Alla inlägg under april 2016
2001 (Söndag)
Matkalendern: Söndagsfisk i gryta
2003 (Tisdag)
Matkalendern: Annorlunda köttfärsgratäng
2004 (Torsdag)
Matkalendern: Tonfiskröra till bakad potatis
2008 (Tisdag)
Matkalendern: Dillstuvad tonfisk
Ingredienser:
900 g salladskål
3 msk salt
1 purjolök i tunna skivor
4 rivna eller pressade vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
2 msk Ljus Sirap
1 tsk riven, färsk ingefära
1 msk röd chili
Gör så här:
Skär salladskålen i fyra bitar på längden.
Skär därefter varje bit i 5 cm breda strimlor.
Häll 1½liter vatten i en stor skål och tillsätt 3 msk salt.
Rör tills saltet löst sig.
Tillsätt salladskålen.
Lägg på en tallrik så att salladskålen håller sig under vattnet.
Låt stå i 12 timmar.
Häll av vattnet.
Blanda i purjolök, vitlök, vinäger, sirap, ingefära och chili.
Lägg allt i en glasburk med lock och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar.
Pressa ner grönsakerna varje dag så att de håller sig under vätskenivån.
Kimchin har nu fått en stark och syrlig smak.
Hållbar i kylskåp i minst 1 månad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kilo räkor med skal eller 500 g utan
200 g fetaost
2 avokador
1 gul paprika
1 knippe rädisor
70 g salladsblad
1 ask färska blåbär á 120 g
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
2 dl majonnäs
Några dillkvistar
Gör så här:
Skala räkorna.
Skär fetaosten, avokadorna och paprikan i bitar.
Skär rädisorna i skivor.
Lägg upp salladen på tallrikar och fördela räkor, fetaost, avokado, paprika och rädisor.
Strö över blåbären och ringla över olivoljan och vinäger.
Salta och peppra lite.
Servera med en stor klick majonnäs och lite dill.
2001 (Lördag)
Matkalendern: Fylld färsschnitzel
2003 (Måndag)
Matkalendern: Mustiga soppan med bacon
2004 (Onsdag)
Matkalendern: Spenatsoppa med varm skinksmörgås
2008 (Måndag)
Matkalendern: Potatisplättar med vitlökssås
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Mos:
900 g mjölig potatis
2 dl mjölk
Salt
Peppar
Korv:
550 g falukorv
2 msk senap
2 msk ketchup
1 dl bostongurka
1 dl riven ost
1 msk ströbröd
Tomater & lökdressing:
2 tomater
1 rödlök
2 tsk olja
2 tsk vinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen.
Korv:
Skär skåror i korven med inte ända ner (korven ska hålla ihop i nederdelen).
Lägg den i en ugnssäker form.
Bred på senap, ketchup och bostongurka.
Strö över ost och ströbröd.
Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
Tomater och lökdressing:
Skiva tomaterna.
Skala och skiva löken.
Blanda löken med olja, vinäger, salt och peppar och servera som dressing till tomaterna.
Mos:
Värm mjölken i en kastrull.
Häll av vattnet från potatisen.
Stöt sönder potatisen och vispa den med mjölken.
Smaka av med salt och peppar.
Servera korven med mos, tomater och lökdressing.
Ingredienser:
1 kg röda vinbär
400 g (5 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Repa och skölj bären.
Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå och safta sig över en natt.
Rör sylten tills sockret är smält eller för bär och socker direkt i en elektrisk matberedningsmaskin.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på kalla burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: ca 35 st
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2½ hg (ca 4 dl) vetemjöl
3/4 dl socker
2 hg smör eller margarin
1 hg skållad mald mandel
Strösocker att doppa kakorna i
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Forma den till små krokar, lite tjockare på mitten, och lägg dem på smord plåt.
Grädda kakorna i 175 grader 10-15 minuter.
Lossa dem från plåten och doppa dem i strösocker.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20 minuter
Ingredienser:
3 dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 grillad kyckling
ca 140 g bacon
2 bananer
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta bort skinn och ben från din grillade kyckling.
Skär kycklingköttet i mindre bitar.
Skala och dela bananerna på längden.
Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form.
Lägg banan ovanpå.
Vispa grädden.
Rör ihop grädde och chilisås och bred det över.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
Strimla under tiden bacon och stek det knaprigt i en stekpanna.
Lägg upp på hushållspapper för att rinna av.
Tag ut kycklingen och strö över bacon och jordnötter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|