Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 8 juni 2016 09:30


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

75 g margarin eller smör

3 dl socker

2 stora ägg

1 tsk vaniljsocker

4-5 msk finhackade syltade apelsinskal

57-100 g nötkärnor

3/4-1 dl kakao

3/4-1 dl kokande vatten

1½ dl sur mjölk

½ tsk bakpulver

1/4 tsk salt

2 msk potatismjöl

2½ dl (150 g) vetemjöl


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst, tillsätt äggulorna, vaniljsockret och apelsinskalet samt nötterna ev. något söderskurna.

Blanda kakaon med vattnet och rör ner det i smeten.

Blanda bakpulver, saltet, potatismjölet och vetemjölet och rör ner det omväxlande med mjölken.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.

Häll den i smord och brödbeströdd from, 1½ liter.

Grädda kakan i 175 grader ca 45 minuter.




Av Maria - 8 juni 2016 08:45


Antal: 12 stora elelr 24 mindre

Jäsning: ca 40 minuter + 20-30 minuter

Ugn: 225 grader, 7-10 minuter


Ingredienser:

25 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

2 dl mjölk

1 ägg

1 tsk salt

½ tsk kummin, gärna finstött

7½ dl vetemjöl


Garnering:

Ägg

Kummin


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält margarinet och tillsätt mjölken.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör om.

Tillsätt ägg (spara ev. litet till penslingen), salt, kummin och allt mjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt till en smidig deg.

Tillsätt ev. något mer mjöl.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 40 minuter.

Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.

Dela degen i 12 eller 24 delar.

Forma varje del till ett avlångt bröd.

Låt bröden jäsa 20-30 minuter på smorda plåtar.

Pensla med uppvispat ägg och strö på hel kummin.

Grädda i 225 grader i 7-10 minuter.

Låt bröden svalna mellan bakdukar.




Av Maria - 8 juni 2016 07:30


Ingredienser:
2 kg apelsiner

1½ kg (18 dl) socker

1 msk (12 g) citronsyra

1 tsk (4 g) askorbinsyra

1 liter kokande vatten


Gör så här:
Borsta apelsinerna med mjuk borste i ljummet vatten.

Torka dem.

Mät upp socker och citronsyra i en skål.

Riv av det gula på skalen, inget av det vita bör komma med, och lägg det ovanpå sockret.

Häll på vattnet.

Låt lagen kallna.

Rör då och då så att sockret löser sig.

Pressa apelsinerna och blanda saften med sockerlagen.

Sila saften och fyll den på kalla flaskor.

Korka.




Av Maria - 7 juni 2016 09:45


Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör

½ dl majskorn

1 msk tomatpuré

1 tsk tabasco habanero pepparsås

Salt


Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en matberade och mixa.

Läggs kallt tills servering.




Av Maria - 7 juni 2016 08:30


Antal: ca 50 stycken eller 2 formbröd

Jäsning: dubbel storlek + väl

Ugn: 250 grader, 6-10 minuter eller formbröd 225 grader, omkring 30 minuter


Ingredienser:

50 g färsk jäst, eller motsvarande mängd torrjäst

100 g margarin eller smör

5 dl vatten eller mjölk

2 tsk salt

2 tsk socker

ca 15 dl vetemjöl


Pensling:

Ägg

Vallmofrö


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält fettet i en kastrull och tillsätt vätskan.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll vätskan över jästen och rör om.

Tillsätt socket, salt och allt vetemjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa till dubbel storlek.

Arbeta upp degen på bakbord och baka ut till kuvertbröd i olika form, t.ex gifflar, treklöver eller släta bullar med klippta jack i.

Om ni vill ha ett formbröd, dela degen mitt itu, forma en del till en längd och lägg den i smord brödform, 1½ liter.

Låt kuvertbröd och formbröd jäsa väl före gräddningen.

Pensla med ägg och strö vallmofrö över.

Grädda i 250 grader i 6-10 minuter, formbröd i 225 grader omkring 30 minuter.




Av Maria - 7 juni 2016 07:30


Ingredienser:

1 kg slånbär, gärna frostbitna

500-600 g (6-7 dl) socker per liter saft

½ l vatten


Gör så här:
Rensa och skölj bären.

Lägg dem i en syltgryta.

Koka upp vattnet och häll det över bären.

Täck över grytan och ställ den kallt över en natt.

Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.

Koka upp saften.

Lägg bären i syltgryta igen.

Häll den kokande saften över bären.

Upprepa proceduren tre gånger och låt stå ett dygn mellan varje gång.

Mät saften och låt den koka upp i grytan.

Tillsätt sockret och koka upp igen.

Skumma.

Häll upp på varma flaskor.

Korka.




Av Maria - 7 juni 2016 06:15


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

100 g blockchoklad

150 g margarin eller smör

2 dl socker

3 äggulor

2 tsk vaniljsocker

4 dl (240 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl tunn grädde

75 g grovt hackade valnötter

3 äggvitor


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Smält blockchokladen och låt den kallna.

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt en äggula i sänder, arbeta smeten väl.

Blanda vaniljsockret, mjölet och bakpulvret.

Rör ner mjölblandingen varvvis med den smälta blockchokladen och grädde.

Tillsätt valnötterna och vänd ner de vispade äggvitorna.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, 2 liter.

Grädda kakan i 175 graders ungsvärme ca 1 timme.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards