Direktlänk till inlägg 30 december 2017

Lammfilé med blomkåls-& broccolitoppar, fylld potatis & timjansky

Av Maria - 30 december 2017 12:44




Antal: 10  portioner

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1½ kg lammfilé
salt

peppar
smör, margarin eller olja till stekning


Sky:
3 gula lökar i klyftor
3 morötter i bitar
smör, margarin eller olja
5 dl rödvin
1 dl Muscovadosirap
2 dl kalvfond
2 lagerblad
5 kvistar timjan
25 g mörk choklad 70%
2 tsk potatismjöl
salt

peppar


Blomkålstoppar (10 stycken):

1 kg blomkål
2 dl vispgrädde
100 g riven Västerbottenost
1 tsk Muscovadosirap
salt

vitpeppar


Broccolitoppar (10 stycken):

1 kg broccoli, fryst
2 dl vispgrädde
100 g riven mozzarella
1 tsk Muscovadosirap
2 rivna vitlöksklyftor
salt

peppar


Fylld potatis (10 portioner):

20 små potatisar
500-600 g bacon i tärningar
2½ dl tärnad gul lök
2 dl hackad persilja
200 g riven Västerbottenost
1 tsk Dansukker Farinsocker
½ tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 ägg
100 ströbröd
olja


Gör så här:

Lammfilén och skysåsen:

Bryn lammfilén i matfett.

Salta och peppra.

Lägg på ett eldfast fat och stek färdig i ugnen i 150 °C i cirka 20 minuter, innertemperaturen bör vara 60-65 °C.

Låt vila i 5 minuter innan köttet skivas.

Fräs löken och morötterna till såsen i matfett i en kastrull.

Tillsätt vin, sirap, fond och kryddor och sjud 10 minuter.

Tillsätt chokladen och rör tills den smält.

Red av med potatismjöl utrört i lite vatten.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.

Skiva lammfilén och servera den med de båda grönsakstopparna, skyn samt den fyllda potatisen.


Blomkålstoppar:

Skölj blomkålen och plocka isär den i buketter.

Koka dessa precis mjuka i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet.

Mixa eller kör sönder blomkålen med elvisp.

Tillsätt grädde, ost och sirap och blanda väl.

Smaka av med salt och peppar.

Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet.

Servera genast.


Broccolitoppar:

Koka upp broccolin i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet.

Mixa eller kör sönder broccolin med elvisp.

Tillsätt grädde, ost, sirap och vitlök och blanda väl.

Smaka av med salt och peppar.

Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet.

Servera genast.


Fylld potatis:

Koka potatisen med skalet på.

Under tiden steks bacon och lök.

Skala potatisen och dela den mitt av.

Gräv ut innanmätet på potatisarna med en tesked och mosa eller hacka det fint.

Blanda den urgröpta potatisen med bacon, lök, persilja, ost, farinsocker och kryddor.

Fyll potatishalvorna med blandningen och sätt samman potatishalvorna igen så att det blir en hel potatis.

Doppa potatisarna i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.

Koka potatisarna i olja tills de är gyllengula.




 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 1 april 18:28

Måndag: Kycklingwok: Strimla kycklingfilé och woka i omgångar i het olja. Blanda ner i nudelsallad, strö över cashewnötter.   Nougatdessert: Servera en kula dajmglass med hackade rostade hasselnötter och baknougat som fått smälta på svag värme ...

Av Maria - Måndag 1 april 06:00

Måndag: Kyckling med rotsaker.   Tisdag: Paprikasoppa: Fräs 1 hackad gul lök tillsammans med 3 gröna urkärnade paprikor i små bitar. Tillsätt ca 5 dl vatten och 2 buljongtärningar (grönsaks). Låt soppan koka under lock tills grönsakerna är mj...

Av Maria - Söndag 31 mars 17:01

      Mängd: 3½ dl   Ingredienser: 2 apelsiner 1 rött äpple 1 päron 1 tsk ljus honung (kan uteslutas) Isbitar   Gör så här:Pressa frukterna till juice. Rör eventuellt i honungen. Häll upp i glas och lägg i några isbitar. ...

Av Maria - Söndag 31 mars 13:15

Ingredinser: 1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar 10-12 små gula lökar 200 g champinjoner, färska eller från burk 2-3 msk smör 1 1/2 msk vetemjöl 1 dl vatten 1/2 smulad buljongtärning 2 dl vitt torrt vin 1 burk tomater med spad...

Av Maria - Söndag 31 mars 12:58

      Antal: ca 24 stycken Ugn: 175 grader, ca 15 minuter   Ingredienser: 200 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2½ dl vetemjöl ½ dl kakao 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 dl hasselnötter, grovhackade 150 g vit...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se