Alla inlägg under juni 2016
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
75 g margarin eller smör
3 dl socker
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
4-5 msk finhackade syltade apelsinskal
57-100 g nötkärnor
3/4-1 dl kakao
3/4-1 dl kokande vatten
1½ dl sur mjölk
½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 msk potatismjöl
2½ dl (150 g) vetemjöl
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst, tillsätt äggulorna, vaniljsockret och apelsinskalet samt nötterna ev. något söderskurna.
Blanda kakaon med vattnet och rör ner det i smeten.
Blanda bakpulver, saltet, potatismjölet och vetemjölet och rör ner det omväxlande med mjölken.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll den i smord och brödbeströdd from, 1½ liter.
Grädda kakan i 175 grader ca 45 minuter.
Antal: 12 stora elelr 24 mindre
Jäsning: ca 40 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 225 grader, 7-10 minuter
Ingredienser:
25 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk kummin, gärna finstött
7½ dl vetemjöl
Garnering:
Ägg
Kummin
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och tillsätt mjölken.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör om.
Tillsätt ägg (spara ev. litet till penslingen), salt, kummin och allt mjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt till en smidig deg.
Tillsätt ev. något mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 40 minuter.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 12 eller 24 delar.
Forma varje del till ett avlångt bröd.
Låt bröden jäsa 20-30 minuter på smorda plåtar.
Pensla med uppvispat ägg och strö på hel kummin.
Grädda i 225 grader i 7-10 minuter.
Låt bröden svalna mellan bakdukar.
Ingredienser:
2 kg apelsiner
1½ kg (18 dl) socker
1 msk (12 g) citronsyra
1 tsk (4 g) askorbinsyra
1 liter kokande vatten
Gör så här:
Borsta apelsinerna med mjuk borste i ljummet vatten.
Torka dem.
Mät upp socker och citronsyra i en skål.
Riv av det gula på skalen, inget av det vita bör komma med, och lägg det ovanpå sockret.
Häll på vattnet.
Låt lagen kallna.
Rör då och då så att sockret löser sig.
Pressa apelsinerna och blanda saften med sockerlagen.
Sila saften och fyll den på kalla flaskor.
Korka.
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
½ dl majskorn
1 msk tomatpuré
1 tsk tabasco habanero pepparsås
Salt
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en matberade och mixa.
Läggs kallt tills servering.
Antal: ca 50 stycken eller 2 formbröd
Jäsning: dubbel storlek + väl
Ugn: 250 grader, 6-10 minuter eller formbröd 225 grader, omkring 30 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst, eller motsvarande mängd torrjäst
100 g margarin eller smör
5 dl vatten eller mjölk
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 15 dl vetemjöl
Pensling:
Ägg
Vallmofrö
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält fettet i en kastrull och tillsätt vätskan.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om.
Tillsätt socket, salt och allt vetemjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa till dubbel storlek.
Arbeta upp degen på bakbord och baka ut till kuvertbröd i olika form, t.ex gifflar, treklöver eller släta bullar med klippta jack i.
Om ni vill ha ett formbröd, dela degen mitt itu, forma en del till en längd och lägg den i smord brödform, 1½ liter.
Låt kuvertbröd och formbröd jäsa väl före gräddningen.
Pensla med ägg och strö vallmofrö över.
Grädda i 250 grader i 6-10 minuter, formbröd i 225 grader omkring 30 minuter.
Ingredienser:
1 kg slånbär, gärna frostbitna
500-600 g (6-7 dl) socker per liter saft
½ l vatten
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg dem i en syltgryta.
Koka upp vattnet och häll det över bären.
Täck över grytan och ställ den kallt över en natt.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.
Koka upp saften.
Lägg bären i syltgryta igen.
Häll den kokande saften över bären.
Upprepa proceduren tre gånger och låt stå ett dygn mellan varje gång.
Mät saften och låt den koka upp i grytan.
Tillsätt sockret och koka upp igen.
Skumma.
Häll upp på varma flaskor.
Korka.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
100 g blockchoklad
150 g margarin eller smör
2 dl socker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
4 dl (240 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl tunn grädde
75 g grovt hackade valnötter
3 äggvitor
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smält blockchokladen och låt den kallna.
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt en äggula i sänder, arbeta smeten väl.
Blanda vaniljsockret, mjölet och bakpulvret.
Rör ner mjölblandingen varvvis med den smälta blockchokladen och grädde.
Tillsätt valnötterna och vänd ner de vispade äggvitorna.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, 2 liter.
Grädda kakan i 175 graders ungsvärme ca 1 timme.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|