Direktlänk till inlägg 7 juni 2016
Antal: ca 50 stycken eller 2 formbröd
Jäsning: dubbel storlek + väl
Ugn: 250 grader, 6-10 minuter eller formbröd 225 grader, omkring 30 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst, eller motsvarande mängd torrjäst
100 g margarin eller smör
5 dl vatten eller mjölk
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 15 dl vetemjöl
Pensling:
Ägg
Vallmofrö
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält fettet i en kastrull och tillsätt vätskan.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om.
Tillsätt socket, salt och allt vetemjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa till dubbel storlek.
Arbeta upp degen på bakbord och baka ut till kuvertbröd i olika form, t.ex gifflar, treklöver eller släta bullar med klippta jack i.
Om ni vill ha ett formbröd, dela degen mitt itu, forma en del till en längd och lägg den i smord brödform, 1½ liter.
Låt kuvertbröd och formbröd jäsa väl före gräddningen.
Pensla med ägg och strö vallmofrö över.
Grädda i 250 grader i 6-10 minuter, formbröd i 225 grader omkring 30 minuter.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|