Alla inlägg under augusti 2016
Måndag:
Amerikanska pannkakor:
Vispa samman 1 ägg, 3 dl filmjölk och 2 msk smält smör. Tillsätt 3 dl vetemjöl blandat med 1 msk socker, 1 tsk bakpulver, ½ tsk bikarbonat och ½ tsk vatten. Pensla stekpannan med fett och lägg i matskedsstora klickar av smeten när pannan är riktigt het. Servera med lönnsirap och ev. med stekt bacon (lägg baconet på hushållspapper så fettet rinner av).
Tisdag:
Löksoppa:
Skiva och fräs 6 gula lökar och 2 vitlöksklyftor i lite fett. Häll över 1 liter mörk oxbuljong och låt puttra ca 15 minuter. Rosta 4 skivor vitt bröd. Häll upp soppan i 4 portionsskålar, lägg de rostade skivorna på toppen av soppan, strö över 1 msk riven ost på varje skiva. Gratinera i 275 graders varm ugn tills osten smält och fått fin färg.
Onsdag:
Ugnsstekt sillfilé i tomatmarinad:
Salta lätt 600 g strömming- eller sillfiléer. Lägg dem med köttsidan ner i en smord långpanna. Lägg en liten klick smör på varje filé. Ställ in filéerna i 250 graders varm ugn i ca 15 minuter. Lägg över de nystekta filéerna i en form och slå på en marinad av 1 dl passerade tomater (burk), 2 dl vatten, 1 msk vinäger, 1 tsk salt och 1 krm grovstött svartpeppar. Täck ytan med skivad rå rödlök. Låt sillen stå och ta smak i ett par timmar. Servera med kokt potatis och gröna ärter.
Torsdag:
Köpenhamsbiff:
Låt 3/4 dl ströbröd svälla med 2½ dl mjöl i ca 10 minuter. Tillsätt 500 g köttfärs, 1 ägg, 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Blanda färsen och bred ut den i en smord form. Grädda ca 40 minuter i 200 graders varm ugn. Skiva och stek 2 lökar och lägg löken ovanpå den färdiga färsen tillsammans med skivade tomater. Servera med kokt potatis.
Fredag:
Pizza med kassler:
Rör ut 25 g jäst i 2½ dl ljummet vatten. Tillsätt 2 msk olja, ½ tsk salt och ca 7 dl vetemjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela i 4 bitar. Rulla dem till bullar och kavla ut dem till runda bottnar, ca 25 sm i diameter. Lägg bottnarna på bakpappersklädda plåtar och bred på tomatpuré. Skiva 300 g champinjoner, tärna 200 g kassler eller rökt skinka och fördela det på pizzorna. Strö över lite oregano och riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Servera med vitkålssallad.
Lördag:
Söndag:
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
3 dl socker
2 ägg
½ dl mandel
5 bittermandlar
1 msk vaniljsocker
3½ dl (210 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt mellan varje ägg.
Rör ner den malda mandeln och vaniljsockret.
Blanda mjölet och bakpulvret och rör ner det omrväxlande med mjölken.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 1 timme.
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
Kräftskal från 1 kg kräftor
1 msk dillfrö
3-4 liter vatten
Gör så här:
Dela vitlöksklyftorna på hälften och grovhacka löken.
Skiva moroten.
Hetta upp en stor kastrull med smör och ha ner lök och morötter.
Låt det fräsa någon minut.
Skölj kräftskalen och krossa klorna.
Ha ner allt i grytan och låt det fräsa på hög temperatur till vätskan i kräftorna börjar försvinna ur kastrullen.
Rör om med jämna mellanrum så det inte bränner fast.
Slå på vatten så det täcker kräftorna och låt det koka upp.
Skumma med en stor sked och låt kräftorna koka på hög temperatur i en halvtimme utan lock.
Dra ner temperaturen och lägg på locket.
Låt kräftorna knappt sjuda i en timme.
Sila av kräftskalen och spara kräftfonden i kylen till det är dags att använda den.
Alternativt kan man frysa in den i iskubspåsar för att använda i såser och liknande.
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
3 ägg
3 dl riven ost, gärna västerbottenost, cheddar eller prästost
1 msk majonnäs
2 msk keso
1½ tsk bakpulver
Ca 5 dl frön, t.ex sesamfrön, hela linfrön, solrosfrön eller pumpakärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.
Smeten kommer att bli ganska rinnig.
Tillsätt sedan fröna tills smeten blir fast, men inte torr.
Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den med hjälp av baksidan på en sked.
Smeten ska bli ganska platt.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills brödet får en vacker gyllenbrun färg.
Antal: ca 12 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
75 g keso
1 äggula
1 msk mjölk
200 g (ca 3/4 dl) vetemjöl
50 g (knappt 1 dl) majsena
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 hg (1 1/4 dl) socker
Garnering:
Röd gelé
Gör så här:
Rör samman margarin, keso, äggula och mjölk.
Blanda mjölsorterna med bakpulver, vaniljsocker och strösocker och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.
Låt den stå svalt ½ timme.
Kavla ut den ganska tunt och tag med mått ut kakor i 3 olika storlekar så att de, då man lägger samman dem, bildar en pyramid.
Grädda i medelvarm ugn 200 grader tills de fått lite färg.
Lägg samman kakorna med röd gelé emellan.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
75 g finhackade eller malda nötkärnor
½ tsk bakpulver
1½ dl (90 g) vetemjöl
Gör så här:
Rör matfettet och sockret pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten vit och skummig.
Tillsätt nötterna, bakpulvret och mjölet.
Häll smeten i smord och brödbeströdd rund form eller stekpanna, 1 liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 30 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|