Alla inlägg under augusti 2016

Av Maria - 21 augusti 2016 09:45




Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

3 ägg

3 dl riven ost, gärna västerbottenost, cheddar eller prästost

1 msk majonnäs

2 msk keso

1½ tsk bakpulver

Ca 5 dl frön, t.ex sesamfrön, hela linfrön, solrosfrön eller pumpakärnor


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.

Smeten kommer att bli ganska rinnig.

Tillsätt sedan fröna tills smeten blir fast, men inte torr.

Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den med hjälp av baksidan på en sked.

Smeten ska bli ganska platt.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills brödet får en vacker gyllenbrun färg.




Bakat · LCHF
ANNONS
Av Maria - 21 augusti 2016 08:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner pasta, pappardelle

250 g grön sparris

1 zucchini

6 soltorkade tomater

½ kruka gräslök

1 citron

1 förpackning (580 g) handskalade räkor i lake

2 dl vispgrädde

Salt

Peppar

½ dl solroskärnor


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Ansa och skiva sparrisen i bitar på snedden.

Skär zucchini i smala strimlor.

Strimla tomaterna och gräslöken.

Riv det yttersta skalet av citronen.

Låt räkorna finna av i ett durkslag.

Häll av pastan i ett durkslag och sätt tillbaka kastrullen på plattan.

Häll grädden i kastrullen och koka upp tillsammans med sparris och zucchini.

Blanda ner pasta, tomater, gräslök, citronskal och räkorna.

Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Strö över solroskärnorna och servera.




ANNONS
Av Maria - 21 augusti 2016 08:03




Antal: ca 12 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

50 g smör eller margarin

75 g keso

1 äggula

1 msk mjölk

200 g (ca 3/4 dl) vetemjöl

50 g (knappt 1 dl) majsena

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 hg (1 1/4 dl) socker


Garnering:

Röd gelé


Gör så här:
Rör samman margarin, keso, äggula och mjölk.

Blanda mjölsorterna med bakpulver, vaniljsocker och strösocker och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.

Låt den stå svalt ½ timme.

Kavla ut den ganska tunt och tag med mått ut kakor i 3 olika storlekar så att de, då man lägger samman dem, bildar en pyramid.

Grädda i medelvarm ugn 200 grader tills de fått lite färg.

Lägg samman kakorna med röd gelé emellan.




Av Maria - 20 augusti 2016 17:30




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

125 g margarin eller smör

1½ dl socker

2 ägg

75 g finhackade eller malda nötkärnor

½ tsk bakpulver

1½ dl (90 g) vetemjöl


Gör så här:

Rör matfettet och sockret pösigt.

Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten vit och skummig.

Tillsätt nötterna, bakpulvret och mjölet.

Häll smeten i smord och brödbeströdd rund form eller stekpanna, 1 liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 30 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den kallna.




Av Maria - 20 augusti 2016 09:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g hel fläskfilé

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

3 msk smör


Gräddsås:

4 dl vispgrädde

1 msk sockerfri soja

3 msk steksky från fläskfilén

½ msk grillkrydda utan glutamat


Tillbehör:

Blomkålsris

Rostade grönsaker


Gör så här:

Salta och peppra köttet.

Stek runtom i smör ca 20 minuter så det blir vackert gyllenbrunt och lätt rosa i mitten.

Spara stekskyn till gräddsåsen.

Låt filén vila ca 5 minuter innan servering.

Gör gräddsåsen under tiden.


Sås:

Koka ihop vispgrädde och soja tillsammans med stekskyn under några minuter.

Smaka av med grillkryddan.


Servera köttet i skivor med rostade grönsaker och blomlålsris.


Tips!

Vill ni att fläskfilén ska smaka mer?

Gör ett snitt på 2-3 cm längs filén och fyll med smakrik ost, tärnad stekt bacon eller lättstekt smakrik korv.

Bind om filén med en steksnöre.




Av Maria - 20 augusti 2016 09:16




Antal: ca 30 stycken dubbla

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

Mördeg:

3 dl vetemjöl

200 g smör eller margarin

1 dl socker

4 rivna bittermandlar

1 äggula


Penslig och garnering:

Äggvita

Pärlsocker


Fyllning:

Röd vinbärsgelé


Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser till mördegen och finfördela smöret däri.

Tillsätt äggulan och arbeta ihop degen.

Lägg den svalt en stund.

Dela degen i två delar.

Kavla ut den ena ca 2 mm tjock och tag med runt mått ut kakor.

Lägg dem på smord plåt.

Kavla ut den andra degen och tag med mått ut kakor med uddar eller stjärnform.

Tag ut ett hål i mitten på dem.

Pensla dessa hålkakor med äggvita och strö på pärlsocker.

Lägg dem på smord plåt.

OBS!

De hela runda kakorna skall ej penslas.

Grädda i medelvarm ugn (200 grader) tills kakorna fått litet färg.

Då kakorna skall serveras lägger man samman en rund och en hålkaka med litet gelé emellan.




Av Maria - 20 augusti 2016 08:45




Antal: 6-8 portioner

Ugn: 125 grader, ca 1,5 timme + 225 graderm ca 20 minuter


Ingredienser:

1½ kg rostbiff, innanlår eller bog

Salt

Svartpeppar från kvarnen


Örtlag:

1 liter vatten

½ dl salt

1 gul lök, skalad och skuren i klyftor

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

½ msk krossad svartpeppar

1 bunt färska grovhackade örtkryddor t.ex basilika, timjan eller ½ dl torkade örtkryddor

1 knippe grovhackad persilja


Potatissufflé:

1 kg potatis, mjölig sort, skalad

1 msk smör

3 dl mjölk, kokt

1-2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

3 ägg

1 dl riven ost


Mango- & avokadosalsa:

2 mango, skalade, urkärnade och grovhackade

2 avokados, skalade, urkärnade och grovhackade

1 röd paprika, urkärnad och tärnad

1 liten grön pepparfrukt, urkärnad och finhackad

½ dl hackad timjan

½ dl apelsinjuice

½ dl limejuice (ca 2 limefrukter)

Salt

Svartpappar från kvarnen


Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader.

Lägg köttet i en ugnssäker form.

Stick in en termometer i köttet.

Salta och peppra.

Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65 grader (eller 60 grader om rotspiffen ska vara tydligt röd).

Det tar ca 1,5 timme men beror på köttets form.

En långsmal köttbit blir fortare färdig än en knubbig.


Örtlagen:

Gör örtlagen samtidigt som rostbiffen sätts in i ugnen så att lagen hinner kallna.

Koka upp vattnet och lägg i lök och örter.

 

Köttet:

Lägg den färdigstekta rostbiffen i en stor skål och häll över den kalla örtlagen.

Rostbiffen behöver ligga i lagen 4-5 timmar men inte längre.

Svep in den i folie och lägg i kylskåp.

Skiva upp den i tunna skivor strax före servering och dekorera med färska örtkryddor.


Potatissufflé:

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka potatisen och mosa den.

Blanda moset med smör, vitlök, mjölk och äggulor till ett mos som är lite lösare i konsistensen än vanligt potatismos.

Salta och krydda.

Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det försiktigt med moset som sedan läggs i en smord ugnssäker form.

Strö över osten och grädda sufflén mitt i ugnen ca 20 minuter.


Mango- & avokadosalsa:

Blanda samman alla ingredienserna utom avokado till salsa.

Lägg avokado i botten på serveringsskålen och häll över salsan.

Avokadon täcks av limejuice och mörknar inte.

Rör om allt strax före servering.




Av Maria - 20 augusti 2016 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 förpackningar frysta kammusslor (á 200 g)

8 träspett


Norimajonnäs:

1 noriark

1 dl majonnäs

1 tsk japans soja


Grönsaker:

½ gurka

1 msk sesamfrön

1 röd spansk peppar

100 g mungoböngroddar

½ msk strösocker

1 msk ättika (12%)

2 msk sesamolja

Salt

Peppar

1 huvudsallad


Gör så här:
Musslor:

Tina musslorna och plocka ev. bort muskeln på sidan.

Lägg träspetten i kallt vatten ca 10 minuter.


Majonnäs:

Koka upp vatten i en kastrull och ta den från plattan.

Lägg i noribladet, låt stå 5 minuter.

Lyft upp bladet och låt vattnet rinna av.

Mixa bladet tillsammans med majonnäsen och sojan till en slät kräm.


Grönsaker:

Skala, dela, kärna ur och skär gurkan i halvmånar.

Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelvärme.

Dela, kärna ur och finhacka chililn.

Blanda gurkan med sesamfrön, chili, groddar, socker, ättika och sesamolja.

Krydda med salt och peppar.


Ansa salladen och bryt loss bladen.


Musslor:

Trä upp ca 3 musslor på varje spett.

Krydda musslorna med salt och peppar.

Grilla spetten över mycket het glöd, ca 45 sekunder på varje sida.


Lägg de marinerade grönsakerna i salladsbladen på 4 tallrikar (för 4 portioner) servera med spetten och norimajonnäsen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se