Direktlänk till inlägg 27 juni 2016

Hönökakor

Av Maria - 27 juni 2016 08:30


Antal: 14 stycken

Jäsning: 30-40 minuter

Ugn: 275 grader, 6-7 minuter


Ingredienser:

100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

1 l vatten

250 g margarin eller smör

2 dl strösocker

1 tsk salt

1 l gramhamsmjöl

ca  2½ l vetemjöl


Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält fettet och tillsätt vattnet.

Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.

Häll degvätskan över jästen och rör om så den löser sig.

Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl ohc knappt 2½ l vetemjöl.

Mät mjölet genom att hälla från påsarna i litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. mer vetemjöl.

Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.

Arbeta sedan degen på bakbord.

Dela i 14 delar, som formas till släta bullar.

Kavla sedan bullarna till ½-1 cm tjocka runda kakor.

Nagga dem på båda sidor och stapla dem på varandra 3-4 stycken med bakduk emellan och låt dem jäsa.

Nagg kakorna på nytt och lägg dem på varma plåtar, en kakan på varje plåt.

Tryck med ett litet runt mått en skåra i mitten på varje kaka.

Det blir vackrare kakor då.

Tag inte bort rundeln i degen.

Grädda två plåtar åt gången i knappt 275 grader.

Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.

Efter ca 3 minuter skiftar man plåtarna och efter ytterligare 3-4 minuter är brödkakorna färdiggräddade.

Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.

Det går bra att baka tekakor av degen.

Det blir dubbelt så många, 28 stycken.

Degen kavlas ut centimeterstjock.




 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Av Maria - Fredag 14 juni 06:27

Antal: 8 portioner Ugn: 200 grader, 25-30 minuter   Ingredienser: 2 små bananer 500 g keso 6 ägg Ev. 1 msk honung 2 dl hackad/mixad sötmandel 1/4-½ g saffran Bär till servering, tex hallon och granatäpple   Gör så här: Sätt ...

Av Maria - Torsdag 13 juni 06:25

Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, ca 1 timme   Ingredienser: 2 dl fiberhavregryn 2 dl grovt rågmjöl 2 dl kokosmjöl 1 dl rågkross 1 dl hackade nötter 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 1 banan 5 dl mild yoghurt   Gör så här: Sätt u...

Av Maria - Tisdag 11 juni 06:07

      Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 aubergine, ca 300 g 2 gula lökar 1-2 vitlöksklyftor ½-1 röd chili, t.ex. spansk peppar 2 msk olivolja 1 förpackning krossade tomater (á 500 g) 1 dl vatten 2 burkar bönor, gärna blan...

Av Maria - Söndag 9 juni 16:07

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1½ dl quinoa 150 g fetaost, max 20% fett 1 squash 4 bifftomater 1 rödlök 20 svarta oliver   Dressing: 3 msk vatten 2 msk olivolja 1 msk vinäger 2 tsk hackad oregano 3 msk salt 1 krm g...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se