Direktlänk till inlägg 2 december 2015
Antal: ca 10 bitar
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter + 175 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 krm salt
3/4 dl kesella lätt
Ev. 1-2 tsk kallt vatten
Fyllning:
500 g fryst, hackad grönkål, tinat
2 ägg
1 äggula
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven, smakrik ost, t.ex Gréve
1 tsk finhackad, färsk rosmarin
22 krm riven muskotnöt
1 tsk salt
Nymalen vitpeppar
Till garnering:
Smörstekt rödlök
Gör så här:
Mixa smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en matberedare (eller nyp ihop allt för hand i bunke).
Tillsätt kesella och vatten, arbeta ihop tills det precis bildar en boll.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter, och ställ kallt i ca 30 minuter.
Grädda pajskalet i 10-12 minuter tills det har fått lite färg.
Krama ur grönkålen.
Vispa ihop ägg, äggula och grädde lätt i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen har stelnat.
Låt svalna lite före servering.
Garnera ev. med smörstekt rödlök.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|