Alla inlägg under augusti 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 aubergine
1 msk tahini
½ tsk salt
1 msk pressad citronsaft
2 krm spiskummin
1 krm svartpeppar
1 dl grekisk yoghurt
Garnering:
2 msk rostade sesamfrön
½ dl hackad persilja
Gör så här:
Stick hål i skalet på auberginen med t.ex en gaffel.
Grilla auberginen tills skalet mörknar och spricker, ca 8 minuter.
Låt svalna.
Dra av skalet.
Skär auberginen i tärningar, ca 1*1 cm.
Blanda ihop resten av ingredienserna till en sås.
Vänd ner aubergingen i såsen.
Garnera med sesamfrön och persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl bulgur
150 g vitost
1 dl valnötter
6 tomater
1 gurka
1 dl hackad dill
15 svarta oliver
Saften av ½ citron
3 msk olivolja
1 tsk salt
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisnigar på förpackningen.
Bryt osten i mindre bitar.
Grovhacka nötterna.
Skär tomaterna i grova bitar.
Skala, dela och kärna ur gurkan.
Skär den i halvmånar.
Blanda ihop alla ingredienser till tabbouleh.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 stor morot
400 g fast potatis
½ blomkålshuvud
2 msk rapsolja
1½ msk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
2 dl röda linser
5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
400 ml kokosgrädde
1 mango
½ lime, 1 msk pressad saft
2 dl gröna ärtor
Salt
Till servering:
Basmatiris
Mezeyoghurt
Naanbröd
Till garnering:
Garnera gärna med mynta
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.
Dela, kärna ur och hacka chilin.
Skala och skär moroten i ca ½ cm stora tärningar.
Skala och skär potatisen i ca 2 cm stora bitar.
Skär blomkålen i små buketter.
Stek löken, vitlöken, chilin och morötterna i oljan i en gryta tills löken är mjuk.
Rör ner kryddorna och stek ytterligare 2 minuter.
Tillsätt linserna, potatisen, buljongen och kokosgrädden och låt sjuda ca 12 minuter.
Vänd ner blomkålen och sjud ytterligare ca 3 minuter.
Skala och skär mangon i ca 2 cm stora tärningar.
Pressa limen.
Tillsätt mango, limesaft och ärter i grytan och smaka av med salt.
Servera grytan med kokt basmatiris, mezeyoghurt och naanbröd.
Garnera gärna med mynta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g skalade räkor
½ dl turkisk yoghurt
½ gurka
2 msk koriander
Marinad:
½ dl pressad citronsaft
½ msk olivolja
½ tsk salt
½ hackad röd chili
1 tsk flytande honung
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg räkorna i marinaden, låt stå i kyl ca 1 timme.
Ta upp räkorna och låt dem rinna av, men spara marinaden.
Blanda marinaden med yoghurten.
Skala, kärna ur och skär gurkan i tärningar, blanda med yoghurtmarinaden och fördela i glas.
Toppa med räkorna och strö över koriander.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 ägg
½ tsk salt
1½ krm vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
2 msk schalottenlök
½ tsk vitlök
½ tsk fransk senap
2 dl olja
1 msk gräslök
4 skivor formfranska
1 påse färsk bladspenat (á 150 g)
1 burk lyxräkor i lake (á 390 g)
1 burk kräftstjärtar i lake (á 390 g)
Gör så här:
Lägg ner ägget i kokande vatten i ca 2 minuter.
Kyl snabbt av i kallt vatten.
Blanda salt, peppar, vinäger, hackad schalottenlök, vitlök och senap i en skål.
Knäck i ägget, skrapa i hela innehållet och vispa ihop med övriga ingredienser.
Tillsätt oljan lite i taget under vispning, gärna med en elvisp.
Blanda i finskuren gräslök.
Rosta brödskivor och skär bort kanterna.
Fräs bladspenaten i lite olivolja och smaka av med salt och peppar.
Låt skaldjuren rinna av.
Fördela spenaten på toasterna.
Toppa med räkor och kräftstjärtar.
Skeda över såsen.
Tips!
Ledsen sallad blir snabbt pigg om du lägger den i iskallt vatten.
Antal: 8 portioner
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
150 g smör
1½ dl strösocker eller rårörsocker
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
2 dl mandelmjöl
4 dl havregryn
1 msk riven ingefära
Fyllning:
500 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Till servering:
Vaniljvisp, kesella dulce de leche eller vispad grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Pajdeg:
Smält smöret och rör samman med resten av ingredienserna.
Fyllning:
Ansa rabarbern och skär den i bitar.
Blanda socker och potatismjöl med rabarbern.
Häll den i en ugnssäker form, ca 28 cm i diameter.
Fördela pajdegen ovanpå.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Till servering:
Servera med vaniljvisp, kesella dulce de leche eller grädde.
Tips:
Bra grundrecept till paj, använd t.ex bär, persikor, färska aprikoser, äpplen, päron m.m
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|