Alla inlägg under juli 2015

Av Maria - 30 juli 2015 11:00

Ingredienser:

råriven morot, grovt
lite finhackad gul lök
lite salt
Olja/smör

 

Gör så här:

Stek på medelvärme i olja eller smör tills moroten känns mjuk.

Av Maria - 30 juli 2015 11:00

Ingredienser:

2 rödbetor per person
grädde
salt och vitpeppar

 

Gör så här:

Skala och klyfta rödbetorna, smörj in i lite olja och ugnsrosta i 175° ca 30 minuter eller tills de är mjuka. Mixa med lite grädde och smaka av med salt och vitpeppar.

Av Maria - 29 juli 2015 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

12 stora marshmallows
24 kex som grahamskex, Digestive, Mariekex, havrekex, smörgåsrån, Brago eller runda pepparkakor
24 bitar choklad; valfri choklad som förslagsvis mjölkchoklad, Geisha eller Noblesse; eller chokladkex


Gör så här:

Fixa en fin glöd från lägereld eller utegrill med kol.
Trä marshmallows på grillpinnar och grilla försiktigt ljust bruna och genomvarma.

Akta så de ej bränns eller börjar brinna.
Låt svalna något.
Kläm fast mellan två kex.

Du kan lägga dit en bit choklad innan om du vill.
S'mores kan också grillas hela genom att man lägger en marshmallow och chokladbit mellan två kex och värmer på galler över glöden.

Av Maria - 29 juli 2015 14:45

Rosmarin är en flerårig ständigt grön buske, upp till manshöjds storlek tillhörande familj kransblommiga växter. Blommorna är vanligtvis ljusblå. Den trivs vid havet, därav dess latinska namn som betyder rosen från havet. Den är närbesläktad med lavendel. Urspung från Medelhavet. Det är buskens barrlika blad som används som krydda och ur bladen utvinns väldoftande rosmarinolja. Rosmarin offrades till gudinnan Afrodite och ansågs vara en kärleksört. I Egyptisk sedvänja sätts en kvist i den avlidnes händer, som en symbol för hågkomst. Växten ansågs även befrämja minnet.

  • Smak: Rosmarin en fyllig, lätt pinjeaktig ton. Det är en av få kryddor som tål långvarig upphettning och är godare tillagad än rå.
  • Alternativ vara: Timjan.
  • Försäljning/säsong: Odlad i kruka säljs året om. Bladen säljs även torkad och finhackad.
  • Förvaring: Färks förvaras bäst i sin kruka. Rosmarin kan med fördel torkas och förvaras då torrt och mörkt i försluten förpackning.

Hälsa: Rosmarin skyddar i viss mån fett från att oxidera (härskna) vid lagring och har viss antibakteriell verkan. Rosmarindoften sägs stärka minnet och skapa välbehag.

Odla: Växten klarar inte svenskt vinterklimat, utan mår bäst av att odlas i en rymlig lerkruka, som under vinterhalvåret tas in på en ljus, sval och frostfri plats. Rosmarin kan sås eller förökas med stickling eller avläggare. Färdiga plantor finns att köpa. 

SÅ ANVÄNDS ROSMARIN

Rosmarin används både färsk och torkad. Torkade hårda blad krossas i en mortel alldeles innan användningen. Den har stark arom och skall användas försiktigt i matlagning. Använd några stycken som krydda i marinader, stuvningar eller till starka rätter som vilt och lamm, eventuellt även till rostbiff. När man steker kött och annat kan några blad stekas med mot slutet, lång stektid kan ge bränd smak. Fungerar bra som grillkrydda ihop med andra kryddor, eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull. Förekommer som krydda i korv. Avlägsna kvistar och blad innan servering. 

Man kan låta en kvist "dra" i mjölk, som smaksättare till någon efterrätt, eller en kvist i sockerskålen för att ge fin doft. Kan ingå i doftpåsar. Blanda gärna rosmarin och vinäger. Prova också att krydda brännvin med några kvistar. Blommorna kan man använda som garnering av en sallad och de kan också kanderas. Rosmarinhonung är en specialitet i franska Narbonne.

Av Maria - 29 juli 2015 13:15

Mängd: ca 2 dl


Ingredienser:
5 dl pumpafrön, rostade

1 msk kokossirap

½ tsk malen kanel

½ tsk ingefära, riven färsk eller torkad


Gör så här:

Häll ner frön, kokossirap och kryddor i en matberedare och mixa på högsta hastighet.

Pausa emellanåt och passa på att skrapa ner innehållet från blandarskålens sidor.

Mixa i ca 10 minuter, tills blandningen blivit helt slät.

Häll upp i en ren burk med tättslutande lock och förvara i kylskåp.

Smöret håller ca 3 veckor.


Pumpafrön, kanel och ingefära är smaker som gifter sig bra.

Testa en klick i pepparkaksdegen eller någon annan favoritkakdeg.

Det är också gott i smoothies.

Av Maria - 29 juli 2015 11:00

Ugn: 200 grader ca 1 timme


Ingredienser:

1 kg mjölig potatis
1 msk olivolja
1 msk salt

100g kallrökt lax
2 msk crème fraiche
1/2 tsk citronsaft

riven Västerbottenost


Gör så här:

Tvätta potatisen.

Stick varje potatis sex gånger med en gaffel.

Gnid potatisarna med olja och salt.

Rosta i ugnen i 200° ca en timme.

Finhacka lax och blanda med crème fraiche och citron.

Av Maria - 29 juli 2015 10:30

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

Deg:
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk curry
3 msk olja
knappt 2 dl vatten


Fyllning:
250 g köttfärs eller 1 påse quornfärs
1 hackad gul lök
2 rivna morötter
4 dl strimlad vitkål
1 krm svartpeppar
1 msk kinesisk soja
1 msk senap
1 buljongtärning
1 dl vatten


vispat ägg och sesamfrö


Gör så här:

Blanda till degen.

Fräs fyllningen i olja.

Blanda ner kryddor och vatten.

Kavla ut degen.

Lägg fyllningen i mitten.

Pensla kanterna med ägg och vik över.

Lägg rullen på en plåt med plåtpapper och pensla med ägg.

Strö över sesamfrön.

Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Av Maria - 28 juli 2015 14:45

Pors är en art i familjen porsväxter. Det är en låg buske upp till 1,5 meter hög. Bladen är 3-4 cm långa, starkt doftande, grågröna och mot spetsen tandade blad. Blommorna sitter i hängen. Frukterna, nötterna, sitter i kottelika samlingar. Arten växer i täta snår vid stränder, i myrar och kärr på näringsfattigt underlag. I Sverige allmänt norrut till Gästrikland och norr därom sällsynt.

Hälsa: Hansan på 1400-talet spred rykten att porsen skulle vara giftig, allt för att främja sin export av humle. Laboratoriestudier har dock inte visat på några ohälsosamma ämnen.



SÅ ANVÄNDS PORS


Förr dominerade porsen som smaksättning av mjöd och öl i Norden, men i samband med Hansan på 1400-talet började humlen ta över. Pors användes under medeltiden som medicinalväxt och även i sängbolstrens halm för dess uppfriskande doft samt för att motverka ohyra. Numera används pors i blygsam skala för att smaksätta brännvin. Som brännvinskrydda ger den en mjuk och fin balans i smaken, passande till sill och skaldjur.

Eget porsbrännvin: Bladen plockas helst på försommaren och läggs i en kopp. Fyll på med ett alkoholsvagare okryddat brännvin t.ex Brännvin Special så att det täcker bladen. Täck över och låt drycken stå en knapp vecka. Filtrera bort bladen och låt stå i ett par månader för att klarna. Häll över den klara vätskan i en flaska. Smaka av och späd med mer brännvin vid behov.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards