Alla inlägg under augusti 2016

Av Maria - 26 augusti 2016 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ färsk jalapeño eller 1 msk avrunnen inglagd

1 förpackning (á 150 g) majs

2 msk smör

1 msk vetemjöl

1½ dl mjölk

150 g riven västerbottenost

Salt

Svartpeppar


Exempel till servering:

Pulled chicken

sallad

Tomater

Gurka

Avokado

Lime

Rödlök

Gräddfil

Tortillabröd

Nachos


Gör så här:

Hacka jalapeñon (ta bort kärnorna om den är färsk).

Låt majsen rinna av i en sil.

Smält smöret i en kastrull på svag värme.

Blanda ner mjölet och rör till en slät redning.

Tillsätt mjölken, koka upp under omrörning och låt sjuda ca 1 minut.

Dra av kastrullen från värmen, tillsätt osten och rör tills den har smält.

Vänd ner jalapeñon och majsen.

Smaka av med salt och peppar.

Servera som tillbehör på en tex-mex buffé.

ANNONS
Av Maria - 26 augusti 2016 05:45

Antal: 1 rulltårta

Ugn: 225-250 grader, 5-8 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl socker

Knappt 3/4 dl (50 g) potatismjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:

75 g margarin eller smör

1½ dl florssocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk finhackade apelsinskal eller marmelad

1½ - 2 msk kakao


Gör så här:
Vispa äggen och sockret riktigt pösigt för hand 10-15 minuter, med elvisp 6 minuter.

Sikta ner potatismjölet, blandat med bakpulvret.

Häll smeten på osmort smörpapper i en långpanna 27*35 cm eller i en papperslåda.

Grädda kakan i 225-250 graders ugnsvärme 5-8 minuter.

Stjälp upp kakan på ett lättsockrat papper.

Pensla med kallt vatten på undersidan så lossnar kakan lätt.

Låt den kallna, bred på fyllningen och rulla ihop kakan.


Fyllningen:

Rör matfettet smidigt till fyllningen.

Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen porös.

ANNONS
Av Maria - 25 augusti 2016 13:30

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

2 ägg

250 g färskpotatis

1 dl vetemjöl

2 dl gräddfil

1 tsk salt

3 msk klarifierat smör

½ dl hackad dill


Gör så här:

Dela äggen.

Lägg vitorna  i en bunke och gulorna i en annan.

Vispa äggvitorna till ett löst skum.

Tvätta och riv potatisen grovt.

Blanda potatisen med äggulorna, mjöl, 1 dl gräddfil och salt.

Rör till en jämn smet.

Vänd ner äggvitan.

Stek plättarna i smör i en stekpanna, ca 2½ minuter på varje sida.

Strö över dill och servera med resten av gräddfilen.

Av Maria - 25 augusti 2016 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
8 tomater

4 salladslökar


Dressing:
3 msk klarifierat smör

1 krm svartpeppar

2 msk rödvinsvinäger

1 msk japansk soja

1 krm salt


Gör så här:

Grilla tomaterna ca 2 minuter på hög värme

Grilla salladslökarna ca 1 minut.

Smält smöret och rör ner peppar, vinäger, soja och salt.

Skär tomaterna och salladslöken i grova bitar och lägg dem på ett fat.

Ringla dressingen över tomatsalladen.

Av Maria - 25 augusti 2016 05:51

Antal: 1 rulltårta

Ugn: 225-250 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl socker

1 1/4 dl (75 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:
1½ - 2 dl sylt, mos eller gelé


Gör så här:

Vispa äggen och sockret till ett fast och pösigt skum.

Blanda mjölet och bakpulvret, rör ner det i smeten.

Häll den på osmort smörpapper i en långpanna eller pappersform, 30*40 cm.

Grädda kakan i 225-250 graders ugnsvärme omkring 5 minuter.

Stjälp upp kakan på lätt sockrat papper.

Pensla kallt vatten över hela pappret på kakan så lossnar det lätt.

Bred genast på fyllningen och rulla ihop kakan på längden.

Låt rulltårtan ligga med skarven ner och låt den bli kall innan den skärs i bitar.

Av Maria - 24 augusti 2016 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g fläskkarré


Yoghurtmarinad:

1 hackad vitlöksklyfta

2 dl grekisk yoghurt

1 msk hackad oregano

1 msk hackad dill

1 tsk salt


Tillberhör:

Citronhalvor


Gör så här:

Blanda alla ingedienserna till yoghurtmarinaden.

Skär köttet i strimlor, ca 2 cm tjocka.

Lägg köttet i yoghurtmarinaden minst 1 timme, gärna över natten.

Trä köttet på grillspett.

Grilla ca 8 minuter på varja sida.

Garnera med färska örter.


Tips!

Låt citronhalvor ligga med på gallret och pressa den söta saften över det nygrillade köttet.

Av Maria - 21 augusti 2016 13:16




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

200 g margarin eller smör

3 dl socker

2 ägg

½ dl mandel

5 bittermandlar

1 msk vaniljsocker

3½ dl (210 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

1½ dl mjölk


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt mellan varje ägg.

Rör ner den malda mandeln och vaniljsockret.

Blanda mjölet och bakpulvret och rör ner det omrväxlande med mjölken.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 1 timme.




Av Maria - 21 augusti 2016 10:55




Ingredienser:

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
Kräftskal från 1 kg kräftor
1 msk dillfrö
3-4 liter vatten


Gör så här:

Dela vitlöksklyftorna på hälften och grovhacka löken.

Skiva moroten.

Hetta upp en stor kastrull med smör och ha ner lök och morötter.

Låt det fräsa någon minut.

Skölj kräftskalen och krossa klorna.

Ha ner allt i grytan och låt det fräsa på hög temperatur till vätskan i kräftorna börjar försvinna ur kastrullen.

Rör om med jämna mellanrum så det inte bränner fast.

Slå på vatten så det täcker kräftorna och låt det koka upp.

Skumma med en stor sked och låt kräftorna koka på hög temperatur i en halvtimme utan lock.

Dra ner temperaturen och lägg på locket.

Låt kräftorna knappt sjuda i en timme.

Sila av kräftskalen och spara kräftfonden i kylen till det är dags att använda den.

Alternativt kan man frysa in den i iskubspåsar för att använda i såser och liknande.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se