Alla inlägg under juli 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 vita brödskivor
1½ dl vatten
1 msk potatismjöl
500 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära eller ½ dl finstrimlade basilikablad
1 ägg
Tomatsås:
1 gul lök i tärningar
1 msk olivolja
100 g skivade champinjoner
1 förpackning, ca 500 g, krossade tomater
1 tärning köttbuljong
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 tsk dragon
2 msk tomatpuré
Tillbehör:
Kokt pasta
Gör så här:
Bryt sönder brödet i vatten.
Tillsätt potatismjöl och låt stå medan du blandar färsen.
Arbeta färsen med salt, ingefära och ägg.
Rör ner brödblandningen och arbeta färsen smidig.
Forma den till valnötsstora köttbullar och lägg dem på en skärbräda.
Fräs lök och champinjoner i en kastrull.
Tillsätt tomater och köttbuljong, smaksätt med salt, peppar, dragon och tomatpuré.
Låt koka ca 5 minuter.
Späd ev. med lite vatten.
Lägg i köttbullarna och sjud på svag värme ca 5 minuter.
Servera med nykokt pasta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kungsräkor
Limeklyftor
Marinad:
4 finhackade vitlöksklyftor
1 skivad röd chili
1 pressade lime, saften
1 dl grovhackad persilja
½ dl olivolja
Salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt med räkorna.
Låt marinera i kyl minst 1 timme, gärna längre.
Grilla ca 1 minut per sida.
Servera med limklyftor som försnacks på grillfesten.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
Ca 600 g fisk & skaldjur (vit fiskfilé, laxfilé, färska räkor av modell större, musslor utan skal)
1 gul paprika
1 röd paprika
1 lök
Saften av 2 lime
50 g smält smör
Salt
Peppar
5-12 bambupinnar
Gör så här:
Blötlägg bambupinnarna i kallt vatten en halvtimme så att de hinner suga åt sig fukt och därmed inte brinner så lätt.
Skär fiskfiléerna i kuber om ca 1½ cm.
Skär paprika och lök i samma storlek.
Blanda fisk och skaldjur och lägg der i en plastpåse eller bunke/skål.
Pressa över limesaft och krydda med salt och peppar.
Låt vila i kylskåp tills det är dags att trä upp råvarorna på spett.
Varva då fisk, skaldjur, paprika och lök och använd dubbla spett om det verkar bli ostadigt.
Pensla spetten med smält smör.
Grilla dem hastigt ca 1 minut per sida och inte över den hetaste glöden.
Servera gärna med tryffelaioli.
Antal: 4 personer
Tid: 30 minuter + 1 dygn i kylen
Ingredienser:
1 burk inläggningssill, 420 g
1 rödlök
1 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
1 lagerblad
Lag:
1 dl vatten
½ dl saft från apelsin
1 dl ättikssprit, 12%
½ dl flytande honung
1 dl socker
Dekorering:
½ stor apelsin
Gör så här:
Lag:
Koka upp vatten, apelsinsaft, ättikssprit, honung och socker.
Låt lagen kallna.
Skölj sillen noga och skär den i 1½ cm breda bitar.
Skala löken och skiva tunt.
Krossa kryddpepparkornen lätt.
Varva sillen, löken och kryddorna i en burk.
Häll över den kalla lagen.
Låt sillen stå i ett dygn i kylen.
Skär apelsinen i tunna bitar och dekorera vid servering.
Antal: 4 personer
Tid: 25 minuter + 1 dygn i kylen
Ingredienser:
1 burk inläggningssill, 420 g
1 äpple
3 msk finhackad gul lök
1 msk hackad gräslök
3 msk kapris
2 msk hackad ättiksgurka
3 dl majonnäs
2 msk ketchup
½ tsk curry
Garnering:
Rödlök
Gör så här:
Skölj inläggningssillen och låt den rinna av.
Skär den i 2-3 cm breda bitar.
Finhacka äpplet och blanda med resten av ingredienserna förutom sillen.
Vänd ner sillen i blandningen.
Låt stå minst ett dygn i kylen.
Dekorera gärna med tunna ringar av rödlök.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
2 st mogna avokado
2 msk smält smör
1-2 tsk sambal oelek
4 st äggulor
4 msk riven ost
Salt
Gör så här:
Dela avokadon, strö på salt och lägg en gula i hålet efter kärnan.
Rör ut sambal i smör och ringla det över ägg och avokado.
Strö på riven ost och baka i ugn, ca 8-10 minuter i 200 grader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|