Alla inlägg under december 2015
Måndag:
Fetaostbiffar med stekt potatis och sås
Tisdag:
Lax med pestotäcke och ris
Onsdag:
Halloumi- och morotsbiffar med citronrisoni och tsatisiki
Torsdag:
Kyckling, wokgrönsaker, nudlar och nötter
Fredag:
Texmexgratäng
Lördag:
Fläskfilé i sås med hasselbackspotatis
Söndag:
Pasta carbonara
Måndag:
Stekt prinskorv, stekt potatis med stuvade morötter
Tisdag:
Öländsk fläskpannkaka
Onsdag:
Dillstuvad potatis med isterband
Torsdag:
Lasagne
Fredag:
Plankstek
Lördag:
Pannkaksrulle
Söndag:
Fläskfilémedaljonger och råstekt potatis
Måndag:
Köttfärssås och spaghetti
Tisdag:
Torsk, potatis och äggsås
Onsdag:
Hemmagjord hamburgare
Torsdag:
Pytti panna, ägg, rödbetor och ättiksgurka
Fredag:
Flygande Jabob
Lördag:
Caesarsallad med kyckling
Söndag:
Kålpudding, potatis och gräddsås
Måndag:
Kyckling i krämig parmesansås med ris
Tisdag:
Gulaschsoppa med börd
Onsdag:
Lax med blomkålsmos
Torsdag:
Blodpudding, potatisbullar, bacon och lingonsylt
Fredag:
Kycklinggratäng med quinoa
Lördag:
Köttfärspaj
Söndag:
Kassler i ugn med chiligrädde och ris
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölk och salt.
Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
Häll i smör- och mjölkblandningen och blanda ihop till en deg.
Kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt.
Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel.
Skär havrekexdegen i ca 35 rutor.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt Bresaola, lufttorkat biffkött (ca 80 gram)
100 gram mascarpone eller färskost naturell
ca 8 blad färsk basilika
1 tsk finrivet skal av citron
Gör så här:
Lägg ut den skivade bresaolan omlott på ett bakplåtspapper ca 6 skivor på bredden och ca 3 skivor, så att de täcker halva bakplåtspappret.
Klicka ut mascarpone och bred ut försiktigt i ett lager över bresaolan.
Lägg en rad med basilikablad.
Skölj citronen och skrubba den.
Torka den torr.
Riv över citronskal ca en tesked.
Rulla ihop bresaolan från botten till en rulle.
Rulla in i bakplåtspappret och lägg i frysen att stelna ca 10 minuter eller i kylen en timme.
Hit kan du förbereda och ha i kylen eller frysen samt sedan ta fram och skär upp och låta tina (om de varit frysta) till servering.
Skär upp 12 stycken bitar av rullen och lägg upp bresaolarullarna på en bricka, tallrik eller fat samt servera.
Garnera ev. med lite färsk basilika.
Bresaolarullarna är goda att servera med lantchips och goda oliver som ex. Kalamata.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g oxfilé, hel bit
1 dl smetana
1 dl riven kvibille svecia
½ krm cayennepeppar
Ev. salt
3/4 dl mandel
½ dl kapris
2 msk smör
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk olivolja
30 rucola
Flingsalt
Nymald svartpeppar
1/4 kruka timjan
Gör så här:
Linda in köttet i plastfilm och låt ligga i frysen 1 dygn.
Värm smetana, rör ner osten och låt den smälta.
Smaka av med cayennepeppar.
Lå stå i kyl.
Rosta mandeln i torr het panna.
Låt kaprisen rinna av.
Stek den knaprig i smöret, låt rinna av på hushållspapper.
Blanda citronsaft och olivolja.
Halvtina köttet i kyl och skär det i lövtunna skivor.
Lägg upp på tallrikar och toppa med rucola.
Ringla över dressingen, strö över flingsalt, nymald svartpeppar, kapris, mandel och plockad timjan.
Servera köttet med ostkrämen.
Antal: 6-7 portioner
Ugn: 180 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
MANDARINKOMPOTT:
8 mandariner
1 vaniljstång
150 g mandarinjuice, (1½ dl)
45 g strösocker, (½ dl)
1 lime
3 stjärnanis
MANDELSMULDEG:
100 g smör, rumstempererat
30 g strösocker, (2 msk)
120 g vetemjöl, (2 dl)
60 g mandelmjöl, (1 dl)
8 g vaniljsocker
VIT CHOKLADMOUSSE:
120 g vit choklad
300 g grädde, (3 dl)
60 g äggula, (4)
50 g vatten, (½ dl)
50 g strösocker, (½ dl)
Gör så här:
Mandarinkompott:
Skala mandarinerna med en vass kniv så att den vita hinnan följer med.
Filea varje klyfta och lägg filéerna i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
Tillsätt mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis och koka upp.
Plocka upp vaniljstång och stjärnanis, häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan för att svalna.
Mandelsmuldeg:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Ställ åt sidan så allt svalnar.
Mousse:
Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.
Vispa grädden till medelfast konsistens.
Lägg äggulorna i en bunke och koka upp vatten och socker i tre minuter.
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp.
Fortsätt att vispa tills det har blivit svalt.
Vänd ner chokladen och därefter grädden i bunken.
Blanda väl och låt svalna.
Montering:
Varva mandelsmulor och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme.
Toppa med mandarinkompott strax före servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|