Alla inlägg under november 2015
Antal: 8 små pajer
Ugn: 185 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Mördegsbotten:
100 g strösocker (1 1/4 dl)
200 g smör
300 g vetemjöl (ca 5 dl)
Ca 5 dl torkade ärtor (håller kanterna på plats i pajformen)
Kolafyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 pkt saffran
Italiensk maräng:
100 g strösocker
75 g vatten
55 g äggvita
Gör så här:
Mördegsbotten:
Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg. Lägg i degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 185 grader. Kavla ut degen, smörj 8 stycken små pajformar 7-8 cm i diametern och fodra formarna med degen. Skär till kanten med en kniv. Nagga botten med en gaffel. Fyll torkade ärtor i formarna och grädda i 10-12 minuter. Ta ut formarna. Låt dem svalna och ta bort ärtorna.
Kolafyllning:
Skär upp smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan socker, sirap, grädde och saffran. Koka försiktigt till en temperatur av 120 grader, rör då och då så att det inte bränner i botten. Häll upp kolan i pajskalen och låt svalna.
Marängen:
Koka upp socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader börja vispa upp äggvitan. När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning, så att allat blandas väl. Vispa tills marängen svalnat helt. Fyll en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm. Om marängen känns "kort" kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller spritspåsen, då blir det fina toppar när man spritsar. Spritsa marängen i toppar på pajerna. Om man vill kan man bränna marängen med en gasolbrännare.
Antal: 1 flätad krans, 1 flätad längd, 1 fylld längd (krans), ca 10 småbullar eller ca 45 lussekatter
Jäsning: Dubbel storlek
Ingredienser:
1½ pkt (75 g) jäst
100 g + 100 g smör eller magarin
5 dl mjölk
2 pkt (1 g) saffran
½ tsk salt
1½ dl + ½ dl strösocker
2 ägg
14-15 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i litet av den kalla mjölken i en bunke.
Smält 100 g matfett, häll i mjölken och ljumma den till 37 grader.
Häll i degspadet över jästen.
Stöt saffranet om det inte är pulveriserat.
Blanda det med salt och socker och rör ner blandningen i vätskan tillsammans med äggen och det mesta av mjölet.
Arbeta degen mycket väl och jäs den övertäckt på varm plats till dubbel storlek.
Arbeta nu in resten av matfettet och sockret (ev. ½ dl vit sirap istället) och mera mjöl till en smidig deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela nu upp degen och baka ut olika bröd.
Sätt lika stroa bröd på samma plåt.
Tips!
Saffransbröd blir lätt torrt. Ett gammalt bakknep är att arbeta in halva fettmängden när degen jäst upp, tillsammans med lite mera socker eller vit sirap.
Antal: ca 175 kakor
Ugn: 175 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
1½ dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 dl ljus sirap
2-3 msk riven ingefära fårn hel rot
25 droppar (1 krm) cedroolja
½ msk bikarbonat
ca 11 dl vetemjöl
1-2 dl vetemjöl till utbakningen
Gör så här:
Vispa grädden till mjukt skum.
Rör ner socker, sirap, riven ingefära och cedroolja.
Blanda bikarobonaten med mjölet och arbeta in det i smeten.
Täck degen med plast och låt den stå till nästa dag.
Degen ska inte kavlas så tunt.
Det är viktigt att inte få in för mycket mjöl, men kakorna ska hålla formen.
Ta ut stora runda kakor.
Pensla dem med kallt vatten före gräddningen.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ungefär 8 minuter tills kakorna är ljusbruna.
De ska vara lite sega i burken för det segmjukas skull.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé
Smör eller kokosfett att steka i
2 msk japansk soja
Skalet och saften av 1 lime
2 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett att steka i
1-2 tsk grön currypasta
1 burk kokosmjölk
3 dl små gröna ärtor
140 g färsk spenat
Gör så här:
Skär laxen i kuber och stek dem snabbt i smör eller kokosfett.
Häll över soja och lite av limesaften.
Ta stekpannan från värmen och låt laxen stå.
Fräs ingefära och pressad eller riven vitlök i smör eller kokosfett tillsammans med currypastan i en kastrull.
Häll i kokosmjölken, smaksatt med rivet limeskal och resten av limesaften.
Lägg i ärtor och spenat och låt det hela bli varmt.
Fördela de varma grönsakerna på tallrikar och lägg över laxen.
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, 10 minuter
Ingredienser:
100 gram smör
200 gram pepparkakor
5 gelatinblad
500 g naturell färskost som ex. Philadelphiaost
2 lime
0,5 dl glögg
1,75 dl florsocker
4 dl crème fraiche
Gelé: 5 blad gelatin
1,5 dl glögg
2 msk socker
Gör så här:
Botten:
Sätt ugn på 175 grader.
Smält smöret i en bunke eller kastrull.
Krossa pepparkakorna i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
Tryck ut pepparkaksblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
Baka botten i 10 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
Riv skal av lime.
Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med glöggen.
Vispa ner gelatin- och glöggblandningen i fyllningen och bred ut i formen.
Låt glöggcheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
Gelé med glögg:
värm glöggen tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
Låt svalna till ca 40 grader och häll gelén över den kalla cheesecaken.
Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering till servering.
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
0,5 gram saffran
1,5 dl mjölk
100 g mjukt smör eller margarin
3 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk smör att smörja formen med
0,5 dl ströbröd att bröa formen med
0,5 dl florsocker att garnera med
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
Tillsätt russin eller korinter om du gillar det.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 24 cm dimeter eller annan form.
Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter.
Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen.
Stick en provsticka i mitten och baka ev. vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
Sikta över florsocker och skär upp bitar samt servera.
Ingredienser:
1 flaska renat brännvin (70 cl) eller vodka
1 liten citron eller en lime
Gör så här:
Skölj och skrubba citronen.
Skala av skalet med en potatisskalare.
Stick ner citronskalet i flaskan.
Låt citronsnapsen stå i minst ett dygn upp till några dagar.
Redan efter några timmar har dock snapsen smak.
Smaka på snapsen och ta upp ev. upp skalet när du tycker snapsen har lagom citrussmak.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk potatismjöl
7 dl vatten
3 dl röd saft som jordgubb, blandsaft, hallonsaft eller körsbärssaft
2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
Gör så här:
Koka upp saft och vatten i en kastrull.
Spara en dl vatten.
Blanda potatismjölet med 1 dl kallt vatten i ett glas.
Red saftsoppan genom att tillsätta droppvis vatten och potatismjölsblandningen till saften under vispning - nu tjocknar snart saften - låt saftsoppan nästan koka upp.
Tillsätt så mycket att du tycker att soppan har lagom tjocklek.
Blir den för tjock kan du späda med lite extra saft och vatten.
Färga ev. saftsoppan med lite röd karamellfärg om du vill.
Låt saftsoppan svalna eller kallna helt.
Saftsoppa kan serveras varm, ljummen, rumstempererad eller varm.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|