Alla inlägg under juni 2016
Måndag:
Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar. Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter. Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna. Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan. Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap: Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten. Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple. Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör. Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter. Låt alltsammans steka några minuter. Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar. Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa: Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar. Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong. Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron. Ta upp grönsakerna med hålslev. Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm. Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik. Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa: Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna. Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan. Smaka av med salt och peppar. Arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter). Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter. Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp. Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron. Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter. Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt. Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater: Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra. Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör. Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong. Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche. Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter. Späd eventuellt med lite vatten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g mjölig potatis
1 gurka
1 hjärtsallad
1 dl rostad lök
1 dl majonnäs
8 varmkorvar
2 dl mjölk
Salt
Peppar
4 bitar mjukt tunnbröd
Ketchup
Senap
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Skär gurkan i stavar.
Ansa salladen och plocka av bladen.
Blanda lök med majonnäs.
Värm korven enligt anvisningen på förpackningen.
Pressa potatisen och värm mjölken.
Blanda mjölken med potatisen till mos.
Smaka av med salt och peppar.
Låt alla lägga ihop sin egen rulle med sallad, potatismos, korv, gurka och rostad lök i tunnbröden.
Smaka av med ketchup och senap.
Antal: Form på ca 2 liter
Ugn: 175 grader, 45 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
½ krm salt
Rivet skal av ½ citron
3 dl (180 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
Till formen:
Smör
Ströbröd
Till indränkning:
2 dl florsocker
Saft 1 citron
2 msk vatten
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa äggen, sockret, saltet och citronskalet pösigt några minuter.
Rör ner matfettet, mjölet och bakpulvret.
Häll smeten i smord brödbeströdd rund form, ca 2 liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 45 minuter.
Låt kakan svalna en liten stund.
Sikta florsocker och blanda det med citronsaften och vattnet.
Lägg kakan på ett fat.
Gör hål med t.ex ett smalt träskaft över hela kakan.
Häll citronlösningen i hålen.
Servera kakan kall.
Antal: 12-15 stycken
Jäsning: 40-60 minuter
Ugn: 250 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 tsk strösocker
½ tsk salt
150 g margarin eller smör
3 ägg
35 g jäst
3 msk ljummet vatten
Gör så här:
Blanda mjöl, socker och salt och finfördela margarinet häri.
Tillsätt de lätt uppvispade äggen samt jästen löst i vattnet.
Arbeta degen smidig.
Den skall vara lös.
Smörj och mjöla pastejformar.
Klicka i deg med hjälp av två matskedar.
Tag undan en liten klick deg och arbeta in något mer mer.
Rulla små kulor av degen och tryck ner en kula överst i varje form.
Ställ formarna att jäsa 40-60 minuter.
Pensla med ägg före eller md vatten efter gräddningen.
Grädda i 250 grader omkring 8 minuter.
Bjud helst bröden ljumma.
I annat fall så låt bröden svalna mellan bakdukar.
Förenkling:
Slopa dekorationskulan.
Ingredienser:
½ kg äpple
1 kg lingon
4 dl vatten
750-1 kg (9-12 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Skölj, skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i klyftor.
Rensa och skölj lingonen.
Koka upp vatten, äpplen och lingon.
Tillsätt socker och låt sylten koka ca 20 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt)
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 4-8 portioner
Ingredienser:
8 salladslökar
1 röd peppar
4 stora vetetortillas
200 g skivad lagrad ost, t.ex cheddar eller präst
½ tsk salt
480 g korvkringla
Gör så här:
Grilla salladslöken ca 5 minuter.
Lägg den på en skärbräda och skiva den tunt.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Täck ena halvan av tortillabröden med ost och salladslök.
Strö över salt och chili.
Vik ihop till en halvmåne och tryck till så att tortillabrödet blir platt och osten fastnar emellan.
Grilla korvkringlan och quesadillan.
Skär quesadillan i bitar och servera med korven.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|