Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 26 juni 2016 07:00


Ingredienser:

1 kg jordgubbar

300-400 g (4-5 dl) socker

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Skölj bären om det är nödvändigt och låt dem rinna av.

Varva bär och socker i silduken.

Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.

Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.

Lägg på locket.

Täpp till hålet på locket med en kork.

Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.

Häll upp saften på varma flaskor.

Korka.




ANNONS
Av Maria - 25 juni 2016 19:15


Mängd: 1 glas


Ingredienser:

Sockerlag:

½ dl vatten

½ dl socker


2 dl tonic water

½ lime, färskpressad saft

1 enkel espresso

Limeskivor

Basilikablad

Iskuber


Gör så här:

Koka ihop sockerlagen så att sockret smälter.

Låt svalna.

Lägg iskuber, basilikablad och limeskivor i ett glas.

Häll på 2 msk sockerlag och limejuice.

Sedan tonic water till 2/3 av glaset.

Toppa med en enkel espresso.




ANNONS
Av Maria - 25 juni 2016 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g fläskkarré


Kryddpasta:

2 schalottenlökar, skivade

2 vitlöksklyftor, skivade

1 msk hackad ingefära

1 tsk torkad gurkmeja

½ dl cashewnötter

2 stjälkar citrongräs, skivade

2 röda chili, skivade

1 msk råsocker

½ dl matolja

2 dl vatten


Gör så här:

Mixa samtliga ingredienser (utom vattnet) i en matberedare till en kryddpasta.

Häll kryddpastan i en kastrull, tillsätt vattnet och sjud sakta på låg värme i 30 minuter.

Låt kallna.

Skär köttet i ca 1,5 cm stora bitar.

Marinera sedan med kryddpastan i ca 1 timme.

Trä på spett och grilla.

Servera med grillad sallad.

Av Maria - 25 juni 2016 08:48

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 kg gula tomater

2 gula chilifrukter, urkärnade

1 skalad gurka

1 gul paprika

1 schalottenlök, skalad och skivad

2 vitlöksklyftor

3 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja

Salt

Svartpeppar


Örtkrutonger:

2 skivor surdegsbröd

1 msk olivolja

1 kvist persilja, finhackad

1 kvist basilika, finhackad

1 röd chilifrukt, strimlad

Salt


Gör så här:

Sött ugnen på 200 grader.

Plocka brödet i mindre bitar, vänd med olja, örter, salt och peppar.

Torka i ugn ca 15 minuter.

Mixa alla ingredienserna till gazpachon.

Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Servera soppan kall med krutonger.

Garnera gärna med basilika och röd chili.

Av Maria - 25 juni 2016 07:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:

1 kg vattenmelon, gärna kärnfri

2 lime

1 apelsin

½ liter is

Frukt till garnering


Gör så här:

Skär bort skalet och tärna melonen.

Skär bort skalet med en kniv så att fruktköttet blirt synligt på citrusfrukterna och ta bort kärnor.

Tärna frukterna och mixa med resten av ingredienserna i en blender.

Servera direkt.

Garnera med melon-, apelsin- och limeskivor.


Tips:

Tillsätt finrivet skal av ena limen för mer limesmak.

Av Maria - 25 juni 2016 06:30


Antal: 100-120 stycken

Jäsning: 40-60 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

400 g margarin eller smör

½ liter vatten

2 msk salt

½ dl strösocker

½ dl riven ost, helst parmesanost

2 1/4 - 2½ l vetemjöl


Garnering:

Salt


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält fettet och häll blandningen över jästen och rör om.

Tillsätt salt, socker, ost och 2 liter vetemjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.

Arbeta ihop till en deg.

Tillsätt ytterliggare något veemjöl och arbeta degen smidig.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Arbeta den sedan på bakbord.

Rulla ut degen till långa smala längder, över hela plåtens längd.

Det får rum 10-12 längder på varje plåt.

Låt jäsa på varm och dragfri plats omkring 30 minuter.

Pensla med vatten och strö på litet salt.

Dela stängerna i två eller tre delar.

Grädda i 200 grader omkring 15 minuter.

Låt pinnarna svalna på galler utan bakduk.




Av Maria - 24 juni 2016 19:00


Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

1 l vatten

1 stor bit ingefära

1 dl socker

3 ekologiska citroner

2 lime


Gör så här:

Skala och riv ingefäran.

Lägg i vatten och låt koka ca 5 minuter.

Sila och blanda med socker, rör så att sockret smälter.

Låt svalna lite.

Pressa citron och lime och blanda i.

Servera kall med is, skivor av citron och en kvist mynta.




Av Maria - 24 juni 2016 19:00


Antal: 9 stycken

Ugn: 175 grader, 18 minuter


Ingredienser:

2 färska filodegsark

Smör till muffinsplåten

2 dl färska bär, tex blåbär och hallon

1 msk florsocker


Muffinssmet:

1½ dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 ägg

100 g smör, rumsvarmt


Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser till muffinssmeten.

Tillsätt ägg och smör och rör till en jämn smet.

Skär varje filodegsark i 12 fyrkanter.

Lägg 2 bitar (totalt 18 st används) per muffins i en smord muffinsplåt.

Skeda smeten i "filodegsformarna".

Tryck ner bär i smeten och grädda mitt i ugnen ca 18 minuter.

Pudra över florsocker vid garnering.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se