Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 27 juni 2016 17:30

Måndag:

Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovissej, potatis och rårivna morötter: Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form. Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över. Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda. Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat. Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.


Semlor, kanel och varm mjölk.


Onsdag:

Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kicneybönor, salladskål.


Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos. Toppa med hårdvispad vaniljsås. Ät genast.


Torsdag:

Ärtsoppa.


Pannkakstårta.


Fredag:

Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.


Marängssviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.


Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.


Citronglass á la Carin.


Söndag:

Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.


Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde: Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker. Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form. Grädda 40-45 minuter i 150 grader.

Av Maria - 27 juni 2016 17:15

Måndag:

Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme. Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor. Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks. Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.


Tisdag:

Värmande soppa.


Onsdag:

Kotletter med äppelfräs: Skala och skiva 1 gul lök. Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen. Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm. Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida. Salta och peppra. Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.


Torsdag:

Dillströmming: Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta. Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill. Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter. Servera med kokt potatis och råkostsallad.


Fredag:

Pasta med gorgonzolasås: Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet. Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten. Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning. Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin. Häll såsen över den nykokta pastan. Servera eventuellt med riven parmesanost.


Lördag:

Kycklingspett med jordnötssås.


Söndag:

Kalkongryta med ingefära: Skär eller strimla 300 g kalkonbröst. Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter. Strö över 2 msk maizena. Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära. Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet. Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong. Koka under lock ca 8-10 minuter. Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar. Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.

Av Maria - 27 juni 2016 17:15

Måndag:

Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.


Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.


Tisdag:

Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.


Aprikoskräm.


Onsdag:

Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.


Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.


Torsdag:

Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.


Chokladkräm.


Fredag:

Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.


Peach Melba:

Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.


Lördag:

Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.


Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.


Söndag:

Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.


Helens bästa äppelkaka.

Av Maria - 26 juni 2016 19:15


Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

½ vattenmelon

1 pkt frysta hallon (250 g)

1 lime, pressad

Sockerdricka

Is


Gör så här:
Skala melonen och ta bort kärnorna.

Mixa med frysta hallon och lime.

Sila.

Häll i en bålskål tillsammans med is och skivor av melon.

Avsluta med att hälla på sockerdricka.

Toppa glasen med en jordgubbe.




Av Maria - 26 juni 2016 08:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

300 g laxfilé

200 g skalade räkor


Marinad:

1 röd chili

2 msk olivolja

3 lime, saften

Salt

Svartpeppar


Cevichegrönsaker:

1 tomat

½ rödlök

1 avokado

2 dl hackad, färsk ananas

3 msk hackad koriander


Gör så här:

Skär fisken i kuber (ca 1*1 cm).

Skala räkorna.

Blanda ihop allt till marinaden och blanda emd lax och räkor.

Låt stå kallt ca 3 timmar.

Tärna grönsakerna och blanda med fisken.

Vänd ner grovhackad koriander.

Servera i skål eller portionsglas.

Av Maria - 26 juni 2016 08:15


Antal: 4 stycken

Jäsning: 40-60 minuter + 20-30 minuter

Ugn: 200-225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

6 dl mjölk

½ dl sirap

2-3 msk salt

1-2 msk finstött anis, fänkål, kummin eller torkade pomeransskal

16-18 dl rågsikt


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Häll vätskan över jästen och rör om.

Tillsätt sirap, salt och kryddor och 16 dl mjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. mer mjöl.

Låt degen vila i 10 minuter eller jäsa till dubbel storlek 40-60 minuter.

Arbeta sedan degen smidig på bakbord och dela i fyra delar.

Forma varje del till en slät bulle.

Klappa ut bullarna med mjölad hand direkt på en smord plåt.

Tag ut ett hål i mitten av varje kaka.

Nagga kakorna med gaffel och låt jäsa 20-30 minuter.

Grädda i 200-225 grader omkring 15 minuter.

Pensla med varmt vatten efter gräddningen.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards