Direktlänk till inlägg 26 december 2015

Renfilé med rödvinssås, potatispuré med karljohan & vaniljrostade rotsaker

Av Maria - 26 december 2015 20:17

Antal: 8 portioner

ugn: 225 grader, ca 10 minuter + 250 grader, ca 30 minuter + 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
Köttet:

800 g renfilé

1 tsk salt

2 krm peppar

1 msk smör


Rödvinssås:

2 vaniljstänger

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

3 katrinplommon

1 msk smör

2 msk råsocker

4 stjälkar timjan

1 flaska rött vin, 75 cl (t.ex. Il Nostro Grecanico)

4 dl vatten

1 dl konc kalvfond

1 msk maizena majsstärkelse

2 smk smör

½ tsk salt

1 krm peppar

1½ msk råsocker


Potatispuré:

1,6 kg mjölig potatis gärna mandelpotatis

300 g västerbottenost

30 g torkad karljohansvamp (3 dl)

ca 4 dl het mjölk

50 g smör

2 krm vitpeppar


Vaniljrostade rotsaker:

300 g morötter

300 g kålrot

300 g palsternacka

50 g smör

Frön från 2 vaniljstänger

2 tsk flingsalt

Ev. peppar


Servering:

Färsk timjan


Gör så här:

Rödvinssås:

Klyv vaniljstängerna, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna.

Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katrinplommon.

Smörfräs hacket utan att det tar färg.

Tillsätt råsocker, timjan och de urskrapade vaniljstängerna.

Häll på vin, vatten och fond och koka ihop mängden till ca 7 dl.

Sila buljongen.


Hit kan såsen förberedas!

Vid servering värms buljongen och reds med majzena utrörd i lite vatten.

Vispa slutligen ner en smörklick och smaka av med salt, peppar och råsocker.


Potatispuré:

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Riv osten.

Bryt svampen i mindre bitar och lägg den i blöt i 3 dl hett vatten ca 15 minuter.

Häll av potatisvattnet, ånga av potatisen.

Tillsätt den heta mjölken och smöret och vispa till mos med elvisp.

Vänd till sist ner osten och den väl avrunna svampen.

Smaka av med salt och peppar och lägg i smorda portionsformar eller ett pa4r större gratängformar.


Hit kan purén förberedas!

Gratinera den inför serveringen i 225 grader ugn ca 10 minuter.


Vaniljrostade grönsaker:

Skala och skär rotsakerna i strimlor.

Smält smöret och blanda ner vaniljfröna.

Lägg rotsakerna på bakplåtspappersklädd plåt.

Häll över vaniljsmöret och blanda väl.

Salta och rosta i 250 graders ugn ca 30 minuter.

Rör om var tionde minut.


Köttet:

Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör - detta kan göras ett par timmar före servering.

Färdigstek inför serveringen i 150 graders ugn till 60 grader i innertemperatur, ca 20 minuter.

Ta ut och låt köttet vila i smörpapper en stund innan det skärs upp.


Arrangera portionerna på varma tallrikar och garnera med färsk timjan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Av Maria - Måndag 15 april 14:00

Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.   Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.   Tisdag: Köttbullar,...

Av Maria - Måndag 15 april 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 15 april 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards