Direktlänk till inlägg 27 december 2015
Antal: 6-7 portioner
Ugn: 180 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
MANDARINKOMPOTT:
8 mandariner
1 vaniljstång
150 g mandarinjuice, (1½ dl)
45 g strösocker, (½ dl)
1 lime
3 stjärnanis
MANDELSMULDEG:
100 g smör, rumstempererat
30 g strösocker, (2 msk)
120 g vetemjöl, (2 dl)
60 g mandelmjöl, (1 dl)
8 g vaniljsocker
VIT CHOKLADMOUSSE:
120 g vit choklad
300 g grädde, (3 dl)
60 g äggula, (4)
50 g vatten, (½ dl)
50 g strösocker, (½ dl)
Gör så här:
Mandarinkompott:
Skala mandarinerna med en vass kniv så att den vita hinnan följer med.
Filea varje klyfta och lägg filéerna i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
Tillsätt mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis och koka upp.
Plocka upp vaniljstång och stjärnanis, häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan för att svalna.
Mandelsmuldeg:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Ställ åt sidan så allt svalnar.
Mousse:
Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.
Vispa grädden till medelfast konsistens.
Lägg äggulorna i en bunke och koka upp vatten och socker i tre minuter.
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp.
Fortsätt att vispa tills det har blivit svalt.
Vänd ner chokladen och därefter grädden i bunken.
Blanda väl och låt svalna.
Montering:
Varva mandelsmulor och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme.
Toppa med mandarinkompott strax före servering.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|