Alla inlägg under juni 2016
Antal: 15-20 stycken
Ingredienser:
400 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 msk mald spiskummin
1 tsk salt
1 dl créme fraiche
Smör
15-20 blötlagda bambupinnar
Gör så här:
Blanda färs med pressad vitlök och övriga kryddor samt créme fraiche till en jämn smet utan att överarbeta den.
Forma färsen till små avlånga bullar som träs på bambupinnar, eventuellet två i varje om det känns ostadigt.
Pensla lammfärsspetten med smält smör och grilla runtom i ca 5 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 165 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
200 g fetaost
2 dl créme fraiche
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja av god kvalitet
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Mosa osten grovt med gaffel.
Rör ner créme fraiche tillsammans med vitlök och en aning peppar.
Rör inte för kraftigt eftersom konsistensen då gärna blir för tunn.
Droppa över olivoljan.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
250 g strimlad gravad lax
6 hårdkokta ägg
1 dl syltlök
6 dl strimlad blandsallad
10 körsbärstomater
1 tsk bruna senapsfrön
Senapsdressing:
1 dl majonnäs
1 créme fraiche
1 msk dijonsenap
1-2 msk grov senap
1-2 msk ättika eller vitvinsvinäger
½ dl hackad dill
Salt
Garnering:
1 citron skuren i sex klyftor
Gör så här:
Hårdkoka äggen och spola dem kalla.
Rör ihop såsen.
Vill man ha mer sting väljer man den större andelen senap och ättika/vinäger.
Skär den gravade laxen i strimlor på ca 1 cm och plocka isär dem.
Blanda det salladsgröna.
En sort duger gott, men för ögat kanske anrättningen blir mer spännande med fler sorter.
Dela körsbärstomaterna,
Blanda hastigt ihop salladen genom att bottna skålen med sallad, strö över laxen och syltlök.
Fördla ägghalvor, strila över dressing och toppa med senapsfrön.
Garnera gärna med citron.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 gemsallad
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
200 g varmrökt lax
Citron
Nobisdressing:
1 ägg
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1½ dl neutral olja
½ dl finskuren gräslök
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Lägg ägget i kokande vatten och låt koka 3 minuter.
Skölj av i kallt vatten.
Skala direkt och gröp ur innehållet i en skål.
Tillsätt vinäger, senap och vispa slät.
Häll i olja, droppvis till att börja med, under omrörning.
Rör i gräslök och smaka av med salt och peppar.
Dela salladen på längden och skär i klyftor.
Pensla med olja och grilla till fin färg på båda sidor.
Salta.
Servera salladen med nobisdressing, varmrökt lax och citron.
Tips:
Man kan byta ut den varmrökta laxen till tex kallrökt lax eller varför inte räkor.
Ingredienser:
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
½ l filmjölk, yoghurt eller créme fraiche
½ dl vispgrädde
½ tsk salt
Tillbehör:
Gurka
Cocktailtomater
Exempel på smaksättning till halv sats färdig ost:
* 1 klyfta pressad vitlök och 2 msk hackad persilja.
* 2 msk finhackad paprika och en aning chilipulver.
* ½ dl krossade valnötter.
* 2 tsk mosad inlagd grönpeppar.
* 1 msk finriven pepparrot.
* 2 msk finhackad gräslök.
Gör så här:
Blanda fil och grädde i en kastrull.
Värm till 40-45 grader som ju är lite hetare än fingervarmt.
Rör hela tiden.
Låt blandningen självrinna i kylskåp genom kaffefilter eller silduk i 3-4 timmar eller gärna över natten.
Blanda den tjocka ostmassan som blir kvar i filtret/duken med salt.
Dela upp ostmassan i två lika stora delar.
Smaksätt respektive del med något av exemplen ovan eller skapa egna favoriter.
Samla ihop ostmassan i plastfolie och som en puck.
Kyl osten.
Inför servering kan man rulla kulor av osten som läggs mellan en gurkskiva och en tomathalva som en glad presentation.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|