Alla inlägg under juli 2016

Av Maria - 28 juli 2016 13:00

Ingredienser:

Röda vinbär

Svarta vinbär


Gör så här:

Skölj bären väl och låt dem rinna av.

Driv bären genom en köttkvarn och pressa därefter genom en silduk.

Eller pressa bären i en råsaftcentrifug.

Häll juicen i små portionsförpackningar och frys dem.

När juicen skall användas kan man tillsätta vatten och ev. lite socker eftersom syran är mycket koncentrerad.

Av Maria - 28 juli 2016 09:00

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

1½ dl florsocker

2 äggulor

1 ägg

Rivet skal av ½ citron

2 dl (120 g) vetemjöl

½ tsk bakpulver


Maräng:

2 äggvitor

4 msk socker

25 skållad, strimlad mandel

75 g russin


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt gulorna, ägget, citronskalet, mjölet och bakpulvret.

Bred ut smeten i smord långpanna eller folieform, 20*30 cm.

Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.

Bred marängen över smeten, strö på mandeln och russinen.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter.

Skär den i bitar och låt den kallna i formen.

Av Maria - 28 juli 2016 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Smör eller kokosfett för stekning

400 g morot

2-3 dl vatten

1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde

Saften av 1 lime

Salt 

Peppar

250 g pancetta (italienskt sidfläsk, annars vanlig bacon)

1 färgglad motor till toppingen

30 g ärtskott


Gör så här:

Hacka löken och riv eller pressa vitlöken.

Fräs i smör eller kokosfett i en en kastrull.

Skala och skär morötterna i bitar.

Lägg i kastrullen och häll på vatten så att det täcker.

Koka tills morötterna är mjuka.

Tillsätt kokosmjölk eller kokosgrädde och mixa slätt.

Smaka av med limesaft, salt och peppar.

Knaperstek pancettan.

Skala och skär moroten i tunna skivor.

Servera soppan med pancettan, morotsskivorna och ärtskotten.

Av Maria - 27 juli 2016 15:15

Antal: 4 plåtstora bröd

Ugn: 175-200 grader, ca 45 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

1 liter vatten

2 dl hirs

2 dl rismjöl

1 dl sesamfrön

1 dl hela linfrön

½ dl solroskärnor

1 dl kokosflingor

2 mks majsolja eller annan neutral olja

3 msk flingsalt


Gör så här:

Koka vatten och hirs enligt anvisningarna på förpackningen.

Blanda hirs, rismjöl, sesamfrön, linfrön, solroskärnor, kokos och majsolja.

Rör till en lös deg.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och stryk ut 1/4 av degen i ett runt lager över hela pappret.

Lägg ev ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen, men ta sedan bort det.

Strö på flingsalt.

Grädda två plåtar åt gången i ugnen cirka 45 minuter.

Vänd på brödet och grädda ytterligare 10 minuter på andra sidan.

Bryt bröden i mindre bitar och förvara dem i en låda eller burk med lock.

Av Maria - 27 juli 2016 15:00

Antal: 1 portion

 

Ingredienser:

2 dl sojamjölk eller mandelmjölk

20 g proeteinpulver, osötat

1 msk linfrömjöl (enklast att mala själv i matberedare)

Tillsätt ett par msk frysta eller färska hallon


Gör så här:

Blanda allt i mixer eller matberedare.

Servera med hallon.

Av Maria - 27 juli 2016 13:15

Antal: 30-35 stycken

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

60 g (ca 1 dl) korinter

1 ägg

Knappt 1 dl socker

3 dl vetmjöl

1 tsk bakpulver


Gör så här:
Smält matfettet, låt det kallna och rör det vitt.

Skölj korinterna i hett vatten och torka dem (sätt dem på ett papper i ugnen några ögenblick).

Rör ägg och socker vitt och poröst.

Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret.

Rör ner de kalla korinterna och det rörda smöret.

Lägg degen i små klickar med ganska stora mellanrum på väl smord plåt.

Gräddas i 175 grader, 12-15 minuter.

(Sätt en extra plåt under).

Av Maria - 27 juli 2016 13:00

Antal: 60-65 stycken

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller margarin

2½ dl socker

1 msk vaniljsocker

1 tsk hjorthornssalt löst i 1 msk vatten

6 dl vetmjöl


Gör så här:
Smöret bryns försiktigt under omrörning i en kastrull.

Det får inte bli för mörkt.

Hälls i en skål och sockret tillsätts, medan smöret är hett.

Får kallna och rörs ljust och poröst.

Hjorthornssaltet, upplöst i vatten, tillsätts liksom vaniljsocker och mjöl.

Forma med sked till runda kakor som gräddas på dubbla plåtar i knappt 175 grader 20-25 minuter eller tills kakorna spruckit något på ytan.

De färdiggräddade kakorna ska inte vara avsevärt mörkare än degen.

Kakorna blir porösa vid låg värme men vid för stark blir de hårda.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards