Alla inlägg under augusti 2016

Av Maria - 18 augusti 2016 06:48




Antal: 3-4 portioner som tillbehör


Ingredienser:

1 kruka gräslök

1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

1 msk koncentrerad äppeljuice

1 msk dijonsenap

3 msk olja

250 g blomkålsris

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl rostade solrosfrön


Till servering:

T.ex stekt fisk eller champinjonburgare


Gör så här:

Skär gräslöken fint.

Blanda vinäger, äppeljuice, senap och olja till en dressing.

Blanda blomkålsriset ordentligt med salt, peppar och solrosfrön.

Låt det stå ca 5 minuter.

Vänd ner dressingen och gräslöken i blomkålsriset.

Servera som salladsrätt eller som tillbehör.




ANNONS
Av Maria - 17 augusti 2016 17:45




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 200 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

1 dl brun farin

1 dl socker

2 ägg

1½ dl gräddfil eller sur grädde

4 dl (240 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

50 g (1 dl) hackade valnötskärnor

2 msk finhackade syltade apelsinskal


Gör så här:

Rör matfettet och sockret pösigt.

Tillsätt äggen, grädden, mjölet och bakpulvret.

Vänd till sist ner valnötterna och apelsinskalen.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, 1½ lliter.

Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme ca 45 minuter.




ANNONS
Av Maria - 17 augusti 2016 11:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

2 stora tomater

1 burk kidneybönor, 400 g

1 burk svarta bönor, 400 g

1 msk smör

500 g köttfärs

½ dl tomatpuré

500 g krossade eller passerade tomater

1-2 krm salt

2 krm peppar

1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver


Tillberhör:

Créme fraiche

Tims sallad


Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök.

Skölj, kärna ur och tärna paprikan.

Tärna tomaterna.

Sila och skölj bönorna noggrant.

Fräs lök, vitlök, köttfärs och tomatpuré i smör.

Tillsätt krossade tomater, tärnade tomater, bönor, salt, peppar och chilipulver.

Låt småputtra i 10 minuter.

Servera med en stor klick créme fraiche och Tims goda sallad.




Av Maria - 17 augusti 2016 09:30




Ugn: 200 grader


Ingredienser:

2 hg smör eller margarin

250 g (4 dl) vetemjöl

1 ägg


Kolakräm:

2 dl kaffegrädde

2 dl socker


Garnering:

Strimlad eller rostad mandel


Gör så här:

Finfördela det kalla smöret i mjölet, tillsätt ägget och arbeta raskt ihop degen.

Låt den ligga svalt en stund.

Kavla ut den ganska tunt och ta med mått ut runda kakor.

Grädda dem ljusbruna i 200 grader.

Till kolakrämen kokas grädde coh socker tills det blir en tjockflytande massa.

Låt den svalna.

På hälften av kakorna läggs sedan kolakräm, en kaka läggs på och en klick kolakräm på den.

Garnera med mandeln.


OBS!

Kakorna är mycket sköra.




Av Maria - 16 augusti 2016 08:30

Ingredienser:

1 kg plommon eller krikon


Till varje kg passerat mos:

400 g (5 dl) socker

1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Skölj plommonen.

Lägg frukten i en silduken.

Låt ca 2 liter vatten koka upp i kitteln.

Ställ ner ånginsatsen med en bunke, som den ångade saften skall rinna ner i.

Lägg ett tättslutande lock på konserveringskitteln.

Ånga frukten över kraftig värme.

Vänd frukten då och då så att den blir genomångad.

Passera den färdigångade frukten medan den är varm.

Blanda det passerade moset till önskad konsistens med saften.

Väg moset och rör ner sockret.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos).

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 16 augusti 2016 08:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 125 grader, för att hålla pannkakorna varma


Ingredienser:

Pannkakor:

1 förpackning (380 g) kokta kikärtor

400 ml kokosmjölk

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk spiskummin

1 dl vatten

3 ägg

250 g frysta sojabönor

1 tsk sambal oelek

2 msk smör


Tomatsallad:

3 tomater

1 rödlök

150 g fetaost

1 msk olivolja

1 tsk rödvinsvinäger


Sallad:

2 hjärtsallad


Gör så här:

Tina sojabönorna.


Pannkakor:

Skölj kikärterna och låt dem rinna av.

Moxa dem med kokosmjölken.

Blanda mjöl, salt och spiskummin i en bunke.

Vispa ner kokosmjölken och vattnet.

Knäck i äggen och vispa till en jämn smet.

Grovhacka bönorna och blanda ner den och sambal oelek i smeten.


Tomatsallad:

Skär tomaterna i skivor.

Skala och skär löken i tunna skivor.

Smula fetaosten.

Blanda tomaterna, löken och fetaosten, ringla över olivoljan och vinägern.


Sallad:

Ansa och skär salladen i bitar.


Pannkakor:

Sätt in en plåt i ugnen på 125 grader och vamhåll pannkakorna medan du steker.

Stek pannkakor i smöret i en stekpanna.


Servera pannkakorna med tomatsallad och salladen.

Av Maria - 16 augusti 2016 08:15




Antal: ca 30 stycken dubbla

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
125 g smör eller margarin (smält)

75 g brun farin

70 g (drygt 1 dl) sötmandel (skållad och mald)

1 ägg

150 g (ca 2½ dl) vetemjöl

½ tsk hjorthornssalt


Garnering:

Äggvita

Nötkärnor


Chokladkräm:

3 msk smör

1 dl florsocker

1 msk kakaopulver

½ msk vaniljsocker

2 msk kallt starkt kaffe


Gör så här:

Rör farinsockret med smöret.

Tillsätt mandeln, ägget och vetemjölet blandat med hjorthornssaltet.

Låt degen vila svalt så den stelnar.

Kavla ut den och ta ut kakor med hjärtmått.

Pensla dem med äggvita och doppa dem i grovt hackade nötkärnor.

Grädda i 175 grader ca 12 minuter.

Lägg samman de kalla hjärtana med chokladkrämen emellan.


Chokladkräm:

Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.




Av Maria - 15 augusti 2016 08:30




Ingredienser:

1 kg plommon

½ dl vatten

300-600 g (4-7 dl) socker

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Skölj frukten och dela i mindre bitar.

Koka frukten med vatten under lock på svag värme tills den mosar sig.

Rör då och då.

Passera medan det är varmt.

Väg moset.

Tillsätt sockret ochlåt moset koka under omrörning.

Tillsätt askorbinsyra (och natriumbensoat) utrört i lite mos.

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se