Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 27 juni 2016 09:45


Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

500 g laxsida

½ dl socker

½ dl salt

1 tsk grovkrossade svartpepparkorn

1 tsk grovstötta fänkålsfrön


Dillmajonnäs:

1 dl majonnäs

1 knippe dill, finhackad

1 citron, rivet skal och saft

Salt


Morotsallad:
3 morötter

1 knippe dill, plockad

1 msk rapsolja

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Blanda socker, salt, peppar och fänkålsfrön.

Badda in laxen på båda sidorna med blandningen och låt sedan grava i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Skrapa bort peppar och fänkålsfrön från laxen.

Torka med papper.

Lägg laxen på ett folieark eller i en panna och ställ på grillen (medelvärme) under lock 4-5 minuter.

Blanda samman majonnäs med dill och smaka av med citronskal, saft och salt.

Skiva morötterna i tunna ringar, blanda med dill, olja, vinäger och smaka av med salt och peppar.

Servera laxen med morotsalladen och dillmajonnäsen.




ANNONS
Av Maria - 27 juni 2016 08:30


Antal: 14 stycken

Jäsning: 30-40 minuter

Ugn: 275 grader, 6-7 minuter


Ingredienser:

100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

1 l vatten

250 g margarin eller smör

2 dl strösocker

1 tsk salt

1 l gramhamsmjöl

ca  2½ l vetemjöl


Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält fettet och tillsätt vattnet.

Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.

Häll degvätskan över jästen och rör om så den löser sig.

Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl ohc knappt 2½ l vetemjöl.

Mät mjölet genom att hälla från påsarna i litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. mer vetemjöl.

Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.

Arbeta sedan degen på bakbord.

Dela i 14 delar, som formas till släta bullar.

Kavla sedan bullarna till ½-1 cm tjocka runda kakor.

Nagga dem på båda sidor och stapla dem på varandra 3-4 stycken med bakduk emellan och låt dem jäsa.

Nagg kakorna på nytt och lägg dem på varma plåtar, en kakan på varje plåt.

Tryck med ett litet runt mått en skåra i mitten på varje kaka.

Det blir vackrare kakor då.

Tag inte bort rundeln i degen.

Grädda två plåtar åt gången i knappt 275 grader.

Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.

Efter ca 3 minuter skiftar man plåtarna och efter ytterligare 3-4 minuter är brödkakorna färdiggräddade.

Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.

Det går bra att baka tekakor av degen.

Det blir dubbelt så många, 28 stycken.

Degen kavlas ut centimeterstjock.




ANNONS
Av Maria - 27 juni 2016 07:15


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 150-175 grader, 1 timme


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

2½ dl socker

3 ägg

4 dl (240 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk nejlikor

1 tsk ingefära

2 dl gräddfil eller grädde

3 msk finhackde apelsinskal

10-15 hackade mandlar


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt äggen ett i taget.

Blanda i de torra ingredienserna och rör ner vätskan, apelsinskalen och mandeln.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.

Grädda kakan i 150-175 graders ugnsvärme i 1 timme.




Av Maria - 27 juni 2016 07:00


Ingredienser:

1 kg björnbär

300-400 g (4-5 dl) socker

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i silduken.

Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.

Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.

Lägg på locket.

Täpp till hålet på locket med en kork.

Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.

Häll upp saften på varma flaskor.

Korka.




Av Maria - 26 juni 2016 19:15


Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

½ vattenmelon

1 pkt frysta hallon (250 g)

1 lime, pressad

Sockerdricka

Is


Gör så här:
Skala melonen och ta bort kärnorna.

Mixa med frysta hallon och lime.

Sila.

Häll i en bålskål tillsammans med is och skivor av melon.

Avsluta med att hälla på sockerdricka.

Toppa glasen med en jordgubbe.




Av Maria - 26 juni 2016 08:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

300 g laxfilé

200 g skalade räkor


Marinad:

1 röd chili

2 msk olivolja

3 lime, saften

Salt

Svartpeppar


Cevichegrönsaker:

1 tomat

½ rödlök

1 avokado

2 dl hackad, färsk ananas

3 msk hackad koriander


Gör så här:

Skär fisken i kuber (ca 1*1 cm).

Skala räkorna.

Blanda ihop allt till marinaden och blanda emd lax och räkor.

Låt stå kallt ca 3 timmar.

Tärna grönsakerna och blanda med fisken.

Vänd ner grovhackad koriander.

Servera i skål eller portionsglas.

Av Maria - 26 juni 2016 08:15


Antal: 4 stycken

Jäsning: 40-60 minuter + 20-30 minuter

Ugn: 200-225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

6 dl mjölk

½ dl sirap

2-3 msk salt

1-2 msk finstött anis, fänkål, kummin eller torkade pomeransskal

16-18 dl rågsikt


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Häll vätskan över jästen och rör om.

Tillsätt sirap, salt och kryddor och 16 dl mjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. mer mjöl.

Låt degen vila i 10 minuter eller jäsa till dubbel storlek 40-60 minuter.

Arbeta sedan degen smidig på bakbord och dela i fyra delar.

Forma varje del till en slät bulle.

Klappa ut bullarna med mjölad hand direkt på en smord plåt.

Tag ut ett hål i mitten av varje kaka.

Nagga kakorna med gaffel och låt jäsa 20-30 minuter.

Grädda i 200-225 grader omkring 15 minuter.

Pensla med varmt vatten efter gräddningen.




Av Maria - 26 juni 2016 07:15


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

2 ägg

4 dl socker

1½ dl grädde

100 g smält margarin eller smör

100 g grovt hackade nötkärnor eller mandel

1 tsk malda nejlikor

6 dl (360 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:
Vispa äggen helt lätt några minuter, tillsätt sockret och grädden.

Vispa ytterligare några minuter eller tills sockret löst sig.

Blanda ner matfettet, nötterna eller mandeln, nejlikorna, mjölet och bakpulvret.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i ca 1 timme.

Stjälp upp kakan och låt den ligga några dagar innan den skärs i mycket tunna skivor.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se