Alla inlägg under juni 2016
Antal: 10 bitar
Ingredienser:
4-8 kryddiga korvar
4 pitabröd (gärna tunna libanesiska pitabröd)
150 g körsbärstomater
½ rödlök i ringar
Tzatziki:
½ gurka
3 dl yoghurt (10 %)
½ dl hackad dill
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk olivolja
½ tsk salt
Svartpeppar
Gör så här:
Grovriv gurkan och krama ur vätskan.
Blanda gurkan med yoghurt, dill, vitlök, olja och smaka av med salt och peppar.
Grilla korvarna till fin färg.
Värm bröden på grillen eller i mikro enligt anvisning på förpackningen.
Servera korvarna med pitabröd, tomat, lök och tzatziki.
Antal: 6-8 portioner
Ingredineser:
1 kg lax
Fisklag:
1½ l vatten
½ dl vitvinsvinäger
2 msk salt
2 lagerblad
1 klyftad gul lök
10 vitpepparkorn
Dillstjälkar
Mousse:
1½ dl majonnäs
1½ dl hårt vispad grädde
2 dl créme fraiche
6 gelatinblad
2-3 msk tomatpuré
2 dl finhackad dill
½ tsk salt
Citron
Gör så här:
Koka ihop fisklagen i 10 minuter.
Lägg ner laxen och låt sjuda i 20 minuter - den skall ej koka.
Låt fisken kylas i sin lag.
Ta upp fisken, slå bort spadet och rensa sedan laxen får skinn och ben.
Skär fisken i mindre bitar men spara gärna några fina större bitar till garnering.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Smält gelatinbladen i en matsked vatten över svag värme.
Blanda ihop övriga ingredienser till moussen och rör försiktigt ner gelatinet.
Tillsätt fiskbitarna förutom de stora fina bitarna.
Använd en form med plan botten och lägg de större fina fiskbitarna mot den på ett viss sätt som blir vackert när formen sedan vänds ur, uppochner.
Häll över moussen och ställ i kylskåp 3-4 timmar elelr tills nästa dag.
Inför servering doppas formen i hett vatten för att släppa lättare.
Stjälp upp och garnera med citron och kanske lite dill.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g naturell hård tofu
Marinad:
2 mks japansk soja
1 lime, pressad saft
½ citrongräs, finhackat
½ röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk finriven färsk ingefära
1 tsk finriven gärsk gurkmeja eller 1 tsk torkad
½ msk malen koriander
Tomatsallad:
200 g körsbärstomater
60 g färska böngroddar
1 salladslök, strimlad
½ dl hackad mynta
1 mks olivolja
1 msk flytande honung
1 lime, presssad saft
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Skär tofun i avlånga bitar och vänd runt i marinaden.
Låt stå i rumstemperatur minst 30 minuter, men gärna längre.
Trä tofun på blötlagda spett och grilla runt om till fin färg.
Fintärna tomaterna och vänd varsamt runt med resten av ingredienserna till salladen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
1 ask salta sillfiléer
1 stor purjolök
3-4 dl grädde
1 msk smör
Nymald peppar
1 msk krossade linfrön
Gör så här:
Ugn 175 grader.
Vattna ur sillen, även om den deklareras som urvattnad, i kallt vatten någon timme.
Slå av vattnet och låt filéerna mellanlanda på bakplåtspapper.
Skär eller klipp sillfiléerna i munsbitar som läggs i botten på smörad ugnsfast form.
Strimla purjolöken och lägg över sillen.
Slå på grädden, peppra en aning på toppen och strö över linfrön.
Gratinera i ugn ca 40 minuter eller till dess ytan är gyllenbrun och löken mjuknat helt.
Låt vila/stanna till, innan servering.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2 auberginer
1 hackad rödlök
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 tsk finhackad färsk oregano eller 1 tsk smulad torkad oregano
½ tsk salt
50 g smör
50-100 g riven parmesan
Gör så här:
Ugn 225 grader.
Hacka löksorterna.
Låt hacket svettas mjukt i kastrull med smör.
Tillsätt tomatpuré och tomatkross.
Krydda med salt och oregano.
Låt puttra i 5-10 minuter.
Skär auberginerna i 2 cm tjocka skivor.
Grilla dem hastigt i riktigt het panna och lägg omlott i ugnsfast form.
Slå på tomatröran och toppa med rikligt med parmesan.
Gratinera 10-15 minuter eller tills osten fått gyllenbrun färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|