Direktlänk till inlägg 27 november 2015
Antal: 1 flätad krans, 1 flätad längd, 1 fylld längd (krans), ca 10 småbullar eller ca 45 lussekatter
Jäsning: Dubbel storlek
Ingredienser:
1½ pkt (75 g) jäst
100 g + 100 g smör eller magarin
5 dl mjölk
2 pkt (1 g) saffran
½ tsk salt
1½ dl + ½ dl strösocker
2 ägg
14-15 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i litet av den kalla mjölken i en bunke.
Smält 100 g matfett, häll i mjölken och ljumma den till 37 grader.
Häll i degspadet över jästen.
Stöt saffranet om det inte är pulveriserat.
Blanda det med salt och socker och rör ner blandningen i vätskan tillsammans med äggen och det mesta av mjölet.
Arbeta degen mycket väl och jäs den övertäckt på varm plats till dubbel storlek.
Arbeta nu in resten av matfettet och sockret (ev. ½ dl vit sirap istället) och mera mjöl till en smidig deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela nu upp degen och baka ut olika bröd.
Sätt lika stroa bröd på samma plåt.
Tips!
Saffransbröd blir lätt torrt. Ett gammalt bakknep är att arbeta in halva fettmängden när degen jäst upp, tillsammans med lite mera socker eller vit sirap.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|