Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 28 december 2015 12:30

Måndag:

Fetaostbiffar med stekt potatis och sås


Tisdag:

Lax med pestotäcke och ris


Onsdag:
Halloumi- och morotsbiffar med citronrisoni och tsatisiki


Torsdag:

Kyckling, wokgrönsaker, nudlar och nötter


Fredag:

Texmexgratäng


Lördag:

Fläskfilé i sås med hasselbackspotatis


Söndag:

Pasta carbonara

Av Maria - 28 december 2015 12:30

Måndag:

Stekt prinskorv, stekt potatis med stuvade morötter


Tisdag:

Öländsk fläskpannkaka


Onsdag:

Dillstuvad potatis med isterband


Torsdag:

Lasagne


Fredag:

Plankstek


Lördag:

Pannkaksrulle


Söndag:

Fläskfilémedaljonger och råstekt potatis

Av Maria - 28 december 2015 08:00

Måndag:

Köttfärssås och spaghetti


Tisdag:

Torsk, potatis och äggsås


Onsdag:

Hemmagjord hamburgare


Torsdag:

Pytti panna, ägg, rödbetor och ättiksgurka


Fredag:

Flygande Jabob


Lördag:

Caesarsallad med kyckling


Söndag:

Kålpudding, potatis och gräddsås

Av Maria - 28 december 2015 07:45

Måndag:

Kyckling i krämig parmesansås med ris


Tisdag:

Gulaschsoppa med börd


Onsdag:
Lax med blomkålsmos


Torsdag:

Blodpudding, potatisbullar, bacon och lingonsylt


Fredag:

Kycklinggratäng med quinoa


Lördag:

Köttfärspaj


Söndag:
Kassler i ugn med chiligrädde och ris

Av Maria - 27 december 2015 17:45

Antal: ca 35 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

150 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver


Gör så här:

Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölk och salt.
Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
Häll i smör- och mjölkblandningen och blanda ihop till en deg.
Kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt.
Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel.
Skär havrekexdegen i ca 35 rutor.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg.

Av Maria - 27 december 2015 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt Bresaola, lufttorkat biffkött (ca 80 gram)
100 gram mascarpone eller färskost naturell
ca 8 blad färsk basilika
1 tsk finrivet skal av citron


Gör så här:

Lägg ut den skivade bresaolan omlott på ett bakplåtspapper ca 6 skivor på bredden och ca 3 skivor, så att de täcker halva bakplåtspappret.
Klicka ut mascarpone och bred ut försiktigt i ett lager över bresaolan.
Lägg en rad med basilikablad.
Skölj citronen och skrubba den. 

Torka den torr.
Riv över citronskal ca en tesked.
Rulla ihop bresaolan från botten till en rulle.

Rulla in i bakplåtspappret och lägg i frysen att stelna ca 10 minuter eller i kylen en timme.

Hit kan du förbereda och ha i kylen eller frysen samt sedan ta fram och skär upp och låta tina (om de varit frysta) till servering.
Skär upp 12 stycken bitar av rullen och lägg upp bresaolarullarna på en bricka, tallrik eller fat samt servera.

Garnera ev. med lite färsk basilika.
Bresaolarullarna är goda att servera med lantchips och goda oliver som ex. Kalamata.

Av Maria - 27 december 2015 10:22

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g oxfilé, hel bit

1 dl smetana

1 dl riven kvibille svecia

½ krm cayennepeppar

Ev. salt

3/4 dl mandel

½ dl kapris

2 msk smör

1 tsk pressad citronsaft

2 tsk olivolja

30 rucola

Flingsalt

Nymald svartpeppar

1/4 kruka timjan


Gör så här:

Linda in köttet i plastfilm och låt ligga i frysen 1 dygn.

Värm smetana, rör ner osten och låt den smälta.

Smaka av med cayennepeppar.

Lå stå i kyl.

Rosta mandeln i torr het panna.

Låt kaprisen rinna av.

Stek den knaprig i smöret, låt rinna av på hushållspapper.

Blanda citronsaft och olivolja.

Halvtina köttet i kyl och skär det i lövtunna skivor.

Lägg upp på tallrikar och toppa med rucola.

Ringla över dressingen, strö över flingsalt, nymald svartpeppar, kapris, mandel och plockad timjan.

Servera köttet med ostkrämen.

Av Maria - 27 december 2015 08:49

Antal: 6-7 portioner

Ugn: 180 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

MANDARINKOMPOTT:
8 mandariner
1 vaniljstång
150 g  mandarinjuice, (1½ dl)
45 g  strösocker, (½ dl)
1 lime
3 stjärnanis


MANDELSMULDEG:
100 g  smör, rumstempererat
30 g  strösocker, (2 msk)
120 g  vetemjöl, (2 dl)
60 g  mandelmjöl, (1 dl)
8 g  vaniljsocker


VIT CHOKLADMOUSSE:
120 g  vit choklad
300 g  grädde, (3 dl)
60 g  äggula, (4)
50 g  vatten, (½ dl)
50 g  strösocker, (½ dl)

 

Gör så här:


Mandarinkompott:
Skala mandarinerna med en vass kniv så att den vita hinnan följer med.

Filea varje klyfta och lägg filéerna i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.

Tillsätt mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis och koka upp.

Plocka upp vaniljstång och stjärnanis, häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan för att svalna. 


Mandelsmuldeg:
Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.

Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Ställ åt sidan så allt svalnar. 


Mousse:
Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.

Vispa grädden till medelfast konsistens.

Lägg äggulorna i en bunke och koka upp vatten och socker i tre minuter. 
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp.

Fortsätt att vispa tills det har blivit svalt.

Vänd ner chokladen och därefter grädden i bunken.

Blanda väl och låt svalna. 


Montering:
Varva mandelsmulor och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme.

Toppa med mandarinkompott strax före servering. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards