Alla inlägg under juni 2016

Av Maria - 21 juni 2016 07:15


Antal: 4 portioner


Ingredienser:
600 g blomkål

1 mks olivolja

2 tsk flingsalt

Ev. ½ kruka koriander, hackad

Ev. ½ röd chili, finhackad


Jordnötssås:

1 dl krämig jordnötssmör

1 lime, pressad saft

½ röd chili, finhackad

½ kruka koriander, hackad

½ dl vatten


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till jordnötssåsen.

Skär blomkålen i ca 2 cm tjocka skivor.

Behåll gärna blasten på blomkålen.

Pensla med olja och salta.

Grilla både skivor och buketter som lossnat tills de är mjuka och fått fin färg.


Tips:

Strö koriander och chili över blomkålen och servera med jordnötssåsen.




Av Maria - 21 juni 2016 07:00

Ingredienser:

Vattenmelon

Mild fast fetaost

Färsk basilika


Tillbehör:

Bambupinnar


Gör så här:
Kärna ur melonen och skär i kuber.

Skär osten i samma storlek.

Skölj basilikan och plocka isär de finaste bladen.

Varva melon, ost och basilika.

Kan förberedas i god tid, men bör få vila i kyl tills spetten kan avnjutas.

Av Maria - 20 juni 2016 17:30

Måndag:

Korvlåda: Varva 4 portioner kokt pasta, t.ex skruvar, med 250 g tärnad mager falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i en smörad form. Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 2 dl riven ost. Häll blandningen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter. Servera med strimlad kinakål blandad med krossad ananas.


Tisdag:

Pasta med mustig tomatsås: Tärna 250 g rökt fläsk, skala och finhacka 1 gul lök. Bryn fläsk och lök i lite smör. Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i ca 30 minuter. Krydda med 3 msk finhackad basilika och lite svartpeppar. Koka 350 g tagliatelle. Blanda pastan med såsen och servera med lite riven parmesan eller annan smakrik ost.


Onsdag:

Torskbiff med citronsmak: Skär 400 g torsk i bitar och smaksätt med citronpeppar, salt och 4 msk hackad dill. Forma till biffar. Vänd dem i lite vetemjöl och stek i smör. Servera med potatismos och gröna ärter.


Torsdag:
Ärtsoppa: Blötlägg 400 g gula ärter i 1½ liter vatten och 1 tsk salt över natten. Slå sedan bort vattnet. Koka på nytt upp 1½ liter vatten och 1 tsk salt. Lägg i ärter, 1 tsk timjan och 2 skivade gula lökar. Skumma bort skalen som flyter upp. Låt soppan koka ca 1½ timme eller tills ärterna känns mjuka.


Fredag:

Tunnbrödsrulle med lax: Bred 2 msk gravlaxsås på 4 skivor mjukt tunnbröd. Lägg på strimlad isbergssallad, ca 1 dl på varje bröd. Skiva 6 potatisar och fördela dessa. Skär 8 skivor rökt lax i bitar och lägg laxbitarna på potatisen. Rulla ihop.


Lördag:
Asiatisk gryta.


Söndag:

Västkustsoppa.


Av Maria - 20 juni 2016 17:15

Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.


Nyponsoppa och mandelbiskvier.


Onsdag:

Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.


Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.


Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över. Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen. Ca 20 minuter i 200 grader. Pressad potatis och sallad.


Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.


Fredag:

Bönbiffar: Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor. Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.


Chokladpudding med vispad grädde.


Lördag:

Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.


Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.


Söndag:

Nordafrikanska lammlägg: Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong. Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.


Zabaglione och fruktsallad.

Av Maria - 20 juni 2016 17:15

Måndag:

Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.


Färsk frukt.


Tisdag:

Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.


Nykokt ljummen fruktkompott.


Onsdag:

Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.


Glass.


Torsdag:

Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.


Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.


Fredag:

Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.


Sorbet, frysdisken.


Lördag:

Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.


Fikon med valnötscreme: Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig. Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch. Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.


Söndag:

Lax- och spenatpaj, blandad sallad.


Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.

Av Maria - 20 juni 2016 17:15

Måndag:

Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar. Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter. Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna. Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan. Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap: Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten. Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple. Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör. Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter. Låt alltsammans steka några minuter. Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar. Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa: Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar. Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong. Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron. Ta upp grönsakerna med hålslev. Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm. Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik. Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa: Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna. Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan. Smaka av med salt och peppar. Arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter). Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter. Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp. Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron. Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter. Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt. Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater: Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra. Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör. Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong. Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche. Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter. Späd eventuellt med lite vatten.

Av Maria - 19 juni 2016 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g mörk choklad, 70% kakaohalt eller mer

2 ägg

2 krm vaniljpulver

1½ dl vispgrädde

Lite kokosflagor


Gör så här:

Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro.

Vispa äggen tillsammans med vaniljpulver.

Vispa också grädden.

Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten och blanda sedan med den vispade grädden.

Häll upp i fyra små skålar och toppa med kokosflagor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards