Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 30 december 2015 09:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

20 cl prosecco, förslagsvis 1 piccolo flaska
20 cl lingondricka


Gör så här:

Se till att prosecco och lingondricka är väl kylt.
Häll upp lingondricka i glas och toppa med proseccon.

Klart.

Av Maria - 30 december 2015 09:00

Antal: 12 stycken

Ugn: 225 grader


Ingredienser:

12 tunna skivor baguette från 1/2 stor baguette
4 msk olivolja
1/2 rulle getost eller Chèvre, ca 180 gram
200 gram rensade kantareller
1 msk smör
1/2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
2 msk hackade färska örter som gräslök, persilja eller basilika.

Lite rosmarin och timjan kan man också strö över


Gör så här:

Skär baguetten i 1/2 cm tunna skivor.
Rensa kantareller och dela stora svampar i mindre bitar .
Stek svampen i en torr panna tills nästan all vätska kokat bort några minuter.
Tillsätt smör och fräs kantarellerna några minuter till så de får färg.

Salta och peppra dem.
Pensla bröden med olivolja på båda sidor.
Skiva osten och skär bort yttersta kanterna om du vill.

Mosa ihop osten till en röra.

Man kan mosa med kanterna med också.

Fördela och bred osten på bröden.
Hacka de örter du önskar garnera med.
Hit kan du förbereda innan och ha bröden med ost, kantarellerna och örterna övertäckta i kylen fram tills du vill servera.


SERVERING:

Sätt ugnen på grill ca 225 grader.
Värm svampen i en panna.
Placera bröden med osten på en plåt med bakplåtspapper.
Gratinera dem i mitten av ugnen i några minuter - du får passa dem så de inte bränns.

De ska få fin färg och bli rostade.
Placera ut och fördela kantarellerna på bröden - några på varje crostini.
Garnera med hackade örter och lägg upp på fat eller små assietter samt servera varma och nylagade.

Av Maria - 29 december 2015 09:30

Antal: 8 portioner

Ugn: 200 grader, 20 minuter + 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

8 stora pilgrimsmusslor
600 gram laxfilé
4 msk olivolja
3 msk citron- eller limesaft
2 krm salt
1 krm vitpeppar


Hummersås:

1 kokt hummer (400g)
4 msk olivolja
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 fänkål
1 morot
1/4 rotselleri
1 lagerblad
1 krm torkad timjan
0,5 dl hackad persilja
2 msk tomatpuré
6 dl vatten, ev. en fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
3 krm cayennepeppar
4 droppar tryffelolja (valvfritt)


Potatistimbal:

6 stora fasta potatisar
2 dl grädde
ca 2 dl getost ca 200 gram
2 ägg
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör


Grönsakstillbehör:

300 gram gröna bönor ex. haricots verts eller broccoli


Gör så här:

Marinera fiskspett:

Tina ev. pilgrimsmusslorna först.

Dela dem i halvor om de är stora.

Skär laxfilé i kuber ca 3x3 cm stora.

Trä först på en kub lax, sedan en halva pilgrimsmussla (eller en mindre hel), sedan lax, mussla och sist lax.

Klipp av ändarna på spetten så får de lättare plats sedan när du ska grilla eller steka dem.

Lägg fiskspetten i en form och tillsätt olivolja, citron- eller limesaft, salt och peppar.

Vänd runt.

Täck över och ställ in i kylen medan du förbereder övriga tillbehör.


Hummersås:

Skala grönsakerna och tärna dem i 1x1 cm stora bitar.
Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet.

Skär ev. hummerköttet i bitar och spara i kyl (ev. för att garnera rätten med) eller frys till annat.
Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna.

Rosta skalen under grill i 20 minuter.
Värm olja i en stor kastrull på medelvärme.
Bryn grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter.
Tillsätt tomatpuré och vetemjöl.

Rör och fräs någon minut.

Tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp.
Ta upp lagerbladet.
Mixa såsen med grönsakerna med en stavmixer.
Tillsätt hummerskalen samt lagerblad och låt småkoka 30 min utan lock.
Vispa ner grädden och koka upp.

Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och tryffelolja och eventuellt mer vin.
Sila bort skalen.
Koka upp hummersåsen i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayennepeppar och ev. tryffelolja.

Håll såsen varm till servering.


Potatistimbal:

Skala potatisen.
Riv potatisen på rivjärn eller med salamander fint.

Lägg i en bunke.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda i grädde, smula eller riv i osten, blanda i ägg, salt och peppar.

Rör ihop till en smet.
Smörj 8 timbalformar med smör eller använd en muffinspanna.
Fördela potatissmeten i formarna.
Ställ formarna på en långpanna.
Grädda potatistimbalerna i 40 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut och låt svalna något.
Du kan servera dem i timbalformarna eller skära runt kanterna samt vända upp och ner på serveringsfat eller tallrik.


Förbered grönsakstillbehör:

Rensa bönorna och skär bort ändarna.

Lägg dem i en skål eller kastrull med en msk smör, 0,5 dl vatten, 1 krm salt och 0,5 krm peppar.

Ställ åt sidan till servering.


Vid servering:

värm eller koka upp under lock fem minuter (i mikro om du använder skål).


Grilla eller stek fiskspetten:

Värm en grillpanna eller stekpanna het.

Grilla eller stek spetten 2-3 minuter på varje sida förslagsvis 3 i taget.

Lägg över i en ugnsform.
Efterstek fiskspetten i ugnen på 175 grader i 10 - 15 minuter tills de är genomstekta.
Ta ut spetten och servera dem med tillbehören.


Serveringsförslag:

Lägg upp en potatistimbal på tallriken, sedan en hög bönor, vidare fiskspett och ös på någon halv dl hummersås.

Garnera ev. med grovt hackat hummerkött och hackad persilja eller gräslök.

Servera extra hummersås vid sidan i en skål.

Av Maria - 29 december 2015 09:15

Antal: 4 portioner

Ugn: ca 5 minuter


Ingredienser:

2 kokta humrar, 800 gram - 1 kg


STUVNING:

2 schalottenlökar
1 msk olivolja
10 champinjoner
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 hela tomater utan skal (från burk)
1 tsk dijonsenap
1 msk konjak eller brandy
0,5 tsk salt
3 droppar tabasco
2 msk finhackad persilja
1 dl riven parmesanost eller grana padano, gruyere, emmenthaler eller annan lagrad ost


Gör så här:

Tina humrarna om de är frysta.
Klyv humrarna på längden.

Använd en kraftig kockkniv.

Lägg hummern så den har huvudet mot dig.

Sätt spetsen uppe på skölden på huvudet, stick ner och skär framåt genom huvudet.

Vänd på hummern, vik ut stjärten mot skärbrädan och skär ner genom stjärten så du får två halvor.

Ta bort den mörka tarmen i stjärten.

Vidare kan man ta bort den skalliknande magsäcken närmast huvudet.
Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut.

Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar.

Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.


STUVNING:

Skala och finhacka schalottenlök.

Rensa och hacka svampen.

Stek lök och svamp i olivolja några minuter.

Pudra över vetemjöl och rör ut det.

Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning.
Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop.

Ta av från värmen och låt svalna något.


Sätt ugnen på grill.
Blanda hummerköttet i stuvningen.

Klorna låter du sitta kvar.
Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
Dela upp fyllningen i skalen.

Toppa med riven parmesanost.

Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på.
Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.

Av Maria - 29 december 2015 09:00

Antal: 34 stycken

Jäsning: 40 minuter

Ugn: 200 grader, 25 minuter


Ingredienser:

25 gram jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6,5 dl durumvetemjöl eller i nödfall vanligt vetemjöl
1 dl mjölk att pensla med
2 dl sesamfrön eller vallmofrön (valfritt)


Gör så här:

Värm vatten fingervarmt 37 grader.

Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig.

Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg.

Spara lite mjöl till utbakningen.

Degen ska släppa från degbunkens kanter.

Du kan göra degen i matberedare också såklart.
Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.


Ta upp degen på mjölat bakbord.

Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis.

Eller blanda hälften av varje. ulla dem till avlånga och smala grissinis.

Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida.

Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda.

Låt svalna på galler och förvara torrt.

Av Maria - 29 december 2015 09:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

24 cl Prosecco eller annat mousserande vitt vin, kyld
16 cl Aperol aperitif, kyld
12 cl sodavatten, kylt
2 skivor eller klyftor apelsin
10-15 isbitar eller krossad is (valfritt)


Gör så här:

Ta fram två valfria drinkglas förslagsvis rödvinskupor eller stora vinglas eller champagneglas.

Fyll det med isbitar eller krossad is upp till lite mer än hälften.

Gör du drinken utan is så se till att prosecco, aperol och sodavatten är väl kylt.
Mät och tillsätt aperol, prosecco och toppa upp med lite sodavatten.
Garnera med tunt skurna apelsinskivor du delat i halvor eller kvartsbitar.

Kan sättas på kanten eller läggas i drinken.
Om du vill kan du även ha i sugrör eller drinkpinne.

Av Maria - 29 december 2015 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

16 skivor Bresaola
40 gram rucola
1 dl hyvlad eller grovt riven parmesan
1 dl pinjenötter
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 krm nymald svartpeppar


Gör så här:

Skölj rucolan.

Skaka av i durkslag.
Värm en stekpanna och rosta pinjenötterna någon minut så att de får lite ljus brun färg.

Sätt åt sidan.
Förbered fyra tallrikar eller ett stort fat.
Fördela Bresaolan underst sedan rucola över.
Hyvla eller riv över parmesanost.
Strö över pinjenötter.
Droppa över olivolja samt balsamvinäger.
Ta något varv med svartpepparkvarnen överst.

Av Maria - 28 december 2015 12:45

Måndag:

Korv i sås och mos


Tisdag:

Pizza och pizzasallad


Onsdag:

Kotlettgratäng och hasselbackspotatis


Torsdag:

Köttfärssås med spaghetti


Fredag:

Ost- och skinkpaj


Lörsdag:

Ajvarkyckling med hasselbackspotatis


Söndag:
Köttfärslimpa, sås och potatis

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards