Alla inlägg under augusti 2016

Av Maria - 15 augusti 2016 08:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris


Sås:

1 vitlöksklyfta

1 msk riven ingefära

1 dl japansk soja

½ dl vatten

½ dl strösocker

½ tsk sambal oelek


Pak choi:

250 g pak choi

1 lime

1 msk olja

Peppar


Kött:

ca 500 g lövbiff

1 msk soja


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.


Sås:

Skala och riv vitlök och ingefära.

Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull.

Koka såsen ett par minuter under omrörnig.


Pak choi:

Ansa och strimla pak choi.

Riv det yttersta skalet av limen.

Dela den och pressa saften ur halva.

Blanda alla ingredienerna och smaka av med peppar.

Skär den andra halvan av lime i klyftor.


Kött:

Strimla och bryn köttet i omgångar i oljan i en het stekpanna.

Häll på såsen och koka någon minut.


Servera köttet med ris, pak choi och limeklyftor.




ANNONS
Av Maria - 15 augusti 2016 08:00




Antal: ca 60 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

1 dl socker

2 äggulor

1 dl grädde

1½ dl potatismjöl

3-4 dl vetemjöl

1 tsk rivet citronskal

1/4 tsk hjorthornssalt


Garnering:

Nonstopkarameller

Blockchoklad


Gör så här:

Rör smör och socker pösigt.

Tillsätt äggulorna, grädden samt citronskalet.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och hjorthornssalt och rör ned det i äggsmeten.

Arbeta ihop det till en smidig deg och lägg den svalt en stund.

Grädda en provkaka.

Är äggulorna stora behövs den större mjölmängden.

Kavla ut degen ganska tunt ohc ta med mått ut runda kakor.

Lägg dem på smord plåt och ta ut rundel i mitten.

Grädda i 200 grader.

Låt kakorna svalna.

Smält lite blockchoklad i värmeskåp eller i vattenbad och fäst några nonstopkarameller på varje kaka.




ANNONS
Av Maria - 14 augusti 2016 16:54

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

3 dl blandade nötter

150 g rucolasallad

500 g chévreost eller annan getost


Fikonvinägrett:

3 msk fikonmarmelad

3 msk balsamvinäger

1 dl olivolja


Gör så här:

Rosta nötterna i en torr stekpanna.


Fikonvinägrett:

Blanda fikonmarmelad, vinäger och olivolja.


Skölj rucolan, lyft över den i ett durkslag, låt salladen rinna av ordentligt.

Slunga den gärna i en salladsslunga.

Lägg rucola på ett fat.

Skiv osten och lägg dem på rucolan, ringla över fikonvinägrett och strö på nötter.

Av Maria - 14 augusti 2016 08:30




Ingredienser:

1½ kg äpplen, syrliga

½-1 dl vatten

300-600g (4-7 dl) socker

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:
Skölj, skala och kärna ur frukten.

Skär den i bitar.

Koka frukten med vatten under lock på svag värme tills den mosar sig.

Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.

Tillsätt askorbinsyra (och natriumbensoat) utrört i lite mos.

Ös upp på varma burkar.

Paraffinera och bind över.




Av Maria - 14 augusti 2016 08:00




Antal: 80 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

200 g smör eller margarin

1 dl socker

3 dl rågmjöl

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Gör så här:

Rör matfettet mjukt och tillsätt sockret.

Blanda mjöl och bakpulver och arbeta in det i degen, som arbetas smidig och kavlas ut mellan smörpapper.

Nagga med en gaffel och ta ut runda kakor.

Ev. tar man också ut ett mindre hål i varje kaka.

Grädda dem rostgula i ca 200 grader.




Av Maria - 14 augusti 2016 08:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris

4 kycklingfiléer

1 msk olja

Salt

Peppar

500 g sweet and sour färdig sås

1 gurka

½ cosmopolitansallad


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackackningen.

Skär kycklingen i stora bitar.

Bryn den i olja i en stekpanna.

Krydda med salt och peppar.

Häll såsen över kycklingen och låt sjuda ca 7 minuter.

Strimla gurkan och salladen.

Servera grytan med ris och grönsaker.




Av Maria - 14 augusti 2016 07:39




Antal: 8 bitar till ett buffébord


Ingredienser:

Skal:

200 g (ca 5 skivor) formbröd

50 g smör


Fyllning:

2 dl créme fraiche

1 dl turkisk yoghurt

½ liten burk (150 g) soltorkade tomater i olja

Salt

Peppar


Garnering:

50 g tunt skuren salami

1 avokado

½ rödlök

1 liten citron

75 g kräftstjärtar i lake

Basilikablad


Gör så här:

Skalet:

Dela formbrödet i bitar och lägg det i en bunke.

Smält smöret och häll det över brödet.

Kör med en mixerstav till en slät massa (eller använd en matberedare).

Tryck ut brödet i en pajform med låg kant, ca 20 cm i diameter.


Fyllning:

Lägg créme fraiche, turkisk yoghurt och avrunna soltorkade tomater i en matberedare eller kör med en mixerstav i en bunke.

Salta och peppra.

Bred tomatröran på brödet.

Ställ pajen kallt minst 1 timme.

Förbered under tiden påläggen.


Garnering:

Gör rullar av salamin.

Gröp ur avokadon och skär den i långsmala båtar.

Skär rödlöken i lite större bitar.

Skär citronen i tunna skivor.

Garnera den kalla pajen med salami, avokado, rödlök, citronskivor, kräftstjärtar och basilikablad.




Av Maria - 13 augusti 2016 09:07

Antal: 2 stycken

Jäsning: 1 timme + 30 minuter + 1 timme

Ugn: 250 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

½ liter vätska, lika delar mjölk och vatten

25 g färsk jäst

2 tsk salt

5 dl kornmjöl

6 dl vetemjöl


Gör så här:

Värm vätskan till fingervärme, 37 grader.

Tillsätt jäst, salt och kornmjöl.

Mät mjölet genom att hälla direkt från påsen i ett litermått.

Vispa degen kraftigt och låt den sedan jäsa en timme under duk.


Mät sedan vetemjölet och tillsätt det.

Arbeta den något sura degen kraftigt.

Tillsätt ev. något mer vetmjöl.

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Arbeta degen på bakbord, ev. med något vetemjöl.

Forma degen till två runda bullar och lägg dem på smord plåt.

Platta med mjölad hand ut varje bulle till en rund kaka, 20 cm i diameter.

Mjöla ytan.

Låt brödet jäsa under duk ca 1 timme.


Nagga bröden och grädda dem sedan i 250 grader 15-20 minuter.

Låt bröden svalna inlindade i bakduk.


Bakar man detta bröd på gammalt finskt sätt sker utbakningen så här:

Degen måste vara lös, 5 dl av varje mjölsort blir lagom.

Mjöla en stor djup tallrik, den kan ev. fuktas först så att mjölet fastnar jämnt.

Låt torka en aning.

Klicka hälften av degen på tallriken och strö mjöl över.

Fatta tag i tallriken med bägge händerna och rulla degen lös från tallriken.

Sväng sedan brödet några gånger runt.

Lägg sedan brödet med den slätaste sidan upp på en annan mjölad djup tallrik där den får jäsa en timme.

Nagga och grädda som ovan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se