Alla inlägg under januari 2015
Rotsaks- och grönsaksrätter som ger en skön mättnad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 300 grader + 250 grader, 6-10 minuter
Ingredienser:
4 matäpplen
8 msk hjortron
8 msk socker
2 msk smör eller margarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 300 grader.
Skala och halvera frukten, tag bort kärnhusen.
Smöra fyra folieark och lägg två halvor på varje med den plana sidan upp.
Fördela hjortronen över frukten och strö över socker.
Vik ihop paketen väl, sätt in dem i ugnen och minska värmen till 250 grader.
Grädda i 6-10 minuter beroende på äpplenas hårdhet.
Servera med vaniljglass eller iskall vispgrädde.
Antal: 3-4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ baguette
1 pajform ca 15*20 cm
Fyllning:
1 påse babyspenat, ca 65 g
1 msk smör till formen
400-500 g fiskfiléer, tex torsk eller sej
4-5 schalottenlökar
1 liten purjolök
1 ask cocktailtomater, 250 g
2-3 msk olivolja + 1 msk till brödet
1 hönsbuljongtärning
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
2-3 msk riven ost
3 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär baguetten i tunna skivor.
Fyllningen:
Skölj spenaten och lägg i en smord ugnssäker form.
Skär fisken i små bitar.
Skala och skiva schalottenlöken.
Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.
Dela tomaterna.
Fräs schalottenlöken i oljan ca 3 minuter.
Tillsätt purjo och tomater och fräs ca 3 minuter.
Blanda ner smulad buljongtärning.
Tillsätt vinet och grädden och koka 1-2 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner fisken och sjud ca 3 minuter.
Häll det över spenaten.
Strö över osten och persiljan.
Lägg på baguetteskivorna, lite omlott.
Ringla över oljan.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills allt är genomvarmt och baguetten har fått fin färg, ca 10 minuter.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 kantskuren skiva vitt bröd
Smör
1 rejäl klick löjrom
Röd lök, finhackad
1 äggula
Gör så här:
Stek brödskivan gyllenbrun i smör, lägg på serveringsfat.
Lägg rommen mitt på brödet och lökhacket runt om.
Gör en fördjupning i rommen och låt gulan glida ner.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
20 g dill
1 citron
1 dl créme fraiche
Salt
Peppar
600 g laxfilé
150 g sockerärter
2 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och koka potatisen.
Hacka dillen.
Skölj citronen, riv skalet från halva citronen och skär den i klyftor.
Blanda dillen med créme fraiche.
Smaksätt med salt, peppar och citronskal.
Skär laxen i portionsbitar.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Bred dillkrämen på laxen.
Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56 grader.
Lägg sockerärterna i kokande saltat vatten ca 4 minuter.
Värm mjölken.
Stöt potatisen och vispa ner mjölken och matfettet.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med mos, sockerärter och citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g vitkål
30 g smör
1 dl crème fraiche
1 dl basilika, salvia och persilja
1-2 tsk vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär vitkålen i klyftor.
Koka den mjuk och häll av vattnet.
Låt den ånga av ordentligt.
Mixa den med smör, crème fraiche och örter.
Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Lägg upp i en skål och dekorera med lite färska örter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|