Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 12 december 2015 19:13

Ingredienser:

5 urvattnade saltsillfiléer

1 tsk kryddpepparkorn

1 tsk svartpepaprkorn

6 kryddnejlikor

1 dl hackad rödlök

1 tsk gula senapsfrön

2 lagerblad


Lag:

½ dl ättikssprit

1 dl vatten

1 dl socker


Gör så här:

Låt ingredienserna till lagen koka upp och sedan kallna.

Skär sillen i bitar.

Stöt kryddpeppar, svartpeppar och kryddnejlikor tillsammans i mortel.

Varva sillen med kryddorna och löken i en burk.

Häll på lagen och låt sillen stå i kylskåp 1 dygn innan den serveras.

ANNONS
Av Maria - 12 december 2015 18:30

Ingredienser:

2 urvattnade saltsillar

1 morot

1 rödlök

2 tsk kryddpepparkorn

2 tsk gula senapsfrön

2 bitar ingefära

2 lagerblad


Lag:

2 dl ättikssprit

3 dl vatten

3 dl socker


Gör så här:

Börja med att koka ättiksprit, vatten och socker till en lag.

Låt den kallna.

Skär sillen i ca 2 cm breda bitar över ryggbenet.

Skala och skiva morot och rödlök.

Varva sillen med grönsaker och kryddor i en burk.

Häll på lagen.

Låt sillen stå i kylskåp 2-3 dygn innan den serveras.

ANNONS
Av Maria - 12 december 2015 15:58

Antal: 6 bitar på spett


Ingedienser:
1 dl kakao

1 dl socker

1 dl grädde

6 pinnar


Garnering:

Kakao


Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till en tjock smet.

Lägg på plastfolie och forma till en korv.

Lägg i frysen 30 minuter.

Skär i bitar med varm kniv och trä på spett.

Rulla i kakao och servera att röra ned i en kopp het mjölk.

Av Maria - 10 december 2015 06:35

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g brysselkål
2 msk smör
salt och peppar
1 apelsin
2 msk balsamvinäger (eller fikonvinäger)
1 msk strösocker
4 färska fikon
65 g salladsmix
1 dl valnötter
200 g getost


Gör så här:

Ansa brysselkålen och skär den i halvor.
Stek kålen mjuk i hälften av smöret i en stekpanna.

Salta och peppra.  
Riv skalet från apelsinen och pressa ur saften.

Blanda saften med vinägern och häll över brysselkålen.

Låt sjuda någon minut och tillsätt resten av smöret och sockret.
Ansa och kvarta fikonen och vänd ner i brysselkålen tillsammans med apelsinskalet. 
Lägg salladen på ett fat och lägg på brysselkålen och fikonen. 
Grovhacka valnötterna och smula getosten och strö över.

Av Maria - 10 december 2015 05:41

Antal: ca 45 kolor


Ingredienser:

1½ dl mjölk

4 dl strösocker

1 1/4 dl farinsocker

150 g smör

100 g mörk (60-70%) choklad

½ dl flytande honung

150 g marshmallows (små eller hackade stora)

100 g valnötter


Gör så här:

Värm mjölk, strösocker och farinsocker i en tjockbottnad kastrull.

Rör tills sockret har smält.

Tillsätt då smör, choklad och honung medan du rör i smeten.

Låt koka under lock i två minuter.

Lyft sedan av locket och låt koka vidare.

Gör ett kulprov då och då för att se om smeten är klar.

Den ska gå att forma till en mjuk kula, vilket tar ca 12 minuter.

Tiden är beroende av bottenytan på din kastrull. 

Se noga till att smeten inte kokar för länge, den ska vara mjuk.

Lyft bort kastrullen från plattan och ställ den i ett vattenbad i vasken.

Rör i smeten tills den är krämig och har ljusnat något.

Tillsätt de hela nötterna och marshmallows.

Smöra en form, ca 20*20 cm, och klä den med bakplåtspapper.

Häll smeten i formen och låt svalna.

Ställ den att stelna helt i kylen och skär sedan i bitar.

Av Maria - 8 december 2015 06:25

Antal: 16-18 bitar

Ugn: 175 grader, 1 1/4 - 1½ timme


Ingredienser:

300 g torkade aprikoser

2 dl amaretto (eller annan likör)

1 vaniljstång

3 dl strösocker

250 g rumstempererat smör

4 ägg

Saft och rivet skal av 1 citron

100 g sultanrussin (eller vanliga russin)

100 g finhackade syltade apelsinskal

4 dl vetemjöl


Glasyr:

2 äggvitor

4-6 dl florsocker

1 tsk citronsaft

1 tsk glykos


Gör så här:

Hacka aprikoserna fint så att bitarna blir stora som russin.

Lägg dem i blöt i likören i minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en mixer.

Häll på socker och mixa.

Klicka ner smöret och kör till en smet.

Skeda ner smörblandningen i en bunke.

Vispa ner äggen ett åt gången.

Rör sedan ner vätskan från aprikosblandningen.

Blanda aprikoser, citronsaft och citronskal, russin och syltade apelsinskal med mjölet.

Rör ner blandingen i smörsmeten.

Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.

Häll smeten i formen och grädda i 1 1/4 - 1½ timme, beroende på formens storlek.

Testa med en sticka om kakan är klar.

Låt kakan svalna.

Vispa äggvitorna styva och vita.

Vispa ner lite florsocker, tillsätt citronsaft och glykos.

Vispa i resten av florsockret lite åt gången.

Bred glasyren i ett tjock täcke över kakan.

Pynta ev. med strössel.

Bakat · Jul
Av Maria - 7 december 2015 06:54

Antal: ca 10 bitar

Ugn: 250 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

Rulltårtan:

3 stora ägg

2 dl strösocker

2 msk vatten

½ g (1 paket) saffran

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Finrivet skal av 1 citron


Fyllning:

2 dl vispgrädde

2 dl lemoncurd

2-3 msk strösocker till pappret


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa ägg och socker vitt och luftigt.

Koka upp vattnet och blanda ner saffran.

Låt dra i 5 minuter.

Häll saffranvattnet i äggsmeten.

Blanda samman vetemjöl och bakpulver.

Rör ner det i smeten.

Blanda ner hälften av citronskalet.

Lägg på bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten däri.

Lämna en liten kant på ca 2 cm runtom.

Grädda kakan i ca 5 minuter.

Lägg bakplåtspapper på arbetsbänken.

Strö ut socker och resten av citronskalet på bakplåtspappret.

Stjälp upp kakan på pappret och dra loss det från kakan.

Låt kakan svalna.

Vispa grädden och blanda den med lemoncurd.

Bred citrongrädden på kakan och rulla samman.

Låt rullen ligga en stund med skarven nedåt innan den skärs upp.

Bakat · Jul
Av Maria - 7 december 2015 06:41

Antal: ca 20 stycken 


Ingredienser:

½ apelsin, det yttersta skalet

1½ dl grädde

1/4 tsk kardemummafrön

200 g mörk choklad (70%)

1 dl kakao

1 dl finhackade hassselnötter


Gör så här:

Skala apelsinen med potatisskalare i breda remsor.

Undvik att få med det inre vita skalet.

Lägg skal, grädde och kardemumma i en kastrull och låt det nätt och jämnt koka upp.

Ställ åt sidan och låt dra i ca 15 minuter.

Hacka chokladen riktigt fint och lägg i en bunke.

Hetta upp grädden till kokpunkten igen och slå den genom en finmaskig sil ner i bunken.

Rör om ordentligt tills all choklad har smält.

Häll över i en liten form med bakplåtspapper och sätt i frysen i ca 15 minuter eller i kylen i ett par timmar.

När chokladtryffeln är helt fast, skopa ur med en matsked och forma till bollar.

Lägg in i kylen i 10 minuter.

Rulla bollarna i kakao och/eller hackade nötter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se