Alla inlägg under november 2015
Antal: 128 kolor
Ingredienser:
1 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
5 dl strösocker
3 dl grädde
1 msk smör
Gör så här:
Rör ihop och koka allt utom smör i cirka 40-50 minuter på lite över medelvärme.
Rör kolan ofta för grädden bränner lätt.
Kolasmeten ska vara ca 120 grader varm - kolla med en stektermometer.
Gör också kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt.
Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten.
Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
Koka annars kolan några minuter till tills du kan göra kulprovet eller kolan är 120 grader.
Tillsätt smöret på slutet så blir kolan blank.
Bred ut kolasmeten i smord långpanna eller på bakplåtspapper, cirka 0,5 cm tjockt.
Skär ut kolabitar, förslag är 16 diagonala snitt och 8 vågräta.
Du kan också vänta tills kolan har svalnat och klippa ut kolabitar.
Då får du ut 128 kolor.
Låt kolan svalna, ta isär och slå ev. in kolorna i klippta små smörpapper.
Antal: ca 60 stycken
Ingredienser:
3/4 dl Florsocker
3 dl Strösocker
1½ dl vatten
1 dl Glykossirap
1 krm pepparmintsolja eller annan smaksättning
hushållsfärg
Gör så här:
Sikta florsocker på en plåt.
Olja ett bakplåtspapper eller godisformar lätt med olja.
Rör ihop socker, vatten och glykossirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp på medelhög värme och koka till en temperatur på 152 °C eller droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten, om den stelnar och kan brytas är den färdig.
Ta kastrullen från värmen och rör i smaksättning och färg.
Klicka upp smeten på papperet eller häll i formarna.
Du kan även göra klickar av smeten och trycka fast en halv grillpinne i trä så får du klubbor istället. Vänd bitarna i florsockret innan de läggs i en burk med tättslutande lock.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kyckling:
500-600 g kycklingfilé
Smör eller kokosfett att steka i
Jordnötssås:
2 dl kokosmjölk
1½ dl vispgrädde
5 msk jordnötssås
1 tsk sambal oelek
½ pressad citron
Salt
Peppar
Tillbehör:
1 blomkålshuvud
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Gör så här:
Skär filéerna i strimlor.
Fräs tills de är genomstekta.
Jordnötssås: Häll kokosmjölk, vispgrädde, jordnötssmör, sambal oelek, citronsaft och soja i en separat kastrull. Vispa ihop ingredienserna och låt puttra ett par minuter.
Häll såsen över den frästa kycklingen och låt det hela bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt blomkål med olja och vinäger.
Måndag:
Hoisinwokad falukorv och äggnudlar
Tisdag:
Tacoköttbullar
Onsdag:
Currytorsk i ugn med squash
Torsdag:
Pasta- och skinksallad
Fredag:
Kycklingburgare med cheddarsås och Monterey jack
Lördag:
Falsk fläskfile
Söndag:
Varm macka med köttfärssås och bearnaisesås
Måndag:
Krämig risotto
Tisdag:
Krämig lasagne
Onsdag:
Pastasås med bacon och sweet chilisås
Torsdag:
Fyllda frallor med ost och skinka
Fredag:
Krämig kycklingpaj
Lördag:
Färsbiffar i sås med soltorkade tomater
Söndag:
Köttgryta emd rödvin och lök
Måndag:
Kikärtspasta - skinksås, ärtor och broccoli
Tisdag:
Kycklinggryta med bacon, champinjoner och sötpotatispasta
Onsdag:
Korvstroganoff med ris och ärtor
Torsdag:
Vegetarisk lasagne
Fredag:
Tacogratäng med tillbehör
Lördag:
Kycklingsallad
Söndag:
Dillkött och potatis
Måndag:
Grynkorv, potatis och vitsås
Tisdag:
Kyckling i srirachasås och ris
Onsdag:
Kalops och potatis
Torsdag:
Pannbiff med lök och potatis
Fredag:
Köttbullar och mos
Lördag:
Lasagne
Söndag:
Taco
Måndag:
Ugnsfalukorv med krämig broccoli- och tomatröra
Tisdag:
Köttbullar i tomatsås
Onsdag:
Torsk i dillsås
Torsdag:
Korvsoppa med majs
Fredag:
Tacopizza på tortillabröd
Lördag:
Krämig kycklinggryta med smak av curry
Söndag:
Boeuf bourguignon
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|