Alla inlägg under december 2017

Av Maria - 26 december 2017 14:59




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g nöt- eller lammfärs

2 gula lökar

1 stor röd paprika

Smör

2 tsk paprikapulver

1 tsk kummin

1½ tsk mejram

2 tsk kinesisk soja

1 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater, 400 g

1 dl vatten

2 msk kalvfond

Salt

Nymald peppar

Hackad persilja


Till servering:

Gräddfil

Bulgur


Gör så här:
Skala och hacka löken.

Skär paprikan i små tärningar.

Fräs i smör utan att de tar färg.

Blanda i paprikapulver, kummin och mejram och låt kryddorna fräsa med någon minut.

Höj värmen, lägg i färsen och stek den smulig.

Tillsätt soja, tomatpuré, tomater, vatten och fond.

Koka ihop såsen under lock i ca 15 minuter.

Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.

Servera med en klick gräddfil och bulgur.




ANNONS
Av Maria - 23 december 2017 17:22




Antal: 8 portioner

Ugn: 150 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

600 g laxfilé av mittbiten

Salt

Nymalen peppar

8 skivor parmaskinka

Smör


Grön ärtpesto:

250 g gröna ärtor

1 pressad vitlöksklyfta

½ msk pressad citron

½ tsk rivet citronskal

Salt

Nymald peppar


Till garnering:

Färska sockerärtor


Gör så här:

Skär bort skinnet från laxen och dela den i 16 bitar.

Salta och peppra.

Dela skinkskivorna på längden.

Linda in varje laxbit i en skiva parmaskinka.

Bryn laxbitarna hastigt i smör på över- och undersidan.

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg över laxbitarna i en ugnssäker form.

Efterstek i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna och lägg upp på ett serveringsfat.


Ärtpesto:

Tina ärtorna.

Mixa ärter, vitlök, olja och citron till en slät massa.

Salta och peppra.


Lägg en klick ärtpesto på varje laxbit och garnera med tunt strimlade sockerärtor.




ANNONS
Av Maria - 22 december 2017 08:26




Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

500 g kycklinglever

1 silverlök eller gul lök

3 msk rapsolja

4-5 salviablad

½ dl rött vin

100 g bregott

4 msk marsala

Salt

Peppar

2 hårdkokta ägg, endast gulor


Till garnering:

3 msk hackade pistagenötter


Gör så här:

Skölj och putsa levern.

Skala och finhacka löken.

Fräs lök i olja utan att ta färg, i ca 3 minuter.

Tillsätt lever och salvia.

Fräs i 3 minuter på båda sidor, efterstek i 5 minuter tills levern är precis genomstekt.

Ringla över vin och sjud 1 minut.

Salta och peppra.

Låt svalna.

Ta upp och kasta salviabladen.

Kör lever, bregott och ägg i matberedare monterad med kniv.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg pastejen i burkar, strö över nötterna, förslut och ställ i kylskåp att stelna över natten.




Av Maria - 22 december 2017 06:59

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

1½ kg laxfilé

200 g socker

100 g salt

1 fänkål

1 lakritsstång, riven


Gör så här:

Mixa socker, salt och fänkål i en matberedare till en seg massa.

Lägg laxen i en plastpåse.

Blanda i fänkålsmassan och vänd runt så den kommer åt laxen på alla sidor.

Låt stå i rumstemperatur tills laxen börjar vattna sig och massan löser sig.

Ställ kallt i kylen i 1-2 dygn.

Ta fram och blanda runt laxen i påsen några gånger under dygnen.

Laxen skall kännas fast och fin i köttet då är den klar.

Skiva laxen i tunna fina skivor.

Lägg laxen på ett fat och riv lakritsstång över.

Servera.

Av Maria - 21 december 2017 18:34




Antal: ca 4 dl


Ingredienser:

200 g gravad lax

2 dl lätt créme fraiche

4 msk lätt majonnäs

4 msk hackad gräslök

1 krm nymald vitpeppar


Gör så här:

Skär laxen i små bitar.

Blanda alla ingredienserna.

Låt smakerna mogna minst en timme i kylen.




Av Maria - 13 december 2017 05:52




Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:

200 g fin mörk choklad

100 g mascarpone

4 msk florsocker

ca 50 g osaltade pistagenötter


Gör så här:

Smält chokladen i vattenbad.

Låt den svalna innan du blandar ner mascarpone och florsocker.

Rör till en slät smet.

Ställ in tryffeln i kylskåpet i ca 2 timmar.

Hacka under tiden pistagenötterna fint.

Ta bort "pistagedamm" genom att sila hacket i en liten tesil.

Rulla tryffeln till jämna bollar och rulla i den hackade pistageen.

Förvara tryfflarna i kylskåpet.




Av Maria - 10 december 2017 14:06




Antal: 24 stycken


Ingredienser:

100 g vit blockchoklad

4 msk vispgrädde

1 dl florsocker

2 citroner, rivet skal

1 dl kokosflingor


Garnering:

Apelsinkulor


Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och smält den på mycket svag värme i vattenbad.

Rör ner grädden.

Arbeta in florsockret lite i taget, citronskal och sist kokosflingorna.

Låt massan svalna och klicka den i små formar.

Strö över apelsinkulor.




Av Maria - 10 december 2017 13:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

Smör till stekning

500 g kycklingfärs

1 dl matgrädde

2 msk potatismjöl

1 msk finhackad färsk rosmarin

½ tsk spiskummin

En gnutta chilipasta

Salt

Peppar

1 tsk pressad citron


Gör så här:

Finhacka löken och stek den mjuk och glansig.

Blanda i en bunke lök, kycklingfärs, grädde, mjöl, kryddor och citron.

Forma små platta biffar och genomstek i stekpanna på medelvärme.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se