Direktlänk till inlägg 25 november 2015
Antal: ca 100-120 skorpor
Jäsning: dubbel storlek + mycket väl på plåt
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter + 100 grader, ca 3 timmar
Ingredienser:
75 g (1½ pkt) jäst
5 dl mjölk
200 g smör eller magarin
1 tsk salt
2 dl honung, helst ljunghonung
3 ägg
1 tsk bakpulver
ca 16 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken.
Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjöken och värm till 37 grader.
Häll degspadet i bunken och tillsätt salt, honung och ägg.
Blanda bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg.
Täck med bakduk och plast ochlåt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats.
Smörj plåtar eller täck dem med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta ihop degen, först i bunken och sedan på bakbordet.
Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm tjock.
Ta ut bullar emd runt eller hjärtformat mått.
Lägg dem att jäsa mycket väl på plåtarna.
Sätt in dem försiktigt på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 minuter.
Låt bullarna kallna på galler.
Klyv bullarna med vass, tågtandad kniv.
Rosta halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm.
Torka sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen.
Det tar ungefär 3 timmar.
Låt skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|