Direktlänk till inlägg 27 november 2015

Saffranskolapajer med maräng

Av Maria - 27 november 2015 18:45

Antal: 8 små pajer

Ugn: 185 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

Mördegsbotten:

100 g strösocker (1 1/4 dl)

200 g smör

300 g vetemjöl (ca 5 dl)

Ca 5 dl torkade ärtor (håller kanterna på plats i pajformen)


Kolafyllning:

150 g smör

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 dl vispgrädde 

2 pkt saffran


Italiensk maräng:

100 g strösocker

75 g vatten

55 g äggvita


Gör så här:

Mördegsbotten:

Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg. Lägg i degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 185 grader. Kavla ut degen, smörj 8 stycken små pajformar 7-8 cm i diametern och fodra formarna med degen. Skär till kanten med en kniv. Nagga botten med en gaffel. Fyll torkade ärtor i formarna och grädda i 10-12 minuter. Ta ut formarna. Låt dem svalna och ta bort ärtorna.


Kolafyllning:

Skär upp smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan socker, sirap, grädde och saffran. Koka försiktigt till en temperatur av 120 grader, rör då och då så att det inte bränner i botten. Häll upp kolan i pajskalen och låt svalna.


Marängen:

Koka upp socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader börja vispa upp äggvitan. När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning, så att allat blandas väl. Vispa tills marängen svalnat helt. Fyll en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm. Om marängen känns "kort" kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller spritspåsen, då blir det fina toppar när man spritsar. Spritsa marängen i toppar på pajerna. Om man vill kan man bränna marängen med en gasolbrännare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards