Alla inlägg under juni 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g högrevsfärs
½ tsk salt
1 krm peppar
2 msk BBQ-sås
1 grillök
1 grillbifftomat
4 hamburgerbröd
1 kruka plocksallad
2 dl rojo mojo sås
Gör så här:
Blanda färsen med kryddorna och BBQ-såsen.
Forma till 4 hamburgare.
Skala löken, skiva den och tomaten.
Grilla lök, tomat, burgare och brödet.
Lägg ihop burgarna med bröd, lök, tomat, sallad och sås.
Antal: 8 stycken
Jäsning: dubbel storlek + en stund till
Ugn: 225-250 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
1 liter mjölk
1½ msk salt
2 tsk anis
ca 2½ liter vetemjöl
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
Häll över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt anis och 2 1/4 liter mjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ytterligare något mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Arbeta degen på bakbord.
Dela den i åtta delar,.
Kavla ut varje del till en stor rund kaka, ca 35 cm i diameter.
Lägg dem på smorda plåtar, nagga och låt jäsa.
Grädda i 225-250 grader i 7-8 minuter.
Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 150 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2 dl socker
3 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
2 msk konjak
2½ dl (200 g) potatismjöl
2 tsk bakpulver
75 g mörk grovt hackad eller flisad blockchoklad
5 msk finhackade syltade apelsinskal
2 msk vetemjöl
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt mellan varje ägg.
Tillsätt vaniljsockret och konjaken.
Blanda apelsinskalen med vetemjölet.
Blanda i potatismjölet, chokladen, apelsinskalen och bakpulvret.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 2 liter.
Grädda kakan i 150 graders ugnsvärme ca 1 timme.
Ingredienser:
1 kg äpplen
400-500 g (5-6 dl) socker
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
Skölj äpplena och skär dem i klyftor.
Varva äpplen och socker i silduken.
Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.
Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.
Lägg på locket.
Täpp till hålet på locket med en kork.
Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på varma flaskor.
Korka.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
2 äggulor
3 msk kakao
1 dl kokos
2½ dl (150 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
5-6 äggvitor
Till formen:
Smör
Kokosflingor
Gör så här:
Rör matfettet, sockret och vaniljsockret pösigt.
Tillsätt grädden, äggulorna, kakaon, kokosen, mjölet och bakpulvret.
Vispa vitorna till mycket hårt skum coh vänd ner dem försiktigt i smeten.
Häll den i smord 1½ liters form, beströdd med kokosflingor.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvämre ca 45 minuter.
Ingredienser:
1 kg apelsiner
2 grapefrukter
500 g (6 dl) socker
1 msk (12 g) citronsyra
½ l kokande vatten
Gör så här:
Borsta apelsiner och grapefrukt med en mjuk borste i ljummet vatten.
Mät upp socker och citronsyra i en bunke.
Riv av det gula på skalen, inget av det vita bör komma med, och lägg det ovanpå sockret.
Häll på vattnet.
Låt lagen kallna.
Rör då och då så att sockret löser sig.
Pressa frukterna och blanda den på kalla flaskor.
Korka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|