Alla inlägg under juni 2016
Antal: 24 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 250 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst
75 g margarin eller smör
3½ dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 ägg, knappt, spara 1/3 till pensling
10-11 dl vetemjöl
Garnering:
Vallmofrö eller sesamfrö
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och tillsätt mjölken.
Värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll blandingen över jästen och rör om.
Tillsätt salt, socker, uppvispat ägg, spara lite till penslingen, och 10 dl mjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt till en smidig deg.
Tillsätt ev. något mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbelstorlek, omkring 30 minuter.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 24 lika stora delar.
Forma varje del till en slät bulle.
Låt bullarna jäsa på smorda plåtar 20-30 minuter.
Pensla med ägg och strö på vallmo- eller sesamfrö.
Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.
Låt bröden svalna mellan bakdukar.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 4 timmar eller 8-10 i kylskåp + 2 timmar
Ugn: 275 grader, 10 minuter + eftervärme i ugnen i ca 25-30
Ingredienser:
10 g färsk jäst
3 dl vatten
1½ tsk salt
1 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Häll på vattnet, som ska vara kallt eller knappt ljummet.
Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, grahamsmjöl och vetmjöl.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Den skall vara ganska fast.
Strö mjöl över degen och lägg plast eller bakduk över bunken.
Låt den jäsa i rumstemperatur 4 timmar eller i kylskåp 8-10 timmar, från morgon till kväll alltså.
Arbeta degen smidig på bakbord.
Platta ut degen med knuten hand till ett avlångt platt band och rulla bandet som en rulltårta.
Foga ihop ändarna så att det blir en krans.
Lägg kransen på smord plåt och låt åter jäsa under duk, nu i 2 timmar.
Skåra brödet med rakblad.
Sätt in det i 275 grader varm ugn och grädda i 10 minuter.
Pensla brödet med vatten och stäng av ugnen.
Nu får brödet grädda färdigt i eftervärme i ca 25-30 minuter.
Låt nobisbröd ligga fritt, aldrig i burk eller plastpåse.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2½ dl socker
3 ägg
1 dl grädde eller mjölk
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker eller rivet skal av ½ apelsin eller citron
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Blanda ner ett i taget under fortsatt omrörning.
Tillsätt mjölet, bakpulvret och vätskan.
Lägg ungerfär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon.
Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocket eller litet rivet apelsin- eller citronskal.
Smörj och brödbeströ en form 1½ liter.
Häll i ett lager ljus smet, därefter den mörka och resten av den ljusa.
Drag med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 1 timme.
Ugn: 175-200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 ägg
50 g (3/4 dl) hackade nötkärnor
1 tsk kanel
3 dl vetmjöl (knappt)
Hallonsylt
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägget, nötkärnorna, kanelen samt mjölet.
Platta ut degen till en knappt 1 cm tjock kaka på smort smörpapper.
Bred på ett tunt lager hallonsylt.
Grädda i 175-200 grader ca 15 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Skär den i sneda bitar medan den ännu är varm.
Ingredienser:
1 kg häggbär
500-600 g (6-7 dl) socker per liter saft
½ l vatten
Gör så här:
Repa och skölj bären.
Lägg dem i en syltgryta.
Koka ppp vattnet och häll det över bären.
Täck över grytan och ställ den kallt över en natt.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.
Koka upp saften.
Lägg bären i syltgrytan igen.
Häll den kokande saften över bären.
Upprepa proceduren tre gånger och låt stå ett dygn mellan varje gång.
Mät saften och låt den koka upp i grytan.
Tillsätt sockret och koka upp igen.
Skumma.
Häll på varma flaskor.
Korka.
Ingredienser:
1 kg rabarber
3 sl vatten
500-600 g (6-7 dl) socker per liter saft
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
Skär rabarbern i bitar men skal den inte.
Skölj.
Lägg rabarbern i en syltgryta och häll på vatten.
Koka under lock ca 10 minuter.
Tryck sönder rabarberbitarna med en träslev mot grytans kant.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.
Mät saften.
Blanda saft och socker i grytan och låt koka långsamt ca 10 minuter.
Skumma saften väl tills den är alldeles klar.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på varma flaskor.
Korka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|