Alla inlägg under juli 2016
Ingredienser:
Röda vinbär
Svarta vinbär
Gör så här:
Skölj bären väl och låt dem rinna av.
Driv bären genom en köttkvarn och pressa därefter genom en silduk.
Eller pressa bären i en råsaftcentrifug.
Häll juicen i små portionsförpackningar och frys dem.
När juicen skall användas kan man tillsätta vatten och ev. lite socker eftersom syran är mycket koncentrerad.
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
1½ dl florsocker
2 äggulor
1 ägg
Rivet skal av ½ citron
2 dl (120 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
Maräng:
2 äggvitor
4 msk socker
25 skållad, strimlad mandel
75 g russin
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt gulorna, ägget, citronskalet, mjölet och bakpulvret.
Bred ut smeten i smord långpanna eller folieform, 20*30 cm.
Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
Bred marängen över smeten, strö på mandeln och russinen.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter.
Skär den i bitar och låt den kallna i formen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett för stekning
400 g morot
2-3 dl vatten
1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde
Saften av 1 lime
Salt
Peppar
250 g pancetta (italienskt sidfläsk, annars vanlig bacon)
1 färgglad motor till toppingen
30 g ärtskott
Gör så här:
Hacka löken och riv eller pressa vitlöken.
Fräs i smör eller kokosfett i en en kastrull.
Skala och skär morötterna i bitar.
Lägg i kastrullen och häll på vatten så att det täcker.
Koka tills morötterna är mjuka.
Tillsätt kokosmjölk eller kokosgrädde och mixa slätt.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Knaperstek pancettan.
Skala och skär moroten i tunna skivor.
Servera soppan med pancettan, morotsskivorna och ärtskotten.
Antal: 4 plåtstora bröd
Ugn: 175-200 grader, ca 45 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1 liter vatten
2 dl hirs
2 dl rismjöl
1 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
½ dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
2 mks majsolja eller annan neutral olja
3 msk flingsalt
Gör så här:
Koka vatten och hirs enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda hirs, rismjöl, sesamfrön, linfrön, solroskärnor, kokos och majsolja.
Rör till en lös deg.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och stryk ut 1/4 av degen i ett runt lager över hela pappret.
Lägg ev ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen, men ta sedan bort det.
Strö på flingsalt.
Grädda två plåtar åt gången i ugnen cirka 45 minuter.
Vänd på brödet och grädda ytterligare 10 minuter på andra sidan.
Bryt bröden i mindre bitar och förvara dem i en låda eller burk med lock.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 dl sojamjölk eller mandelmjölk
20 g proeteinpulver, osötat
1 msk linfrömjöl (enklast att mala själv i matberedare)
Tillsätt ett par msk frysta eller färska hallon
Gör så här:
Blanda allt i mixer eller matberedare.
Servera med hallon.
Antal: 30-35 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
60 g (ca 1 dl) korinter
1 ägg
Knappt 1 dl socker
3 dl vetmjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält matfettet, låt det kallna och rör det vitt.
Skölj korinterna i hett vatten och torka dem (sätt dem på ett papper i ugnen några ögenblick).
Rör ägg och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret.
Rör ner de kalla korinterna och det rörda smöret.
Lägg degen i små klickar med ganska stora mellanrum på väl smord plåt.
Gräddas i 175 grader, 12-15 minuter.
(Sätt en extra plåt under).
Antal: 60-65 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt löst i 1 msk vatten
6 dl vetmjöl
Gör så här:
Smöret bryns försiktigt under omrörning i en kastrull.
Det får inte bli för mörkt.
Hälls i en skål och sockret tillsätts, medan smöret är hett.
Får kallna och rörs ljust och poröst.
Hjorthornssaltet, upplöst i vatten, tillsätts liksom vaniljsocker och mjöl.
Forma med sked till runda kakor som gräddas på dubbla plåtar i knappt 175 grader 20-25 minuter eller tills kakorna spruckit något på ytan.
De färdiggräddade kakorna ska inte vara avsevärt mörkare än degen.
Kakorna blir porösa vid låg värme men vid för stark blir de hårda.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|