Alla inlägg under november 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Sås:
2 vitlöksklyftor
2 msk sambal oelek
1 msk riven ingefära
2 tsk honoung
2 msk sesamolja
2 salladslökar
Salt
Peppar
Kött:
500-600 g sidfläsk i skivor
Tillbehör:
4 msk sesamfrön
150 g sockerärtor
150 g haricots verts
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Sås: Blanda riven eller pressad vitlök, sambal oelek, ingefära, honung, sesamolja och strimlade salladslökar till såsen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg sidfläsk i en ugnssäker form.
Pensla på såsen och grilla mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Vänd på skivorna efter halva tiden.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.
Koka sockerärtor och haricots verts och servera till köttet och strö över sesamfröna.
Ingeredienser:
35 gram gula senapsfrön
35 gram bruna senapsfrön
2 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 msk senapspulver som Colemans
2 msk socker
2 msk honung
1 tsk ättikssprit 12 %
Gör så här:
Sjud senapsfröna med vattnet under lock i ca 5 minuter.
Häll av.
Mortla senapsfröna några i taget eller mixa i drinkmixer.
Tillsätt olja, senapspulver, socker, honung och ättika och mixa eller mortla senapen så grov du vill ha den.
Förvara i kylen.
Låt gärna senapen stå och få smak över natten men den kan också njutas direkt.
Antal: ca 25 stycken
Ingredienser:
Antal: ca 100-120 skorpor
Jäsning: dubbel storlek + mycket väl på plåt
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter + 100 grader, ca 3 timmar
Ingredienser:
75 g (1½ pkt) jäst
5 dl mjölk
200 g smör eller magarin
1 tsk salt
2 dl honung, helst ljunghonung
3 ägg
1 tsk bakpulver
ca 16 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken.
Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjöken och värm till 37 grader.
Häll degspadet i bunken och tillsätt salt, honung och ägg.
Blanda bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg.
Täck med bakduk och plast ochlåt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats.
Smörj plåtar eller täck dem med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta ihop degen, först i bunken och sedan på bakbordet.
Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm tjock.
Ta ut bullar emd runt eller hjärtformat mått.
Lägg dem att jäsa mycket väl på plåtarna.
Sätt in dem försiktigt på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 minuter.
Låt bullarna kallna på galler.
Klyv bullarna med vass, tågtandad kniv.
Rosta halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm.
Torka sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen.
Det tar ungefär 3 timmar.
Låt skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar.
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
2 dl (100 g) frysta och tinade lingon
1½ dl grädde
2½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
Neutral olja till formen
Gör så här:
Klä en fyrkantig form, ca 15*15 cm med bakplåtspapper.
Smörj papperet lite med olja, så att kolan inte fastnar.
Mixa lingonen och blanda dem med grädde, socker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull.
Koka upp och sjud på medelvärme, rör regelbundet, tills termometern visar 122 grader.
Kontrollera konsistensen genom att göra ett kulprov.
Häll upp smeten i formen och låt stelna.
Klipp kolan i fyrkantiga bitar, slå in i cellofan eller papper.
Förvara i rumstemperatur.
Kulprov:
Droppa lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan om du kan forma smeten till en kula. Till knäck bör kulan vara ganska fast, så känns den mjuk kokar du helt enkelt smeten lite längre. Till kola kan kulan vara mjukare.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g cashewnötter
2 msk rapsolja
2 msk ingefära, färskriven
2 msk garam masala
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen kardemumma
2 msk honung, flytande
1 tsk salt
1 krm kajenpeppar
500 g kycklingfiléer
Smör eller kokosfett att steka i
1 burk kokosmjölk
1 burk passerade tomater
Blomkålsris
Salladblad
Gör så här:
Mixa cashewnötter, olja, ingefära, garam masala, spiskummin, kardemumma, honung, salt och kajenpeppar till en tjock smet.
Skär kycklingfiléerna i kuber.
Värm smör eller kokosfett i en kastrull och fräs kycklingen tillsammans med kryddpastan.
Häll i kokosmjölken och de passerade tomaterna och låt sjuda 15 minuter.
Servera med blomkålsris och salladsblad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 gram renfärs, malt renkött
100 gram fläskfärs
3 msk ströbröd
2 dl grädde
1/2 gul lök
2 krm svart- eller vitpeppar
1 tsk salt
2 msk smör att steka i
Potatisstomp:
600 gram potatis
200 gram palsternacka
1 dl mjölk
25 gram smör
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gräddsås med trattkantareller:
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning köttbuljong
0,5 tsk soja, kinesisk
1/2 krm svartpeppar
2 msk ljus maizenaredning till såser
1 dl torkade trattkantareller
4 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
Gör så här:
Blanda ströbrödet med grädde i en bunke.
Låt stå och svälla några minuter.
Skala löken.
Riv den grovt på rivjärn.
Lägg med ströbrödet och grädden.
Tillsätt renfärs, fläskfärs, salt och peppar.
Blanda ihop till en smet.
Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
Provstek gärna lite och smaka av med mer salt och peppar.
Forma köttbullar med händerna.
Ta lite kallt vatten på händerna så går de lättare att forma och rulla till bullar.
Stek och bryn några renbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor.
Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om.
Stek färdig på låg värme i 15 minuter.
Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
Håll renköttbullarna varma fram till servering.
Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
Potatisstomp:
Skala potatis och skär i mindre bitar.
Skala och dela palsternacka i mindre bitar.
Koka rotfrukterna mjuka i 15-20 minuter i saltat vatten.
Häll av vattnet och tillsätt smör.
Mosa grovt med en potatisstöt.
Tillsätt sedan lite mjölk samt smaka av med salt och peppar.
Sås:
Koka upp vatten och buljongtärning.
Smula ner trattkantareller.
Rör så buljongtärningen löser sig.
Tillsätt grädde och vispa hastigt ner maizenaredning.
Koka upp och sätt ner värmen.
Den ska inte koka mer.
Smaksätt med soja och peppar.
Häll gärna ner ned i stekpannan med köttbullarna.
Rör om.
Eller servera såsen separat.
Servera renköttbullarna med potatisstompet, trattkantarellsåsen, saltgurka eller inlagd gurka och lingonsylt.
Kan garneras med lite hackad persilja.
Mängd: 1,2 dl
Ingredienser:
1 dl bruna eller gula senapsfrön
0,5 dl vatten
0,5 socker (för söt senap)
2 msk ättika 12% eller efter smak.
Gör så här:
I MIXER:
Här får du dubbla minst dubbla receptet till 2 dl senapsfrön.
Lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt - som turboläget - tills de malts sönder.
Du måste ha en kraftig mixer annars funkar det inte.
I MORTEL:
mortla någon msk torra senapsfrön i taget till pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
I SKÅL MED KULA:
lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
När senapsfröna är malda blandar du i vatten och övriga ingredienser till en bredbar senap.
Du kan tillsätta socker, vatten samt ättiksprit och mosa tills sockret löst upp sig några minuter och du får den sötma, syrlighet och konsistens du vill ha.
Lägg upp senapen i en skål.
Senapen är klar att serveras.
Förvaras i kylen. Den är starkast i början och tappar sedan i styra efter några dagar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|