Alla inlägg under juni 2016
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
200 g zucchini
600 g blandfärs
4 msk smör
Salt
Peppar
½ tsk chilipulver
½ tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
2 dl majonnäs
100 g riven ost
70 g salladsblad
100 g rädisor
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 g.
Skär zucchinin i små bitar.
Fräs färsen i smör tillsammans med zucchinin.
Krydda med salt, peppar, chilipulver, spiskummin och riven vitlök.
Lägg färsen i en ugnsfast form.
Blanda majonnäs med riven ost.
Bred blandningen över färsen och låt stå i ugnen i 10-15 minuter eller tills täcket fått fin färg.
Blanda salladsbladen med tunt skivade rädisor, olivolja, vinäger, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl fryst majs
½ röd peppar
2 msk olivolja
2 krm spiskummin
2 avokado
½ kruka färsk koriander
½ citron
1 tsk flingsalt
2 förpackningar (á 240 g) chorizo
4 tortillabröd
Gör så här:
Tina majsen.
Dela, kärna ur coh finhacka chilin.
Hetta upp en stekpanna på giller eller spisen.
Stek majsen i olivoljan ca 10 minuter så att den får mycket färg och blir gyllenbrun.
Tillsätt chilin och spiskummin när det återstår ca 3 minuter av majsens tid.
Dela och kärna ur avokadon.
Grilla dem med snittytan mot grillgallret ca 5 minuter.
Hacka koriandern.
Lägg majs, avokado och koriander på ett fat eller i en skål.
Pressa över citronsaft och strö på saltet.
Grilla korven och servera med salladen och tortillabröd.
Ingredienser:
1 kg hjortron
200-800 g (3-9 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på en sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natrimbensoat utrört i lite sylt)
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g frysta hallon
1 burk kokosmjölk eller kokoskräm
½ tsk vaniljpulver
1 tsk kokosflingor
Gör så här:
Lägg frysta hallon i en matberedare med kniven monterad.
Häll på kokosmjölken och vaniljpulver och mixa till en glass.
Lägg upp i 4 skålar och servera med lite kokosflingor ovanpå.
Glassen smälter ganska fort så servera direkt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
400 g rättika eller kålrot (lägre kolhydratinnehåll i rättika)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett att steka i
3 dl créme fraiche
Salt
Peppar
100 g riven ost
500-600 g ryggbiff i 4 skivor
Blandade salladsblad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva rättikan eller kålroten i halvcentimeter tjocka skivor.
Koka skivorna mjuka i vatten.
Känn med en sticka när de är färdiga.
Strimla purjolöken och riv eller pressa vitlöken.
Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan créme fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Häll av vattnet från rättikan och lägg den i en ugnsfast form.
Häll över såsen och strö över osten.
Låt stå i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Stek ryggbiffen i smör eller kokosfett någon minut på varje sida.
Salta och peppra.
Servera köttet med gratängen och lite extra salladsblad.
Antal: 1 mjuk kaka
ugn: 175 grader, 40 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
2 tsk kanel
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa äggen och sockret några minuter.
Rör ner mjölken, mjölet, bakpulvret, kryddorna och till sist matfettet.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 grader ugnsvärme i 40 minuter.
Ingredienser:
1 kg hjortron
250 g (3 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå kallt och safta sig över en natt.
Rör sylten tills sockret smält.
Eller rör bär och socker i en elektrisk matberedningsmaskin.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt)
Fyll sylten på kalla burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|