Alla inlägg under augusti 2016
Antal: ca 30 stycken dubbla
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
Mördeg:
3 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1 dl socker
4 rivna bittermandlar
1 äggula
Penslig och garnering:
Äggvita
Pärlsocker
Fyllning:
Röd vinbärsgelé
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till mördegen och finfördela smöret däri.
Tillsätt äggulan och arbeta ihop degen.
Lägg den svalt en stund.
Dela degen i två delar.
Kavla ut den ena ca 2 mm tjock och tag med runt mått ut kakor.
Lägg dem på smord plåt.
Kavla ut den andra degen och tag med mått ut kakor med uddar eller stjärnform.
Tag ut ett hål i mitten på dem.
Pensla dessa hålkakor med äggvita och strö på pärlsocker.
Lägg dem på smord plåt.
OBS!
De hela runda kakorna skall ej penslas.
Grädda i medelvarm ugn (200 grader) tills kakorna fått litet färg.
Då kakorna skall serveras lägger man samman en rund och en hålkaka med litet gelé emellan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 förpackningar frysta kammusslor (á 200 g)
8 träspett
Norimajonnäs:
1 noriark
1 dl majonnäs
1 tsk japans soja
Grönsaker:
½ gurka
1 msk sesamfrön
1 röd spansk peppar
100 g mungoböngroddar
½ msk strösocker
1 msk ättika (12%)
2 msk sesamolja
Salt
Peppar
1 huvudsallad
Gör så här:
Musslor:
Tina musslorna och plocka ev. bort muskeln på sidan.
Lägg träspetten i kallt vatten ca 10 minuter.
Majonnäs:
Koka upp vatten i en kastrull och ta den från plattan.
Lägg i noribladet, låt stå 5 minuter.
Lyft upp bladet och låt vattnet rinna av.
Mixa bladet tillsammans med majonnäsen och sojan till en slät kräm.
Grönsaker:
Skala, dela, kärna ur och skär gurkan i halvmånar.
Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelvärme.
Dela, kärna ur och finhacka chililn.
Blanda gurkan med sesamfrön, chili, groddar, socker, ättika och sesamolja.
Krydda med salt och peppar.
Ansa salladen och bryt loss bladen.
Musslor:
Trä upp ca 3 musslor på varje spett.
Krydda musslorna med salt och peppar.
Grilla spetten över mycket het glöd, ca 45 sekunder på varje sida.
Lägg de marinerade grönsakerna i salladsbladen på 4 tallrikar (för 4 portioner) servera med spetten och norimajonnäsen.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 125 grader, ca 1,5 timme + 225 graderm ca 20 minuter
Ingredienser:
1½ kg rostbiff, innanlår eller bog
Salt
Svartpeppar från kvarnen
Örtlag:
1 liter vatten
½ dl salt
1 gul lök, skalad och skuren i klyftor
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
½ msk krossad svartpeppar
1 bunt färska grovhackade örtkryddor t.ex basilika, timjan eller ½ dl torkade örtkryddor
1 knippe grovhackad persilja
Potatissufflé:
1 kg potatis, mjölig sort, skalad
1 msk smör
3 dl mjölk, kokt
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 ägg
1 dl riven ost
Mango- & avokadosalsa:
2 mango, skalade, urkärnade och grovhackade
2 avokados, skalade, urkärnade och grovhackade
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1 liten grön pepparfrukt, urkärnad och finhackad
½ dl hackad timjan
½ dl apelsinjuice
½ dl limejuice (ca 2 limefrukter)
Salt
Svartpappar från kvarnen
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Stick in en termometer i köttet.
Salta och peppra.
Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65 grader (eller 60 grader om rotspiffen ska vara tydligt röd).
Det tar ca 1,5 timme men beror på köttets form.
En långsmal köttbit blir fortare färdig än en knubbig.
Örtlagen:
Gör örtlagen samtidigt som rostbiffen sätts in i ugnen så att lagen hinner kallna.
Koka upp vattnet och lägg i lök och örter.
Köttet:
Lägg den färdigstekta rostbiffen i en stor skål och häll över den kalla örtlagen.
Rostbiffen behöver ligga i lagen 4-5 timmar men inte längre.
Svep in den i folie och lägg i kylskåp.
Skiva upp den i tunna skivor strax före servering och dekorera med färska örtkryddor.
Potatissufflé:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka potatisen och mosa den.
Blanda moset med smör, vitlök, mjölk och äggulor till ett mos som är lite lösare i konsistensen än vanligt potatismos.
Salta och krydda.
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det försiktigt med moset som sedan läggs i en smord ugnssäker form.
Strö över osten och grädda sufflén mitt i ugnen ca 20 minuter.
Mango- & avokadosalsa:
Blanda samman alla ingredienserna utom avokado till salsa.
Lägg avokado i botten på serveringsskålen och häll över salsan.
Avokadon täcks av limejuice och mörknar inte.
Rör om allt strax före servering.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175-200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
250 g rårivna morötter
250 g malda nötkärnor
2½ dl socker
5 äggvitor
1½ dl florsocker
Gör så här:
Blanda samman nötterna och morötterna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner sockret.
Sätt till morots- och nötmassan.
Häll smeten i väl smord och brödbeströdd form, 1½ liter.
Grädda kakan i 175-200 graders ugnsvärme ca 45 minuter.
Låt kakan stå en stund innan den stjälps upp.
Sikta över lite florsocker.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 laxfiléer
80 g chévreost
2 dl créme fraiche
1 tsk sesamfrö
2 msk hackade färska örter, t.ex timjan, persilja och basilika
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tillbehör:
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Mosa chévreosten och blanda med créme fraiche, sesamfrön och örtkryddor i en bunke.
Salta och peppra.
Fördela chévreröran på filéerna och baka mitt i ugnen ca 20 minuter.
Servera med mullensallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g frysta kungsräkor eller räkspett (400 g motsvarar 4 vannameiräkspett)
4 träspett
1 vitlöksklyfta
1 gurka
½ grön chili
1 avokado
1 silverlök
1 kruka persilja
1 kruka basilika
65 g babyspenat
3 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Tina räkorna och skala dem.
Lägg träspetten i vatten ca 10 minuter.
Skala och hacka vitlöken.
Skär gurkan i bitar.
Dela, kärna ur och skiva chilin och avokadon.
Skala och hacka löken.
Mixa grönsakerna emd örter, spenat och vatten.
Smaksätt med vinäger, olivolja, salt och peppar.
Trä upp räkorna på spetten och grilla dem ca 2 minuter på varje sida.
Servera gazpachon med räkorna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Rostade grönsaker:
900 g färsk potatis
½ knippe morötter
2 msk olivolja
Salt
Peppar
Rödlökssmetana:
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk socker
½ kruka gräslök
2 dl smetana
Kyckling:
4 snabbfilé av kyckling
1 msk olja
56 g mâchesallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en ugnsplåt.
Rostade grönsaker:
Borsta och skölj potatisen.
Dela den om den är stor.
Ansa och skär morötterna i bitar.
Blanda potatis och morötter med olivoljan.
Salta och peppra.
Häll ut grönsakerna på den varma plåten och rosta mitt i ugnen ca 35 minuter.
Vänd runt några gånger under rostningen.
Rödlökssmetana:
Skala och finhacka löken.
Koka den i vinäger och socker tills vätskan har kokat in.
Låt löken svalna av.
Hacka gräslöken, vänd ner den och rödlöken i smetanan.
Smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Stek kycklingen i oljan i en stekpanna, vänd då och då.
Krydda med salt och peppar.
Servera kycklingen med rostade grönsaker, rödlökssmetana och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|