, hackad
Gör så här:
Rör ihop det mjuka smöret med salt, peppar, pressad vitlök, hackad schalottenlök och persilja.
Värm upp en stekpanna.
När pannan är het, tillsätt smörblandningen och låt smälta och bli varm.
Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smöret., max 1 minut per sida.
Lägg upp pilgrimsmusslorna på en tallrik.
Häll smöret över och garnera med persilja.
Servera genast!
Antal: 6 stycken
Ingredienser:
Ingredienser:
3 dl quinoa
1 st aubergine i tunna skivor
1 st Zucchini i tunna skivor
2 st avokado delade i mindre tärningar
Hackad purjolök
Juicen från en halv citron
1 näve russin
1 pressad vitlöksklyfta
Salta hackade mandlar
1 näve koriander
Gör så här:
Koka quinoan efter anvisningar på paketet och tillsätt sedan russin.
Låt svalna och börja med nästa steg.
Rosta aubergine- och zuchiniskivorna i ugnen bara så att de sjunker ihop något, lägg dem sedan i en bunke tillsammans med vitlök, lite salt och blanda runt med en stänk olja.
Blanda sedan ner koriander, avokado och purjolöken.
Tillsätt citronsaften och nötter i quinoan och servera sedan härligheterna tillsammans med aubergine- och zucchiniröran.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|