Alla inlägg under augusti 2016

Av Maria - 28 augusti 2016 11:29

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 aubergine

1 msk tahini

½ tsk salt

1 msk pressad citronsaft

2 krm spiskummin

1 krm svartpeppar

1 dl grekisk yoghurt


Garnering:

2 msk rostade sesamfrön

½ dl hackad persilja


Gör så här:

Stick hål i skalet på auberginen med t.ex en gaffel.

Grilla auberginen tills skalet mörknar och spricker, ca 8 minuter.

Låt svalna.

Dra av skalet.

Skär auberginen i tärningar, ca 1*1 cm.

Blanda ihop resten av ingredienserna till en sås.

Vänd ner aubergingen i såsen.

Garnera med sesamfrön och persilja.

Av Maria - 28 augusti 2016 10:29

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl bulgur

150 g vitost

1 dl valnötter

6 tomater

1 gurka

1 dl hackad dill

15 svarta oliver

Saften av ½ citron

3 msk olivolja

1 tsk salt


Gör så här:

Koka bulgur enligt anvisnigar på förpackningen.

Bryt osten i mindre bitar.

Grovhacka nötterna.

Skär tomaterna i grova bitar.

Skala, dela och kärna ur gurkan.

Skär den i halvmånar.

Blanda ihop alla ingredienser till tabbouleh.

Av Maria - 28 augusti 2016 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

1 stor morot

400 g fast potatis

½ blomkålshuvud

2 msk rapsolja

1½ msk garam masala

1 tsk gurkmeja

1 tsk malen koriander

2 dl röda linser

5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

400 ml kokosgrädde

1 mango

½ lime, 1 msk pressad saft

2 dl gröna ärtor

Salt


Till servering:

Basmatiris

Mezeyoghurt

Naanbröd


Till garnering:

Garnera gärna med mynta


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök.

Dela, kärna ur och hacka chilin.

Skala och skär moroten i ca ½ cm stora tärningar.

Skala och skär potatisen i ca 2 cm stora bitar.

Skär blomkålen i små buketter.

Stek löken, vitlöken, chilin och morötterna i oljan i en gryta tills löken är mjuk.

Rör ner kryddorna och stek ytterligare 2 minuter.

Tillsätt linserna, potatisen, buljongen och kokosgrädden och låt sjuda ca 12 minuter.

Vänd ner blomkålen och sjud ytterligare ca 3 minuter.

Skala och skär mangon i ca 2 cm stora tärningar.

Pressa limen.

Tillsätt mango, limesaft och ärter i grytan och smaka av med salt.

Servera grytan med kokt basmatiris, mezeyoghurt och naanbröd.

Garnera gärna med mynta.

Av Maria - 27 augusti 2016 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g skalade räkor

½ dl turkisk yoghurt

½ gurka

2 msk koriander


Marinad:

½ dl pressad citronsaft

½ msk olivolja

½ tsk salt

½ hackad röd chili

1 tsk flytande honung


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till marinaden.

Lägg räkorna i marinaden, låt stå i kyl ca 1 timme.

Ta upp räkorna och låt dem rinna av, men spara marinaden.

Blanda marinaden med yoghurten.

Skala, kärna ur och skär gurkan i tärningar, blanda med yoghurtmarinaden och fördela i glas.

Toppa med räkorna och strö över koriander.

Av Maria - 27 augusti 2016 07:54

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 ägg

½ tsk salt

1½ krm vitpeppar

1 msk rödvinsvinäger

2 msk schalottenlök

½ tsk vitlök

½ tsk fransk senap

2 dl olja

1 msk gräslök

4 skivor formfranska

1 påse färsk bladspenat (á 150 g)

1 burk lyxräkor i lake (á 390 g)

1 burk kräftstjärtar i lake (á 390 g)


Gör så här:

Lägg ner ägget i kokande vatten i ca 2 minuter.

Kyl snabbt av i kallt vatten.

Blanda salt, peppar, vinäger, hackad schalottenlök, vitlök och senap i en skål.

Knäck i ägget, skrapa i hela innehållet och vispa ihop med övriga ingredienser.

Tillsätt oljan lite i taget under vispning, gärna med en elvisp.

Blanda i finskuren gräslök.

Rosta brödskivor och skär bort kanterna.

Fräs bladspenaten i lite olivolja och smaka av med salt och peppar.

Låt skaldjuren rinna av.

Fördela spenaten på toasterna.

Toppa med räkor och kräftstjärtar.

Skeda över såsen.


Tips!

Ledsen sallad blir snabbt pigg om du lägger den i iskallt vatten.

Av Maria - 27 augusti 2016 07:46

Antal: 8 portioner

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

150 g smör

1½ dl strösocker eller rårörsocker

½ dl vispgrädde

½ dl ljus sirap

2 dl mandelmjöl

4 dl havregryn

1 msk riven ingefära


Fyllning:

500 g rabarber

1 dl strösocker

1 msk potatismjöl


Till servering:

Vaniljvisp, kesella dulce de leche eller vispad grädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Pajdeg:

Smält smöret och rör samman med resten av ingredienserna.


Fyllning:

Ansa rabarbern och skär den i bitar.

Blanda socker och potatismjöl med rabarbern.

Häll den i en ugnssäker form, ca 28 cm i diameter.

Fördela pajdegen ovanpå.


Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.


Till servering:

Servera med vaniljvisp, kesella dulce de leche eller grädde.


Tips:

Bra grundrecept till paj, använd t.ex bär, persikor, färska aprikoser, äpplen, päron m.m

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards