Alla inlägg under juni 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g blomkål
1 mks olivolja
2 tsk flingsalt
Ev. ½ kruka koriander, hackad
Ev. ½ röd chili, finhackad
Jordnötssås:
1 dl krämig jordnötssmör
1 lime, pressad saft
½ röd chili, finhackad
½ kruka koriander, hackad
½ dl vatten
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till jordnötssåsen.
Skär blomkålen i ca 2 cm tjocka skivor.
Behåll gärna blasten på blomkålen.
Pensla med olja och salta.
Grilla både skivor och buketter som lossnat tills de är mjuka och fått fin färg.
Tips:
Strö koriander och chili över blomkålen och servera med jordnötssåsen.
Ingredienser:
Vattenmelon
Mild fast fetaost
Färsk basilika
Tillbehör:
Bambupinnar
Gör så här:
Kärna ur melonen och skär i kuber.
Skär osten i samma storlek.
Skölj basilikan och plocka isär de finaste bladen.
Varva melon, ost och basilika.
Kan förberedas i god tid, men bör få vila i kyl tills spetten kan avnjutas.
Måndag:
Korvlåda: Varva 4 portioner kokt pasta, t.ex skruvar, med 250 g tärnad mager falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i en smörad form. Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 2 dl riven ost. Häll blandningen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter. Servera med strimlad kinakål blandad med krossad ananas.
Tisdag:
Pasta med mustig tomatsås: Tärna 250 g rökt fläsk, skala och finhacka 1 gul lök. Bryn fläsk och lök i lite smör. Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i ca 30 minuter. Krydda med 3 msk finhackad basilika och lite svartpeppar. Koka 350 g tagliatelle. Blanda pastan med såsen och servera med lite riven parmesan eller annan smakrik ost.
Onsdag:
Torskbiff med citronsmak: Skär 400 g torsk i bitar och smaksätt med citronpeppar, salt och 4 msk hackad dill. Forma till biffar. Vänd dem i lite vetemjöl och stek i smör. Servera med potatismos och gröna ärter.
Torsdag:
Ärtsoppa: Blötlägg 400 g gula ärter i 1½ liter vatten och 1 tsk salt över natten. Slå sedan bort vattnet. Koka på nytt upp 1½ liter vatten och 1 tsk salt. Lägg i ärter, 1 tsk timjan och 2 skivade gula lökar. Skumma bort skalen som flyter upp. Låt soppan koka ca 1½ timme eller tills ärterna känns mjuka.
Fredag:
Tunnbrödsrulle med lax: Bred 2 msk gravlaxsås på 4 skivor mjukt tunnbröd. Lägg på strimlad isbergssallad, ca 1 dl på varje bröd. Skiva 6 potatisar och fördela dessa. Skär 8 skivor rökt lax i bitar och lägg laxbitarna på potatisen. Rulla ihop.
Lördag:
Asiatisk gryta.
Söndag:
Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.
Färsk frukt i säsong.
Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.
Nyponsoppa och mandelbiskvier.
Onsdag:
Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.
Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.
Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över. Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen. Ca 20 minuter i 200 grader. Pressad potatis och sallad.
Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.
Fredag:
Bönbiffar: Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor. Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.
Chokladpudding med vispad grädde.
Lördag:
Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.
Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.
Söndag:
Nordafrikanska lammlägg: Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong. Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.
Zabaglione och fruktsallad.
Måndag:
Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme: Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig. Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch. Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Måndag:
Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar. Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter. Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna. Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan. Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap: Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten. Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple. Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör. Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter. Låt alltsammans steka några minuter. Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar. Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa: Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar. Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong. Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron. Ta upp grönsakerna med hålslev. Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm. Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik. Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa: Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna. Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan. Smaka av med salt och peppar. Arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter). Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter. Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp. Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron. Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter. Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt. Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater: Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra. Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör. Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong. Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche. Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter. Späd eventuellt med lite vatten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt eller mer
2 ägg
2 krm vaniljpulver
1½ dl vispgrädde
Lite kokosflagor
Gör så här:
Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro.
Vispa äggen tillsammans med vaniljpulver.
Vispa också grädden.
Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten och blanda sedan med den vispade grädden.
Häll upp i fyra små skålar och toppa med kokosflagor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|