Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 11 juni 2016 17:40


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g högrevsfärs

½ tsk salt

1 krm peppar

2 msk BBQ-sås

1 grillök

1 grillbifftomat

4 hamburgerbröd

1 kruka plocksallad

2 dl rojo mojo sås


Gör så här:

Blanda färsen med kryddorna och BBQ-såsen.

Forma till 4 hamburgare.

Skala löken, skiva den och tomaten.

Grilla lök, tomat, burgare och brödet.

Lägg ihop burgarna med bröd, lök, tomat, sallad och sås.




ANNONS
Av Maria - 11 juni 2016 17:27




Ingredienser:

1 kg rabarber

½-1 dl vatten

500-800 g (6-9 dl) socker

(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt)


Gör så här:

Skölj och skala rabarbern.

Skär den i mindre bitar.

Lägg rabarbern i en syltgryta och häll på vattnet.

Låt koka ca 10 minuter.

Tillsätt sockret och låt sylten koka ca 10 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt)

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.




ANNONS
Av Maria - 11 juni 2016 13:22


Antal: 8 stycken

Jäsning: dubbel storlek + en stund till

Ugn: 225-250 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

1 liter mjölk

1½ msk salt

2 tsk anis

ca 2½ liter vetemjöl


Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.

Häll över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt anis och 2 1/4 liter mjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ytterligare något mjöl.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Arbeta degen på bakbord.

Dela den i åtta delar,.

Kavla ut varje del till en stor rund kaka, ca 35 cm i diameter.

Lägg dem på smorda plåtar, nagga och låt jäsa.

Grädda i 225-250 grader i 7-8 minuter.

Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.




Av Maria - 11 juni 2016 06:24


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 150 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

200 g margarin eller smör

2 dl socker

3 ägg

1-2 tsk vaniljsocker

2 msk konjak

2½ dl (200 g) potatismjöl

2 tsk bakpulver

75 g mörk grovt hackad eller flisad blockchoklad

5 msk finhackade syltade apelsinskal

2 msk vetemjöl


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt mellan varje ägg.

Tillsätt vaniljsockret och konjaken.

Blanda apelsinskalen med vetemjölet.

Blanda i potatismjölet, chokladen, apelsinskalen och bakpulvret.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 2 liter.

Grädda kakan i 150 graders ugnsvärme ca 1 timme.




Av Maria - 10 juni 2016 13:00


Ingredienser:

1 kg äpplen

400-500 g (5-6 dl) socker

1 krm natriumbensoat per liter saft


Gör så här:
Skölj äpplena och skär dem i klyftor.

Varva äpplen och socker i silduken.

Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.

Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.

Lägg på locket.

Täpp till hålet på locket med en kork.

Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.

Häll upp saften på varma flaskor.

Korka.




Av Maria - 10 juni 2016 09:45


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

150 g margarin eller smör

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 dl grädde

2 äggulor

3 msk kakao

1 dl kokos

2½ dl (150 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

5-6 äggvitor


Till formen:

Smör

Kokosflingor


Gör så här:

Rör matfettet, sockret och vaniljsockret pösigt.

Tillsätt grädden, äggulorna, kakaon, kokosen, mjölet och bakpulvret.

Vispa vitorna till mycket hårt skum coh vänd ner dem försiktigt i smeten.

Häll den i smord 1½ liters form, beströdd med kokosflingor.

Grädda kakan i  175 graders ugnsvämre ca 45 minuter.




Av Maria - 10 juni 2016 08:15


Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175-200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

3 ägg

300 g strösocker

300 g riven kokos


Gör så här:

Rör äggulorna och en äggvita med socker till en porös blandning.

Tillsätt kokosen.

Vispa två äggvitor till hårt skum och rör försikigt ner det i kaksmeten.

Lägg små klickar på väl smorda och mjölade bakplåtar (eller på s.k gräddningspapper) ej för tätt och grädda kakorna i 175-200 graders varm ugn ca 10 minuter.




Av Maria - 10 juni 2016 07:45

Ingredienser:

1 kg apelsiner

2 grapefrukter

500 g (6 dl) socker

1 msk (12 g) citronsyra

½ l kokande vatten


Gör så här:

Borsta apelsiner och grapefrukt med en mjuk borste i ljummet vatten.

Mät upp socker och citronsyra i en bunke.

Riv av det gula på skalen, inget av det vita bör komma med, och lägg det ovanpå sockret.

Häll på  vattnet.

Låt lagen kallna.

Rör då och då så att sockret löser sig.

Pressa frukterna och blanda den på kalla flaskor.

Korka.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se