Direktlänk till inlägg 27 december 2015

Vit chokladmousse med mandarinkompott

Av Maria - 27 december 2015 08:49

Antal: 6-7 portioner

Ugn: 180 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

MANDARINKOMPOTT:
8 mandariner
1 vaniljstång
150 g  mandarinjuice, (1½ dl)
45 g  strösocker, (½ dl)
1 lime
3 stjärnanis


MANDELSMULDEG:
100 g  smör, rumstempererat
30 g  strösocker, (2 msk)
120 g  vetemjöl, (2 dl)
60 g  mandelmjöl, (1 dl)
8 g  vaniljsocker


VIT CHOKLADMOUSSE:
120 g  vit choklad
300 g  grädde, (3 dl)
60 g  äggula, (4)
50 g  vatten, (½ dl)
50 g  strösocker, (½ dl)

 

Gör så här:


Mandarinkompott:
Skala mandarinerna med en vass kniv så att den vita hinnan följer med.

Filea varje klyfta och lägg filéerna i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.

Tillsätt mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis och koka upp.

Plocka upp vaniljstång och stjärnanis, häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan för att svalna. 


Mandelsmuldeg:
Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.

Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Ställ åt sidan så allt svalnar. 


Mousse:
Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.

Vispa grädden till medelfast konsistens.

Lägg äggulorna i en bunke och koka upp vatten och socker i tre minuter. 
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp.

Fortsätt att vispa tills det har blivit svalt.

Vänd ner chokladen och därefter grädden i bunken.

Blanda väl och låt svalna. 


Montering:
Varva mandelsmulor och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme.

Toppa med mandarinkompott strax före servering. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Av Maria - Måndag 15 april 14:00

Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.   Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.   Tisdag: Köttbullar,...

Av Maria - Måndag 15 april 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 15 april 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards