Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 14 juni 2016 11:24


Antal: 8 bitar

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
100 g smör

100 g mörk choklad

2 äggulor

½ dl sukrin gold

3/4 dl kokosmjöl

2 äggvitor

20 skalade hasselnötter


Topping:

Vispad grädde

Jordgubbar

Passionsfrukt

Pekannötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smör och choklad i en kastrull.

Ställ åt sidan och vispa i ägg, sukrin och kokosmjöl.

Vispa äggvitorna för sig och blanda sedan försikigt ner chokladblandingen.

Fördela chockladsmeten i en smord form med avtagbar kant.

Tryck ner hasselnötter längs kanten.

Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna och lägg på vispad grädde, skivade jordgubbar, passionsfruktskärnor och pekannötter.

Hyvla över lite mörk choklad som dekoration.




Av Maria - 14 juni 2016 11:06

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 8 minuter + ca 30 minuter


Ingredienser:
3 dl mandelmjöl

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

½ tsk salt

½ tsk paprikapulver

2 krm malen spiskummin

40 g smör

1 ägg

1 gul lök

500 g nötfärs eller lammfärs

Smör eller kokosfett att steka i

3 msk tomatpuré

Salt

Peppar

4 ägg

2 dl riven ost

10-12 cocktailtomater


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, salt, paprikapulver och spiskummin i en bunke.

Tillsätt smör i tärningar och ägget.

Knåda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant (ca 24 centimeter i diameter).

Isolera gärna botten med ett bakplåtspapper.

Låt pajdegen gå upp en bit på sidorna.

Förgrädda pajen i 8 minuter.

Hacka löken och fräs tillsammans med färsen i smör eller kokosfett.

Krydda med tomatpuré, salt och peppar.

Vispa ihop äggen och rör ner riven ost och köttfärssåsen.

Häll fyllningen i pajskalet och lägg på delade delade cocktailtomater med snittytan uppåt.

Grädda i ca 30 minuter.

Av Maria - 14 juni 2016 10:32


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g fast potatis


Svampsås:

1 gul lök

250 g champinjoner

½ msk olja

1 vitlöksklyfta

½ msk majsstärkelse

1 dl mjölk

1½ dl vispgrädde

½ köttbuljongstärning eller motsvarande mängd fond

½ msk japansk soja

Salt

Peppar


Karré:

4 skivor benfri fläskkarré

½ msk olja


3 plommontomater


Gör så här:
Skala och koka potatisen.


Svampsås:

Skala och hacka löken.

Ansa och skär svampen i klyftor.

Stek löken och svampen i oljan i en stekpanna.

Pressa i vitlöken.

Lägg över i en kastrull.

Blanda majsstärkelsen med mjölken.

Tillsätt grädde, mjölk, buljongtärning och soja över svampen och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och pepper.


Karré:

Bryn karrén i oljan i en stekpanna på båda sidor.

Sänk sedan värmen till medelvärme och stek vidare ca 8 minuter.

Vänd då och då.

Krydda med salt och peppar.


Skär tomaterna i bitar.

Servera karrén med svampsåsen, tomaterna och potatisen.




Av Maria - 14 juni 2016 08:30


Ingredienser:

1 kg rönnbär

4 dl vatten

600-800 g (7-9 dl) socker

(1 dl cognac till varje kilo färdig sylt)


Gör så här:
Repa och skölj bären.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.

Koka bären tills de börjar falla sönder.

Tillsätt sockret och koka sylten ca 20 minuter eller tills bären ser klara ut.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt cognacen)

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.




Av Maria - 13 juni 2016 17:30

Måndag:

Spenat- och getostcanneloni: Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja. Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm. Fyll canellonirör coh lägg i en smord ugnsform. Häll på mer tomatsås över, plus riven ost. 20 minuter i 200 grader.


Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.


Tisdag:

Linsgryta: Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar. Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser. Låt puttra 20 minuter. Smaka av med örtsalt och chilipasta. Gott bröd till.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.


Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.


Torsdag:

Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår). Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.


Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.


Fredag:

Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor. Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.


Rosenbladstårta.


Lördag:

Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan. Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde. Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.


Mangosorbet.


Söndag:

Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.


Äppeldessert med mandel.

Av Maria - 13 juni 2016 17:15

Måndag:

Färgglad gryta med vitlöksyoghurt: Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar. Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja. Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid. Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra. Späd med ca 2 dl grönsaksjuice. Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta. Servera med kokt ris.


Tisdag:

Ostgratinerad kotlett: Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör. Salta och peppra. Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom. Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia. Fördela blandningen på kotletterna. Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. Servera med kokt ris.


Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto: Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar. Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron. Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme. Tag upp och låt fiskbitarna rinna av. Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter. Salta och peppra. Tärna 1 äpple. Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna. Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Rödbetssoppa: Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör. Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar. Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.


Fredag:

Hemgjorda hamburgare: Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida. Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.


Lördag:

Laxpaj.


Söndag:

Skinkkalops.

Av Maria - 13 juni 2016 17:15

Måndag:

Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.


Vaniljyoghurt och skivad banan.


Tisdag:

Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.

Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.


Grapefrukt ringlad med honung.


Torsdag:

Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.


Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.

Ät med friskt äppelmos och mjölk.


Fredag:

Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.


Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.


Lördag:

Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:

Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.

Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.


Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.

Vaniljsås.


Söndag:

Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.


Krokantparfait.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards