Alla inlägg under augusti 2016

Av Maria - 13 augusti 2016 08:24




Ingredienser:

1 kg äpplen, syrliga


Till varje kg passerat mos:

300-600 g (4-7 dl) socker

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat per kg färdig mos


Gör så här:

Skölj frukten och dela i mindre bitar.

Lägg frukten i silduk.

Låt ca 2 liter vatten koka upp i kitteln.

Ställ ner ångsatsen med en bunke, som den ångade saften skall rinna ner i.

Lägg ett tättslutande lock på konserveringskitteln.

Ånga frukten över kraftig värme.

Vänd den då och då så att frukten blir genomångad.

Passera den färdigångade frukten medan den är varm.

Blanda det passerade moset till önskad konsistens med saften.

Väg moset och rör ner sockret.

Tillsätt askorbinsyra (och natrimbensoat) utrört i lite mos.

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.




ANNONS
Av Maria - 13 augusti 2016 08:15




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 250 grader


Ingredienser:

150 g smör eller margarin, kallt

150 g vetemjöl (2½ dl)

3 msk vatten


Utkavling:

2 dl socker

1 tsk kanel


Gör så här:

Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen.

Låt den vila på sval plats minst 1 timme.


Kavla ut den - inter för tjockt - och tag ut kakor med runt mått.

Lägg strösockret och kanelen på ett smörpapper och kavla kakorna däri, helst med en krusig kavel.

De skall bli ovala till formen.

Lägg dem på väl smord plåt och grädda i varm ugn, 250 grader.




ANNONS
Av Maria - 13 augusti 2016 07:45




Antal: 10-12 stycken

Ugn: 200 grader. 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

3/4 dl socker

1 äggula

3 dl vetemjöl


Fyllning:

1 ägg

1 msk socker

3/4 msk potatismjöl

2 dl gräddmjölk

1 msk vaniljsocker


Gör så här:
Hacka samman smör, mjöl och socker till en finkornig blandning.

Sätt till ägget och arbeta ihop degen snabbt.

Kläd smorda bakformar (hjärtan t.ex.) med drygt hälften av degen.

Till fyllningen vispas allt utom vaniljen över svag värme tills den tjocknar, men får inte koka.

Låt krämen kallna, smaksätt med vanilj och fördela krämen i formarna.

Kavla ut resten av degen och lägg på lock, som kläms till väl runt kanterna.

Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.

Stjälp upp kakorna och sikta gärna över lite florsocker.




Av Maria - 13 augusti 2016 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g fast potatis


Sås:

2 rödlökar

1 msk smör eller margarin

1 msk strösocker

2 msk balsamvinäger

2 dl grädde


ca 600 g skinkschnitzel

1 msk olja

Salt

Peppar

150 g salladsärter


Gör så här:

Koka potatis.


Såsen:

Skala och skiva löken.

Bryn den i matfett i en stekpanna.

Strö över sockret coh låt det smälta.

Lägg över löken i en kastrull.

Häll vinäger och grädde över löken och låt koka ca 5 minuter.


Stek skinkschnitzlarna i olja i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.

Salta och peppra.

Lägg salladsärterna i kokande saltat vatten och koka ca 4 minuter.

Låt dem rinna av.


Servera schnitzlarna med potatis, salladsärter och löksås.




Av Maria - 12 augusti 2016 08:45

Antal: 2 stycken

Jäsning: 10 minuter eller ca 60 minuter + 20-30 minuter

Ugn: 200 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

1½ dl mjölk

½-1 dl sirap

2 tsk salt

1 msk torra malda pomeransskal

15-16 dl rågsikt


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll vätskan över jästen och rör om.

Tillsätt sirap, salt, pomeransskal och 15 dl rågsikt på en gång.

Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. mer mjöl.

Låt vila i 10 minuter eller helst låt jäsa övertäckt omkring 60 minuter till dubbel storlek.


Arbeta degen smidig på bakbord och forma den till två limpor.

Lägg dem på smord plåt och låt jäsa 20-30 minuter.


Pensla medllan limporna med smält fett.

Grädda i 200 grader i 35-40 minuter.

Pensla limporna med vatten efter gräddningen.

Låt bröden svalna mellan bakdukar.

Av Maria - 12 augusti 2016 08:15




Antal: ca 28 stycken

Ugn: 200 graer, ca 10 minuter


Ingredienser:

175 g smör eller margarin

2 ägg

1½ dl socker

1 3/4 dl vetemjöl


Fyllning:

Sylt, t.ex hallon


Garnering:

Florsocker

Vatten

Syltat apelsinskal


Gör så här:

Smält smöret och låt det kallna.

Rör det sedan vitt och tillsätt äggen ett i sänder, socker och sist mjölet.

Lägg klickar (ca 1½ msk) i varm smord plättlägg och grädda i ugn vid 200 grader ca 10 minuter.

Låt kakorna kallna på galler.


Lägg ihop dem två och två med sylt emellan.

Skär sedan kakorna tvärs över till halvmåneform.

Rör ut florsocker med vatten, glasera kakorna och strö över apelsinskal.




Av Maria - 12 augusti 2016 08:15

Ingredienser:

1 kg äpplen, syrliga

½-1 dl vatten


Till varje kilo passerat mos:

300-600 g (4-7 dl) socker

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat per kg färdig mos


Gör så här:

Skölj frukten och dela den i mindre bitar.

Koka frukten med vatten under lock på svag värme tills den mosar sig.

Rör då och då.

Passera moset medan det är varmt.

Väg moset.

Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.

Tillsätt askorbinsyra (och natriumbensoat) utrört i lite mos.

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 12 augusti 2016 08:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 förpackning (á 150 g) majskorn

2 burkar (á 185 g) tonfisk i vatten

4 portioner pasta, gärna spaghetti

1 gul lök

1 msk olja

1 msk tomatpuré

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

½ dl tomatpesto

1 kycklingbuljongtärning

Salt

Peppar

3 tomater

65 g rucola


Gör så här:
Låt majs och tonfisk tinna av i ett durkslag.

Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till spaghettin.

Skala och hacka löken.

Fräs den mjuk i olja i en stekpanna.

Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.

Blanda ner grädde, mjölk, tomatpesto, smulad buljongtärning, majs och tonfisk i pannan.

Låt koka någon minut och håll sedan varmt.

Smaka av med salt och peppar.

Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.

Skär tomaterna i bitar och blanda med rucola.

Salta och peppra.

Servera tonfiskpastan med spaghetti och sallad.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se