Direktlänk till inlägg 25 november 2015

Honugsskorpor

Av Maria - 25 november 2015 06:29

Antal: ca 100-120 skorpor

Jäsning: dubbel storlek + mycket väl på plåt

Ugn: 250 grader, 5-7 minuter + 100 grader, ca 3 timmar


Ingredienser:

75 g (1½ pkt) jäst

5 dl mjölk

200 g smör eller magarin

1 tsk salt

2 dl honung, helst ljunghonung

3 ägg

1 tsk bakpulver

ca 16 dl vetemjöl


Gör så här:
Smula ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken.

Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjöken och värm till 37 grader.

Häll degspadet i bunken och tillsätt salt, honung och ägg.

Blanda bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg.

Täck med bakduk och plast ochlåt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats.


Smörj plåtar eller täck dem med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta ihop degen, först i bunken och sedan på bakbordet.

Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm tjock.

Ta ut bullar emd runt eller hjärtformat mått.

Lägg dem att jäsa mycket väl på plåtarna.


Sätt in dem försiktigt på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 minuter.

Låt bullarna kallna på galler.


Klyv bullarna med vass, tågtandad kniv. 

Rosta halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm.

Torka sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen.

Det tar ungefär 3 timmar.

Låt skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar.

Bakat · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards