Direktlänk till inlägg 27 december 2015

Vit chokladmousse med mandarinkompott

Av Maria - 27 december 2015 08:49

Antal: 6-7 portioner

Ugn: 180 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

MANDARINKOMPOTT:
8 mandariner
1 vaniljstång
150 g  mandarinjuice, (1½ dl)
45 g  strösocker, (½ dl)
1 lime
3 stjärnanis


MANDELSMULDEG:
100 g  smör, rumstempererat
30 g  strösocker, (2 msk)
120 g  vetemjöl, (2 dl)
60 g  mandelmjöl, (1 dl)
8 g  vaniljsocker


VIT CHOKLADMOUSSE:
120 g  vit choklad
300 g  grädde, (3 dl)
60 g  äggula, (4)
50 g  vatten, (½ dl)
50 g  strösocker, (½ dl)

 

Gör så här:


Mandarinkompott:
Skala mandarinerna med en vass kniv så att den vita hinnan följer med.

Filea varje klyfta och lägg filéerna i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.

Tillsätt mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis och koka upp.

Plocka upp vaniljstång och stjärnanis, häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan för att svalna. 


Mandelsmuldeg:
Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.

Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Ställ åt sidan så allt svalnar. 


Mousse:
Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.

Vispa grädden till medelfast konsistens.

Lägg äggulorna i en bunke och koka upp vatten och socker i tre minuter. 
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp.

Fortsätt att vispa tills det har blivit svalt.

Vänd ner chokladen och därefter grädden i bunken.

Blanda väl och låt svalna. 


Montering:
Varva mandelsmulor och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme.

Toppa med mandarinkompott strax före servering. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 1 april 18:28

Måndag: Kycklingwok: Strimla kycklingfilé och woka i omgångar i het olja. Blanda ner i nudelsallad, strö över cashewnötter.   Nougatdessert: Servera en kula dajmglass med hackade rostade hasselnötter och baknougat som fått smälta på svag värme ...

Av Maria - Måndag 1 april 06:00

Måndag: Kyckling med rotsaker.   Tisdag: Paprikasoppa: Fräs 1 hackad gul lök tillsammans med 3 gröna urkärnade paprikor i små bitar. Tillsätt ca 5 dl vatten och 2 buljongtärningar (grönsaks). Låt soppan koka under lock tills grönsakerna är mj...

Av Maria - Söndag 31 mars 17:01

      Mängd: 3½ dl   Ingredienser: 2 apelsiner 1 rött äpple 1 päron 1 tsk ljus honung (kan uteslutas) Isbitar   Gör så här:Pressa frukterna till juice. Rör eventuellt i honungen. Häll upp i glas och lägg i några isbitar. ...

Av Maria - Söndag 31 mars 13:15

Ingredinser: 1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar 10-12 små gula lökar 200 g champinjoner, färska eller från burk 2-3 msk smör 1 1/2 msk vetemjöl 1 dl vatten 1/2 smulad buljongtärning 2 dl vitt torrt vin 1 burk tomater med spad...

Av Maria - Söndag 31 mars 12:58

      Antal: ca 24 stycken Ugn: 175 grader, ca 15 minuter   Ingredienser: 200 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2½ dl vetemjöl ½ dl kakao 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 dl hasselnötter, grovhackade 150 g vit...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se