Alla inlägg under december 2014

Av Maria - 28 december 2014 15:15

Ingredienser:

3 cl Cognac
1.5 dl Passionsfruktjuice
1 tsk Sockerlag
1 st Passionsfrukt
1 dl Mousserande vin

 

Gör så här:

Fyll ett glas till två tredjedelar med krossad is.

Häll därefter över cognacen, passionsfruktjuicen och sockerlagen.

Pressa ur saften från passionsfrukten och låt kärnorna följa med ner i glaset.

Fyll upp med mousserande vin, gärna champagne.

Av Maria - 28 december 2014 07:30

Ingredienser:

5 cl amarettolikör
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag (Se tips!)
1 äggvita


Gör så här:

Skaka drinken utan is för att bygga upp en krämig textur på drinken.
Tillsätt is i shakern och skaka för att kyla och vattna ut drinken en aning.
Sila genom finmaskig sil ned i ett kylt Coupette-glas.

Av Maria - 28 december 2014 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g mörk choklad 70 %
3 äggvitor
0,5 krm salt
färska bär


Gör så här:

Smält chokladen över ett vattenbad.

Ställ chokladen åt sidan och låt svalna utan att stelna.
Vispa äggvitor till hårt skum tillsammans med salt.

Rör ner lite av äggvitan i chokladen.

Vänd sedan ner chokladen i äggvitan.
Lägg upp i skålar och ställ in i kylen.

Toppa med bär när desserten ska serveras.

Av Maria - 28 december 2014 07:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

400 g rotselleri
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl lätt crème fraiche (5 %)
salt & peppar
250 g brysselkål
2 tsk rapsolja
flingsalt
3 msk smör
1 citron
300 g pilgrimsmussla
20 g rostade och saltade mandlar, hackade


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°, varmluft.
Skala och tärna rotsellerin.

Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker.

Koka upp med buljongtärningar och låt sjuda tills den är helt mjuk.

Spara kokvattnet.

Mosa rotsellerin och blanda med fraiche, salt och peppar.

Spä med lite av kokvattnet tills du får en ganska lös konsistens.
Skär av roten på brysselkålen och plocka av bladen.

Blanda med olja och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in i ugnen ca 15 minuter tills de är frasiga, blanda runt minst 1 gång.

Strö över flingsalt.
Bryn 2 msk smör i en liten kastrull.

Låt svalna något och vispa i lite citronsaft.
Värm resterande smör i en panna och stek kammusslorna hastigt på båda sidor.

Salta och peppra lätt.
Rosta mandel i en torr panna.
Lägg upp rotselleripuré på tallrikar och lägg på musslor.

Ringla över brynt citronsmör och toppa med mandel, brysselchips och rivet citronskal.

För en extra lyxig rätt, toppa med lite laxrom.

Av Maria - 27 december 2014 15:45



Ingredienser:

4 Bakpotatisar (stora)
2 dl crème fraîche
2 dl mild yoghurt
3 msk Majonnäs
3,25 msk dill
½ rödlök
½ citron
200 g skalade räkor
100 g crabfish
1 krm salt
1 krm svartpeppar (nymald)

Sallad

1 romansallad
50 g böngroddar
½ gurka
1 msk rapsolja
1 tsk balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar (nymald)

Servera med:

rostat bröd


Gör så här:

Ställ in potatisen i ugnen i 200°C i upp till 45 minuter. 

Blanda créme fraiche, yoghurt och majonäs med hacka dill, finhackad rödlök och smaksätt med saft från en halv citron, salt och nymald svartpeppar.

Avsluta med att blanda i räkor och crabfish.




Av Maria - 27 december 2014 15:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:

4 cl gin
2 cl limejuice
3 st isbitar
1 st limeskiva eller citronskiva


Gör så här:

Blanda gin och juice i en shaker.

Lägg iskuber och lime- eller citronskivan i ett cocktailglas.

Sila drinken över.


Tips:

Häll upp drinken i ett högt glas.

Tillsätt club soda till lagom styrka.

 
Av Maria - 27 december 2014 07:30

Antal: 1 glas


Ingredienser:

Hjortronsockerlag:
2 dl strösocker
1 dl hjortron (frysta)
1,5 dl vatten

Drink med alkohol:
2 cl gin
2 cl limejuice (el citronjuice)
2 cl hjortronsockerlag
champagne (eller mousserande vin)

Alkoholfri drink:
2 cl limefrukt, juice
2 cl hjortronsockerlag
alkoholfritt mousserande vin

hjortron, till servering
 
Gör så här:
Hjortronsockerlag:
Mät upp alla ingredienser i en kastrull och låt koka samman.
Koka tills sockerkristallerna smälter och hjortronen fått ge smak (kan småputtra 4-5 min).
Sila bort hjortronrester, häll upp sockerlagen i en flaska och ställ kallt.
 
French 75 med alkohol:
Skaka gin, limejuice och hjortronsockerlag i en shaker.
Häll upp i ett champagneglas och fyll upp med champagne eller mousserande.

French 75 utan alkohol:
Skaka limejuice och hjortronsockerlag i en shaker.
Häll upp i champagneglas och fyll upp med alkoholfritt mousserande.
 
Tips!
Om inte alla gäster dricker alkoholfritt, lägg i ett helt hjortronbär för att lätt markera att denna drink är alkoholfri!
Av Maria - 27 december 2014 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 pilgrimsmusslor, frysta
1 msk kokosmjölk
1 limefrukt, juice
1-2 msk färsk koriander, finhackad
0,5 avokado, finhackad 

0,5 röd chilifrukt, finhackad, utan frön
1 grapefrukt, filead
0,5 dl olivolja
5-6 droppar fisksås
0,5 krm mörkt mjukt socker, muscovadosocker el farinsocker
0,5 krm salt


Gör så här:

Tina musslorna något.

Det är lättast att skära dem när det är lite frusna.
Blanda ihop alla ingredienser utom pilgrimsmusslorna.
Lägg allt på ett fat. 
Skär musslorna och lägg även dem på fatet.
Plasta och ställ kallt ett par timmar före servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards