Direktlänk till inlägg 3 maj 2015
Antal: 1 bröd
Jästid: dubbel storlek
Ugn: 175 grader, ca 1 timma
Ingredienser:
60 g jäst
3 1/2 dl vatten
1 dl sirap
3 msk matättika
1 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
11 dl grovt rågmjöl (550 g)
3 1/2 - 4 dl vetemjöl (210 - 240 g)
Gör så här:
Ljumma vattnet med sirapen till 37 grader och häll över den smulade jästen.
Tillsätt ättika, salt och kryddor samt mjölet och arbeta degen tills den är smidig och ta sedan upp den på bakbordet.
Forma till en längd som lägges i en rymlig smord form och får jäsa till dubbel storlek.
Grädda i 175 grader ca 1 timma.
Pensla med vatten 2 gånger under gräddningen och efter.
Låt kallna insvept i folie eller bakduk.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|