Direktlänk till inlägg 26 december 2015
Antal: 8 portioner
ugn: 225 grader, ca 10 minuter + 250 grader, ca 30 minuter + 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Köttet:
800 g renfilé
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk smör
Rödvinssås:
2 vaniljstänger
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 katrinplommon
1 msk smör
2 msk råsocker
4 stjälkar timjan
1 flaska rött vin, 75 cl (t.ex. Il Nostro Grecanico)
4 dl vatten
1 dl konc kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 smk smör
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ msk råsocker
Potatispuré:
1,6 kg mjölig potatis gärna mandelpotatis
300 g västerbottenost
30 g torkad karljohansvamp (3 dl)
ca 4 dl het mjölk
50 g smör
2 krm vitpeppar
Vaniljrostade rotsaker:
300 g morötter
300 g kålrot
300 g palsternacka
50 g smör
Frön från 2 vaniljstänger
2 tsk flingsalt
Ev. peppar
Servering:
Färsk timjan
Gör så här:
Rödvinssås:
Klyv vaniljstängerna, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna.
Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katrinplommon.
Smörfräs hacket utan att det tar färg.
Tillsätt råsocker, timjan och de urskrapade vaniljstängerna.
Häll på vin, vatten och fond och koka ihop mängden till ca 7 dl.
Sila buljongen.
Hit kan såsen förberedas!
Vid servering värms buljongen och reds med majzena utrörd i lite vatten.
Vispa slutligen ner en smörklick och smaka av med salt, peppar och råsocker.
Potatispuré:
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Riv osten.
Bryt svampen i mindre bitar och lägg den i blöt i 3 dl hett vatten ca 15 minuter.
Häll av potatisvattnet, ånga av potatisen.
Tillsätt den heta mjölken och smöret och vispa till mos med elvisp.
Vänd till sist ner osten och den väl avrunna svampen.
Smaka av med salt och peppar och lägg i smorda portionsformar eller ett pa4r större gratängformar.
Hit kan purén förberedas!
Gratinera den inför serveringen i 225 grader ugn ca 10 minuter.
Vaniljrostade grönsaker:
Skala och skär rotsakerna i strimlor.
Smält smöret och blanda ner vaniljfröna.
Lägg rotsakerna på bakplåtspappersklädd plåt.
Häll över vaniljsmöret och blanda väl.
Salta och rosta i 250 graders ugn ca 30 minuter.
Rör om var tionde minut.
Köttet:
Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör - detta kan göras ett par timmar före servering.
Färdigstek inför serveringen i 150 graders ugn till 60 grader i innertemperatur, ca 20 minuter.
Ta ut och låt köttet vila i smörpapper en stund innan det skärs upp.
Arrangera portionerna på varma tallrikar och garnera med färsk timjan.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|