Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 14 juni 2016 13:15


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, 30 minuter


Ingredienser:

3 dl (180 g) vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk stött kardemumma

½ tsk nejlikor

1 tsk bikarbonat

2 dl socker

2 ägg

1 dl mjölk

50 g margarin eller smör


Till formen:

Smör

Skorpmjöl


Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Vispa samman äggen och mjölken.

Häll över vätskan.

Tillsätt det smälta avsvalnade matfettet.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1 liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 30 minuter.




ANNONS
Av Maria - 14 juni 2016 11:24


Antal: 8 bitar

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
100 g smör

100 g mörk choklad

2 äggulor

½ dl sukrin gold

3/4 dl kokosmjöl

2 äggvitor

20 skalade hasselnötter


Topping:

Vispad grädde

Jordgubbar

Passionsfrukt

Pekannötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smör och choklad i en kastrull.

Ställ åt sidan och vispa i ägg, sukrin och kokosmjöl.

Vispa äggvitorna för sig och blanda sedan försikigt ner chokladblandingen.

Fördela chockladsmeten i en smord form med avtagbar kant.

Tryck ner hasselnötter längs kanten.

Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna och lägg på vispad grädde, skivade jordgubbar, passionsfruktskärnor och pekannötter.

Hyvla över lite mörk choklad som dekoration.




ANNONS
Av Maria - 14 juni 2016 11:06

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 8 minuter + ca 30 minuter


Ingredienser:
3 dl mandelmjöl

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

½ tsk salt

½ tsk paprikapulver

2 krm malen spiskummin

40 g smör

1 ägg

1 gul lök

500 g nötfärs eller lammfärs

Smör eller kokosfett att steka i

3 msk tomatpuré

Salt

Peppar

4 ägg

2 dl riven ost

10-12 cocktailtomater


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, salt, paprikapulver och spiskummin i en bunke.

Tillsätt smör i tärningar och ägget.

Knåda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant (ca 24 centimeter i diameter).

Isolera gärna botten med ett bakplåtspapper.

Låt pajdegen gå upp en bit på sidorna.

Förgrädda pajen i 8 minuter.

Hacka löken och fräs tillsammans med färsen i smör eller kokosfett.

Krydda med tomatpuré, salt och peppar.

Vispa ihop äggen och rör ner riven ost och köttfärssåsen.

Häll fyllningen i pajskalet och lägg på delade delade cocktailtomater med snittytan uppåt.

Grädda i ca 30 minuter.

Av Maria - 14 juni 2016 10:32


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g fast potatis


Svampsås:

1 gul lök

250 g champinjoner

½ msk olja

1 vitlöksklyfta

½ msk majsstärkelse

1 dl mjölk

1½ dl vispgrädde

½ köttbuljongstärning eller motsvarande mängd fond

½ msk japansk soja

Salt

Peppar


Karré:

4 skivor benfri fläskkarré

½ msk olja


3 plommontomater


Gör så här:
Skala och koka potatisen.


Svampsås:

Skala och hacka löken.

Ansa och skär svampen i klyftor.

Stek löken och svampen i oljan i en stekpanna.

Pressa i vitlöken.

Lägg över i en kastrull.

Blanda majsstärkelsen med mjölken.

Tillsätt grädde, mjölk, buljongtärning och soja över svampen och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och pepper.


Karré:

Bryn karrén i oljan i en stekpanna på båda sidor.

Sänk sedan värmen till medelvärme och stek vidare ca 8 minuter.

Vänd då och då.

Krydda med salt och peppar.


Skär tomaterna i bitar.

Servera karrén med svampsåsen, tomaterna och potatisen.




Av Maria - 14 juni 2016 08:30


Ingredienser:

1 kg rönnbär

4 dl vatten

600-800 g (7-9 dl) socker

(1 dl cognac till varje kilo färdig sylt)


Gör så här:
Repa och skölj bären.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.

Koka bären tills de börjar falla sönder.

Tillsätt sockret och koka sylten ca 20 minuter eller tills bären ser klara ut.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt cognacen)

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.




Av Maria - 13 juni 2016 13:15


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

3 ägg

2 dl socker

1 dl (80 g) potatismjöl

1½ tsk bakpulver

1½ tsk finstött anis eller 3 msk finhackade syltade apelsinskal


Till formen:

Smör

Skorpmjöl


Gör så här:

Vispa äggen coh sockret mycket pösigt.

Tillsätt mjölet, bakpulvret och smaktillsats.

Häll smeten i smord och brödbeströdd hålform, 2 liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 30 minuter.

Kakan passar utmärkt att serveras till te.




Av Maria - 13 juni 2016 09:19


Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
4 kycklingfiléer

2 msk olivolja

Salt

Peppar

150 g färskost paprika

500 g passerade tomater

1 tsk oregano

4 portioner potatisgnocchi

65 g rucola


Gör så här:

Tina kycklingen.

Sägg ugnen på 200 grader.

Skär ett snitt på längden i varje kycklingfilé.

Bryn dem i hälften av olivoljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.

Fyll snitten i kycklingfiléerna med hälften av färskosten.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Blanda resten av färskosten med de passerade tomaterna i en kastrull.

Koka upp.

Krydda med salt, peppar och oregano.

Häll såsen i kycklingformen och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72 grader.

Koka gnocchin enligt anvisningen på förpackningen.

Låt rinna av och stek den sedan i resten av olivoljan i en stekpanna tills den får lite färg.

Salta och peppra.

Servera kycklingen med gnocchi och rucola.




Av Maria - 13 juni 2016 08:58


Antal: 2 stycken bröd

Jäsning: ca 40 minuter + ca 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

5 dl vatten eller mjölk

2 tsk salt

2 tsk strösocker

(½ tsk mald kummin)

13-15 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält margarinet och häll i vätskan.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt salt, socker, ev kummin och 13 dl vetemjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hällla det direkt från påsen i ett litermått.

Tillsats av kummin ger god smak åt brödet och tar bort den svaga jästsmak, som ibland framträder i okryddat vitt bröd.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, omkring 40 minuter.

Arbeta degen på bakbord.

Smörj två formar, ca 1½ liter per styck.

Dela och forma degen till två längder och lägg dem i formarna att jäsa.

En förenkling: Arbeta degen i bunken. Klicka sedan degen direkt i formarna utan bearbetning på bakbord.

Jämna till ytan med mjölad hand.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Grädda i 225 grader omkring 30 minuter.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se