Direktlänk till inlägg 8 november 2015

Honungskaka i hjärtform

Av Maria - 8 november 2015 08:55

Antal: 1 styck långpanna eller 2 stycken hjärtformade sockerkaksformar

Ugn:200 grader, ca 30 minuter elller 175 grader ca 40 minuter


Ingredienser:

500 g honung

1½ dl farinsocker eller strösocker

1 tsk nyriven ingefära

2 tsk mald kanel

3 ägg

Rivet skal av 2 apelsiner

2 msk pressad apelsinsaft

1 dl gräddfil

2 tsk hjorthornssalt

ca 8 dl vetemjöl


Till formarna:

Matfett

Ströbröd


Till garnering:

250 g mörk blockchoklad eller 300 g florsocker och citronsaft


Gör så här:

Smeten räcker till 2 hjärtformade sockerkaksformar eller till 1 stor långpanna.

Värm honung och socker i en stor kastrull.

Rör tills sockret smält.

Tillsätt ingefära och kanel.

Låt smeten svalna i kastrullen.

Smörj och bröa formarna mycket noga.

Skaka ihop äggen i en redningsbägare.

Rör ner ägg, skal och saft av en apelsin samt gräddfil i honungssmeten.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl.

Rör försiktigt ner blandningen.

Rör inte i onödan.

Bred ut smeten i formarna eller långpanna.

Grädda långpannekakan på nedre falsen i 200 grader ca 30 minuter.

Grädda hjärtformskakorna på nedre falsen i 175 grader ca 40 minuter.

Prova med sticka, kakorna ska vara genomgräddade men inte övergräddade.

Stjälp  upp formkakorna och låt dem svalna på galler.

Låt långpannekakan svalna i pannan.

Skär den sedan i rutor.

Om man vill glasera med blockchoklad går det bra att bryta sönder chokladen och lägga bitarna på den varma kakan.

Bred ut chokladen när den smällt med en stekspade.

Om man vill glasera kakorna ska de kallna först.

Rör ut florsockret med lite citronsaft, men passa så att inte glasyren blir för lös.

Tillsätt saften bara droppvis.

Honungskakorna garnerades förr med text eller figurer i kristyr.

Till kristyr rör man florsocker med uppvispad äggvita.

Gör en strut av dubbelt smörpapper och fyll den med kristyr.

Klipp av en pytteliten bit av strutens spets så att det blir ett tunnt hål att spritsa genom.

Garnera med bokmärken, kanderade blommor, silverkulor eller annat vackert.

Bakat · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 25 mars 17:45

Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.   Vaniljyoghurt och skivad banan.   Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...

Av Maria - Måndag 25 mars 15:00

Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...

Av Maria - Måndag 25 mars 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 25 mars 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 25 mars 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards