Direktlänk till inlägg 8 juni 2016
Antal: 12 stora elelr 24 mindre
Jäsning: ca 40 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 225 grader, 7-10 minuter
Ingredienser:
25 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk kummin, gärna finstött
7½ dl vetemjöl
Garnering:
Ägg
Kummin
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och tillsätt mjölken.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör om.
Tillsätt ägg (spara ev. litet till penslingen), salt, kummin och allt mjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt till en smidig deg.
Tillsätt ev. något mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 40 minuter.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 12 eller 24 delar.
Forma varje del till ett avlångt bröd.
Låt bröden jäsa 20-30 minuter på smorda plåtar.
Pensla med uppvispat ägg och strö på hel kummin.
Grädda i 225 grader i 7-10 minuter.
Låt bröden svalna mellan bakdukar.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|