Alla inlägg under juli 2016
Måndag:
Pasta med grön ärtpesto: Mixa 3 dl kokta ärter, 1 dl riven parmesan, 1 dl olivolja och 1 dl rostade och saltade solrosfrön. Blanda med nykokt pasta och ringla över extra olivolja.
Krämig fruktyoghurt.
Tisdag:
Rödbetor, ugnsbakade i klyftor med olja och flingsalt. Servera på salladsbädd med getost, honung, gurka och solrosfrön.
Chokladsemla - lite kakao och florsocker i grädden och mörk chokladhack i mandelmassan.
Onsdag:
Cornflakesstekta laxnuggets, pommes frites och apelsin- och ingefärsmajo.
Mixa 4 dl frysta blandade bär, ½ dl socker och 3-4 dl crème fraiche. Fördela i glas, servera genast.
Torsdag:
Färsfyllda kåldolmar med sky, lingon och kokt potatis.
Passionsfrukt och hallon.
Fredag:
Frasiga smördegsknyten med späda skott och sallad till med avokado, sparris och blandade bönor.
Ugnsstekta bananer: Dela bananer på längden, lägg i ugnsform. Pensla med lönnsirap och limesaft, stek ca 10 minuter i 225 grader. Vispad grädde till.
Lördag:
Getost- och pestolasagne: Varva lasagneplattor med kokta linser, avrunnen bladspenat, bechamelsås och rikligt med smulad getost och grön pestoröra. Sås och riven gratängost överst, ca 25 minuter i 200 grader.
Mixa 1 liter snoppade jordgubbar med 1 burk sötad kondenserad mjölk. Frys ca 2 timmar, rör om då och då. Servera i små bägare.
Söndag:
Flygande Jacob: Rensa en färdiggrillad kyckling och lägg i ugnssäker form. Vispa grädde, blanda med chilisås och bre över kycklingen. Fördela bananskivor och jordnötter över chiligrädden. Gratinera ca 15 minuter i 175 grader. Ris och sallad till.
Krustader fyllda med choklad-philadelphia, garnera med hallon.
Måndag:
Kokt torsk med ägg- och persiljesås, pressad potatis och bladspenat.
Fruktspett: Trä bitar av ananas, banan, jordgubbar mm på träspett, varva med marshmallows.
Tisdag:
Ramslökssoppa, grovt fullkornsbröd, smör och ost.
Klassisk semla eller hetvägg.
Onsdag:
Smaksätt vit grundsås med örter och rikligt med riven parmesan. Bryn skivor av fläskfilé och låt dem puttra i såsen. Quinoa och ugnsrostade rotsaker till.
Sagosoppa tex vit- eller röd sagosoppa.
Torsdag:
Bryn hastigt kokt gnocchi i msör i panna. Vänd ihop med smulad ädelost, knaperstekt bacon, frästa champinjoner och rucola.
Färsk frukt i säsong.
Fredag:
Smörstek pankopanerad sejfilé och rulla in i naanbröd med sallad, pressad lime, tärnad gurka och gräddfil med pressad vitlök.
Cashewbollar: Mixa 3 dl cashewnötter och 3 msk honung slätt. Tillsätt ev lite vatten. Forma bollar och rulla i sesamfrö. Förvara i kyl.
Lördag:
Spelt-otto med bacon, svamp och tomater.
Macarons (franska mandelmaränger).
Söndag:
Helstekt lammfile: Bryn i panna runt om, salta, peppra och efterstek i ugn till 70 graders innertemperatur. Bulgursallad med fint strimlad paprika, ägghalvor och oliver samt sky till.
Polkagrisglass med varm kolasås.
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
60 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
50 g (3/4 dl) sötmandel
50 g (4/4 dl) salta mandlar
Gör så här:
Blanda mjöl, kakao och bakpulver.
Rör smöret smidigt.
Tillsätt sockret och ägget.
Blanda ner mjölet och de hela mandlarna.
Rulla ut degen till 4 cm breda längder och lägg dem på smord plåt.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna och skär dem i 2-3 cm breda bitar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl hackad persilja
1 dl hackad basilika
2 schalottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
2 msk flytande honung
1 lime, finriver skal (endast det gröna)
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|