Direktlänk till inlägg 27 november 2015

Saffranskolapajer med maräng

Av Maria - 27 november 2015 18:45

Antal: 8 små pajer

Ugn: 185 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

Mördegsbotten:

100 g strösocker (1 1/4 dl)

200 g smör

300 g vetemjöl (ca 5 dl)

Ca 5 dl torkade ärtor (håller kanterna på plats i pajformen)


Kolafyllning:

150 g smör

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 dl vispgrädde 

2 pkt saffran


Italiensk maräng:

100 g strösocker

75 g vatten

55 g äggvita


Gör så här:

Mördegsbotten:

Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg. Lägg i degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 185 grader. Kavla ut degen, smörj 8 stycken små pajformar 7-8 cm i diametern och fodra formarna med degen. Skär till kanten med en kniv. Nagga botten med en gaffel. Fyll torkade ärtor i formarna och grädda i 10-12 minuter. Ta ut formarna. Låt dem svalna och ta bort ärtorna.


Kolafyllning:

Skär upp smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan socker, sirap, grädde och saffran. Koka försiktigt till en temperatur av 120 grader, rör då och då så att det inte bränner i botten. Häll upp kolan i pajskalen och låt svalna.


Marängen:

Koka upp socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader börja vispa upp äggvitan. När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning, så att allat blandas väl. Vispa tills marängen svalnat helt. Fyll en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm. Om marängen känns "kort" kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller spritspåsen, då blir det fina toppar när man spritsar. Spritsa marängen i toppar på pajerna. Om man vill kan man bränna marängen med en gasolbrännare.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Av Maria - Fredag 14 juni 06:27

Antal: 8 portioner Ugn: 200 grader, 25-30 minuter   Ingredienser: 2 små bananer 500 g keso 6 ägg Ev. 1 msk honung 2 dl hackad/mixad sötmandel 1/4-½ g saffran Bär till servering, tex hallon och granatäpple   Gör så här: Sätt ...

Av Maria - Torsdag 13 juni 06:25

Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, ca 1 timme   Ingredienser: 2 dl fiberhavregryn 2 dl grovt rågmjöl 2 dl kokosmjöl 1 dl rågkross 1 dl hackade nötter 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 1 banan 5 dl mild yoghurt   Gör så här: Sätt u...

Av Maria - Tisdag 11 juni 06:07

      Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 aubergine, ca 300 g 2 gula lökar 1-2 vitlöksklyftor ½-1 röd chili, t.ex. spansk peppar 2 msk olivolja 1 förpackning krossade tomater (á 500 g) 1 dl vatten 2 burkar bönor, gärna blan...

Av Maria - Söndag 9 juni 16:07

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1½ dl quinoa 150 g fetaost, max 20% fett 1 squash 4 bifftomater 1 rödlök 20 svarta oliver   Dressing: 3 msk vatten 2 msk olivolja 1 msk vinäger 2 tsk hackad oregano 3 msk salt 1 krm g...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7 8
9 10 11
12
13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se